PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2014. december 27., szombat

Változások a jövő évi felvételi eljárásokban

Változások a jövő évi felvételi eljárásokba

Emelkedik a felsőoktatási felvételhez szükséges általános ponthatár, a tavalyi 16 szak mellett további 25 szakon határoztak meg magyar állami ösztöndíjas követelményeket és csak elektronikusan lehet majd jelentkezni a jövő évi felvételi eljárás során. 
A jelentkezéseket február 15-ig lehet benyújtani.

Maruzsa Zoltán, felsőoktatási helyettes államtitkár december 18.-ai csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón a jövő évi változásokat ismertetve kifejtette: kizárólag elektronikus eljárás keretében lehet majd felvételi kérelmet benyújtani, aminek oka, hogy egyre csökkent azok száma, akik a hagyományos papíralapú jelentkezést adtak be, és ez az arány tavaly már csak 3 százalék volt. A változtatás hatékonyabbá teszi az eljárást és megtakarítást is eredményez majd – jelezte, hozzátéve: papíralapon csak külhoni képzéseknél lehet jelentkezni.
Az eljárás díja változatlan, az első három jelentkezésért 9 ezer forintot kell fizetni. 
Kitért arra is: technikai módosítások is várhatók, és csütörtökön jelenik meg az a kormányrendelet, ami rögzíti a változásokat. Így az általános, minimális ponthatár további 20 ponttal emelkedik, és 280 pont lesz az alap- és osztatlan képzéseknél, míg a felsőoktatási szakképzésben 240 pontot kell elérni.
További módosítás, hogy a hiánypótlást kiterjesztik a középiskolai eredményekre is. A jelentkezők egy része a negyedikes év végi eredmények csatolását el szokta felejteni, ugyanakkor ez továbbra sem lesz kötelező.
Pontosítják a felsőfokú végzettséggel bírók pontszámítási metódusát is
. Azoknál, akik ilyennel rendelkeznek, a felsőoktatási intézmények a korábbi oklevél alapján is számíthattak pontot, de gyakran előfordult, hogy elég gyenge okleveleket is magas pontszámmal számítottak, amit nem tartottak igazságosnak. 

Kötelezővé teszik, hogy ezeket a pontokat a jövőben a maximális és minimális pontszám között osszák el – jelezte Maruzsa Zoltán
A felvételi során a tavalyi évhez hasonlóan 100 ezren nyerhetnek majd felvételt magyar állami ösztöndíjas képzésekre, ha megfelelnek a minőségi követelményeknek. 
Valamennyi szakon továbbra is elérhető lesz a magyar állami ösztöndíjas képzés. Ugyanakkor a 2013-as eljárásban már érintett 16 szak mellett további 25 képzésben előzetes követelményt állapítottak meg.
A legmagasabb, 465 pontos határt állapítottak meg az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, a nemzetközi tanulmányok szakon, 460 pontot rögzítettek a jogász, a nemzetközi gazdálkodás szakoknál. 300 pontot határoztak meg például a politológia, a szociológia, történelem-régészet szakirányoknál. Osztatlan tanárképzésben 305 pontot rögzítettek.

Forrás, további információk:
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/felsooktatasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/valtozasok-a-jovo-evi-felveteli-eljarasban


A cikk forrása: