PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 22., csütörtök

Ez lesz 2015 cafeteria slágere

Ez lesz 2015 cafeteria slágere

Az 1993. évi XCVI törvény 2012. decemberi módosítása jelentősen kibővítette az önsegélyező pénztárak által nyújtható szolgáltatások körét. 
Ennek megfelelően a piacvezető IZYS Pénztár szolgáltatásai palettájában olyan új elemek jelentek, melyek eddig cafeteriából elérhetetlenek voltak.
Bevezettük az egyetemi/főiskolai tandíj, kollégiumi díj, albérleti díj nyújtását, közüzemi díjak kifizetését, devizahitel törlesztő részletet vagy az idősotthoni elhelyezést. Óvodás vagy iskoláskorú gyermekkel rendelkezők a tankönyv és tanszer kiadáson felül az összes ruházati költséget elszámolhatják és visszakapják a pénztári számlájukról.

Gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, optikára, fogorvosra, táppénz kiegészítésre, védőoltásokra, csecsemő és babaápolási termékekre ugyanúgy használható, mint a hagyományos egészségpénztárak.
Az IZYS-nél hat csoportba rendszereztük szolgáltatásainkat aszerint, hogy kinek mi lehet hasznos:
- Szülés előtakarékosság
- Gyermekeink taníttatása és jövője
- Gondoskodás idős hozzátartozóinkról
- Otthonunk védelme és biztonsága
- Egészségtervezés és megőrzés
- Jövedelem és egzisztencia védelem
Hogyan működik a gyakorlatban?
A szolgáltatások igénybevétele egyszerű, a nyomtatványok között található szolgáltatás igénylőlap tartalmazza, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani. Amikor belép valaki a pénztárba, még nem kell eldöntenie milyen szolgáltatásokat fog majd igénybe venni. A szolgáltatások közül később is szabadon válogathat.

Egyes szolgáltatások a befizetést követően azonnal felhasználhatók:
  1. Devizahitel törlesztés
  2. Közüzemi díjak (víz, gáz, csatorna, áram) védendő fogyasztók részére
  3. Temetési költségek
  4. Egészségcélú szolgáltatások:
  5. Csecsemő és babaápolási termékek
  6. Védőoltások, kötszerek
  7. Gyógyszer, gyógyhatású készítmény
  8. Gyógyászati segédeszköz – optika, fogorvos
  9. Táppénz kiegészítés
  10. Vakok speciális költségei
  11. Mozgáskorlátozottak életvitelét megkönnyítő eszközök
Vegyünk egy példát.
A devizahitel törlesztő részletek utalásának feltétele, hogy a deviza alapú lakáscélú hitel forintban kifejezett törlesztő részletének értéke a felvétel óta legalább 20% meghaladó mértékben növekedjen. Ennek megfelelően a jogosultság megállapításához meg kell küldeni a hitelszerződés másolatát, hogy tudjuk tényleg felvette a devizaalapú hitelt és mennyi volt az első törlesztő részlete a szerződés szerint. Meg kell küldeni az elmúlt 3 havi bankszámla kivonatot, hogy a növekedés megállapítható legyen. Végül egy átvezetési megbízást kell csatolni, amivel biztosítjuk azt, hogy egy éven keresztül neki ne legyen több teendője. Az igényléstől számítva egy éven keresztül minden hónapban kiutaljuk az igényelt összeget a hitelintézet számlájára.

Az egészségcélú termékek és a temetési költségek esetén az egészségpénztáraknál is ismert módokon történik a szolgáltatás. A termékeket megvásárolhatják a pénztári kártyával vagy kérhetnek a vásárlásról számlát, amit ha beküldenek és van elég fedezetük, akkor mi átutaljuk a bankszámlájukra.
A többi szolgáltatást a 1993. évi XCVI törvény alapján csak a 180 nappal korábban befizetett összegek terhére lehet teljesíteni. Ez lehet, hogy elsőre soknak tűnhet, de gondoljunk csak bele, hogy a Széchenyi kártya szállás vagy szabadidő alszámlára, vagy az egészségpénztárba befizetett összegek sem kerülnek kerülnek azonnal felhasználásra. A különbség talán csak annyi az előbbihez képest, hogy nálunk az állampapírpiaci kamatoknak megfelelő mértékben hozamot is írunk jóvá a számlán, míg ott nem kamatozik egy forintot sem.
Szolgáltatások amikhez kell 180 napos egyenleg:
  • Szülés szolgáltatás: Akár egy millió forint is felvehető a terhesség vagy kisbaba megszületésének igazolásával.
  • Gyermeknevelési szolgáltatás: TGYÁS/GYED/GYES kiegészítés, a lecsökkenő jövedelem pótlására.
  • Örökbefogadás: Gyermek örökbefogadása esetén akár egy millió forint is felvehető.
  • Nagycsaládosok jövedelem kiegészítése: GYET kieészítés a 3 vagy annál több gyermeket nevelők részére.
  • Óvodás vagy iskolás gyermek kiadásai: Tankönyv, tanszer vagy ruházat vásárlását igazoló számlákat ellenértékét fizetjük.
  • Egyetem/főiskola: Térítési díj, tandíj, kollégiumi vagy albérleti díj számolható el.
  • Idősotthoni vagy ápolási intézményben elhelyezés
  • Otthoni ápolás
  • Álláskeresési segély kiegészítése
  • Megváltozott munkaképességűek jövedelempótlása
    Az IZYS Önsegélyező Pénztár a Család pénztára, mert a szolgáltatások mindegyike – a lakás fenntartásával kapcsolatosak kivételével – igénybe vehető közeli hozzátartozó jogán is.
Nézzük egy gyakorlati példát itt is.
Ha van egy férfi dolgozó, akinek a felesége GYED-n van, akkor ő a pénztári számlájáról minden hónapban kaphat maximum a GYED mértékével azonos összegben jövedelempótlást, mert a családjában van egy lecsökkent jövedelem. Vagyis a munkáltatótól kapott cafeteria összeget, ő a bankszámlájára átutalással fogja megkapni a pénztári számláról. Mivel jövedelemkiegészítés történik, így nem kell számlákat bemutatnia.
Nézzünk egy másik esetet is a közeli hozzátartozóra vonatkozóan.
Ha az egyik dolgozónak unokája születik vagy a lánya terhes lesz, akkor szülés szolgáltatás keretében a 180 napnál korábbi egyenlegéből felvehet maximum egy millió forintot. Ehhez egy születési anyakönyvi kivonat vagy a terhes kiskönyv másolatát kell bemutatnia. Gondoljunk csak bele milyen jó érzés, amikor gyermekünk legszebb pillanataiban tudjuk őt támogatni egy babakocsi, pelenkázó vagy egy őssejt levétel megvásárlásával.
Fontos még szólni arról, hogyha a pénztártag az adózott jövedelméből teljesít befizetést, akkor adókedvezmény formájában a befizetett összeg 20 százalékát jóváírásra kerül adóvisszatérítés formájában. Vagyis lényegesen nagyobb összeg lesz elkölthető. A mai banki kamatok tükrében a plusz húsz százalék olyan mintha 5-6 évnyi kamatot egy összegben kaptunk volna meg.
Azok, akik hosszabb távon gondolkodnak érdekes lehet, hogy a két évre lekötött összeg után további 10% adókedvezményt vehetnek igénybe a lekötés évében, így a tőkenövekedés hatványozott, mert az adókedvezményen túl a pénztári számlán az állampapír piaci hozamokra is szert tehet.
Forrás : http://onsegelyezo-penztar.izys.hu/