PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2014. november 27., csütörtök

Családjogi törvény 2015

Családjogi törvény 2015

By , on November 17th, 2014
 

A családjogi törvény 2015 évi változásai már nagyon szükségszerűek voltak, ugyanis sok pontban nem felelt már meg a modern elvárásoknak.
Mivel a család a társadalom legfontosabb alappillérét képezi, ezért nagyon fontos, hogy a családjogi törvény, erősítse a család szerepét, és a modern elvárásoknak megfelelően rendezze a családon belüli viszonyokat.


Manapság, amikor annyi család, illetve házasság bomlik fel, nem mindegy, hogy mennyire vagyunk tisztában a lehetőségeinkkel, jogainkkal, és kötelességeinkkel. 

Mit kell tudni a családjogi törvény 2015 éveket érintő változásairól. Röviden összefoglaltuk.
 

Amint említettük, hazánkban nagyon magas a válások száma, amely tény szükségessé tette, hogy a családjogi törvényben újra értékeljenek egyes cikkelyeket, így a módosítások erőteljesen érintették a szülők felügyeleti jogát szabályozó paragrafusokat. A törvény megerősítette az együttdöntési jog értelmezését, amely azt mondja ki, hogy mely esetekben kötelesek a szülők együtt dönteni a gyermekkel kapcsolatosan. Pontosításra került a tartózkodási hely, és a lakhely megváltoztatásának a fogalma. Tartózkodási hely változásáról abban az esetben beszélhetünk, ha a gyermek kikerül az őt nevelő szülő háztartásából. Ebben az esetben, mielőtt az bekövetkezik a két szülőnek együttesen kell ebben a kérdésben a döntést meghozni. Ezzel szemben a lakhely megváltoztatásához nem kell a másik szülő beleegyezése, azaz a szülő, akinél a gyermek el van helyezve, és őt saját háztartásában neveli, szabadon dönthet arról, hogy az ország melyik részén telepszik le.
 

A jövőben sem lesz lehetséges az, hogy a bíróság közös felügyeletet rendeljen el, ami azt jelenti, hogy ezután is csak egyik szülő lehet az, aki a gyermek felügyeletét ellátja, és akinek a háztartásában történik a gyermekről való gondoskodás. Természetesen annak nincs akadálya, hogy a szülők külön megegyezzenek abban, hogy mindenben közösen döntenek a gyermekkel kapcsolatban, azaz közös felügyeletet lássanak el. A bíróság a jövőben nem köteles eldönteni, hogy a gyermek elhelyezése melyik szülőnél történjen, ellenben dönt arról, hogy melyik szülő lássa el a felügyeletet. Lehetőség van arra az új változásoknak köszönhetően, hogy kérelmezhetik a szülők, hogy a bíróság ossza meg közöttük a felügyeleti jogot.
 

Nem ritka az, az eset, amikor a gyermek vagyontárgyat, készpénzt, vagy egyéb értéket örököl, amely esetekben eddig a vagyonelemet be kellett szolgáltatni a gyámhatóságnak. Ez már 2014/2015-ben csak szankció jelleggel fordulhat elő, ellenben a szülők kötelesek a gyermek vagyonát a sajátjukéhoz hasonló gondossággal kezelni. Szintén pozitív változás a családjogi törvényben, hogy már nem csak a felügyeletet ellátó szülő, hanem a különélő szülő is elviheti a gyermeket külföldre nyaralás céljából. 

Többet tudhat meg az új PTK IV. könyvéből, amelyik a családjogokkal foglalkozik.
 

Forrás : www.blogolod.com