PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2014. december 12., péntek

Komoly változás lesz a gyednél 2015-ben

Komoly változás lesz a gyednél 2015-ben


Jövőre módosul a gyermekgondozási díj, a gyermekápolási táppénz és a terhességi gyermekágyi segély is.

Nézzük meg mik a legfontosabb módosítások, melyeket az érintetteknek nem árt tudni.

Gyermekgondozási díjra csak a biztosított szülő jogosult, de nem jogosult sem a nevelőszülő, sem pedig a helyettes szülő. 
Az új törtvényjavaslat szerint még többen nem lesznek jogosultak a GYED-re, nem csak a nevelőszülő és a helyettes szülő nem kaphat GYED-et, de az új törvény szerint a gyermekvédelmi gyám sem kaphatja meg.
A GYED nem jár abban az esetben ha, a szülő díjazásért végez munkát, mielőtt a gyermek betölti az 1 éves kort.Kivételnek tekinthető ha szerzői jog védelme alatt álló alkotásért jár neki díjazás, illetve az a díjazást nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyért kap. Az új törvény itt is csippent egyet, már nem lesz kivétel a szerzői jogvédelem alatt álló alkotásokért kapott díjazás, csak a nevelőszülőknek járó marad kivétel.

Jelentősen megváltozik a GYED számítása is.
Ha folyamatos biztosítási idővel rendelkezik az édesanya a gyermek megszületését megelőző időszakban, akkor a GYED számítás alapját a a GYED-re való jogosultság első napját közvetlenül megelőző naptári év legelső napjától, a jogosultság első napját megelőző harmadik hónap utolsó napjáig terjedő időszakban az időszak utolsó napjához időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.
Ha nincs folyamatos biztosítási idő, mert valamilyen okból ez megszakadt, akkor a megszakítás előtti jövedelem semmilyen formában nem vehető figyelembe a GYED számításánál. 

Nézzük meg egy példán keresztül : 

- Ha a gyermekgondozási díjra a szülő 2015. szeptember 8-án válik jogosulttá, akkor folyamatos biztosítás esetén az ellátás kiszámításának az irányadó időszaka a 2014. január 1-től 2015. június 30-ig terjedő időtartam. Az ellátást a 2015. június 30-hoz időben legközelebb eső 180 naptári napra jutó jövedelem alapján kell megállapítani.

- Ha a biztosított szülőnek ebben az időszakban nincs legalább 180 naptári nap jövedelme, de az említett időszak legutolsó szakaszában van 120 napos naptári jövedelme, tovább van minimum a gyermekgondozási díjra való jogosultság első napjától 180 nap folyamatos biztosítási jogviszonya, akkor a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a 120 napi tényleges jövedelem alapján fogják megállapítani.

- Ha a biztosítottnak nem rendelkezik 120 napos naptári jövedelemmel ebben az időszakban, abban az esetben, de van 180 nap biztosított jogviszonya a GYED-re való jogosultság legelső napját megelőzően a gyermekgondozási díj naptári napi alapját a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelme alapján kell megállapítani.

- Ha nincs meg a 180 nap biztosított jogviszony, a GYED naptári napi alapját a jogosultság első napján érvényes minimálbért veszik alapul, ez alól kivételt képez az az eset, ha a tényleges vagy a szerződés szerinti jövedelme kevesebb, mint a minimálbér. Ekkor a GYED naptári napi alapja a tényleges, ennek hiányában a szerződés szerinti jövedelem.



A cikk forrása: http://palyazatok.co/2014/12/09/komoly-valtozas-lesz-a-gyednel-2015-ben.php