PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. január 5., hétfő

Ilyen változások várhatóak 2015 januártól

Legfőbb változások idén

2015 januártól számos változás fűszerezi mindennapjainkat adóváltozások, lesznek olyan dolgok amik kedvezően érintik az embereket, viszont más dolgok új terheket jelentenek majd. 

A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár olyan újdonságot, amely kihatással lesz életünkre.
1. A minimálbér 105 ezer forintra emelkedik, míg a garantált minimálbér összege 122 ezer forint lesz, ezzel együtt párhuzamosan emelkednek azok a juttatások is, amelyek a minimálbérhez kötöttek. ( További infók itt a minimálbérről és a garantált bérminimumról)A kormány 3-4 százalékos béremelést javasol a vállalkozási szférában.
2. Kedvező változás lesz, hogy postai csekkeken feltüntetik a QR kódokat, ezek segítségével megszabadulhatunk a postán való sorbaállástól, nem kell csekkek halmazával sok készpénzzel rohangálnunk nehogy lekéssük a fizetési határidőt , mert otthonról is ki lehet fizetni a számlákat.
3. Nagyon nagy réteget érint az a változás, hogy az M0-ás autópálya fizetős lesz, ugyancsak matricát kell venni az eddigi Budapestre vezető ingyenes autópálya szakaszokra és az egyes településeket elkerülő eddig ingyenes autópálya szakaszok is fizetőssé válnak. A Megyeri híd és az oda vezető utak ingyenesek maradnak.
Az új szabály szerint nem lehet az autópályán vagy még aznap megvenni a matricát, hanem már a pályára felhajtáskor meg kell lennie a matricának. Viszont kedvező áron csupán évi 5 ezer forintért lehet venni egy megyére érvényes matricát. További infó itt!
4. A húsfeldolgozók, termelők a szarvasmarha, kecske- és juhhúsért az eddigi 27%-os áfa helyett csupán 5%-os áfát fizetnek, ezzel próbálja az állam kiiktatni az áfacsalókat.
5. Az uniós vagy központi forrásból épített felújított lakó- és középületeket sokkal jobban kell szigetelni, nagyon fontos az energiahatékonyság, ezt szigorúbban ellenőrzik az elkövetkező időszakban.
6. Az új online, árukövetési rendszer EKAER rendszer könnyebben követhetővé teszi az áru útját, így ellenőrizhető a származási helye.Még a fuvarozás előtt a vállalkozásnak rögzítenie kell a központi elektronikus adatrendszerbe a szállított áruhoz kapcsolódó adatokat. Már január 1-től a NAV és a pénzügyőrség ellenőrei megkezdik az ellenőrzést, de 2015 január 31-ig nem büntetnek, csak segítséget nyújtanak és figyelmeztetnek, ezzel segítik a vállalkozásokat.
7. Azok a párok részesülnek kedvezményben a házasságkötéstől számított 24 hónapon keresztül, de csak a családi adókedvezmény kezdetéig,akiknél legalább az egyik fél első házasságát köti.A párok együttesen 5 ezer forint adócsökkenést eredményező kedvezményt érvényesíthetnek. Még több családi adókedvezmény
8. 2015 január 1-től módosult a hulladéktörvény, ennek értelmében a szelektíven gyűjtött hulladékok közül a háztartásokból kell elszállítani minél többet.
9. A közétkeztetésről szóló rendelet a menzákon és a kórházakban hoz jelentős változást,a hangsúly az egészséges ételek előállítására fektetődik,ki kell iktatni a szénsavas és cukrozott italokat és a reformétkeztetés értelmében egyre kevesebb sóz lehet felhasználni az ételek elkészítésénél, valamint minimalizálni kell a zsíros húsok felhasználását.
10. Az elméleti KRESZ vizsga is változik, a tananyag változatlan marad a képi világon történt változtatás,sokkal tisztábbak és érthetőek lesznek, ez a jó hír, de több kérdé lesz a vizsgákon, ez a rossz hír.
11. A közoktatásban oktató pedagógusok is jogtisztán tölthetik le az Office csomagot, ez eddig csak a diákoknak volt elérhető.
12. Jelentősen csökkennek egyes üres adathordozók árába beépített jogdíjak, így 5 és 12 %-al csökken a mértékük a pendrive, tablet, memóriakártya, mobiltelefonok áraiban.
13. 2015 január 1-től szabad kezet kaptak az önkormányzatok, így eldönthetik, hogy milyen adókat vezetnek be, még egyelőre nem lehet előrelátni, hogy ez hogyan fog kihatni az emberek életére.
14. Szintén előrelépést jelenthet a feketegazdaság visszaszorítására az a jogszabály, hogy január 1-től minden egyes kiszerelt alkatrészt dokumentálniuk kell az autóbontóknak.
15. Nőnek a nagyobb forgalmat lebonyolító napi fogyasztási cikket forgalmazó áruházak terhei a sávosan progresszív adókulcsok bevezetésével, ezt hozza a kereskedelmi törvény változása.
16. Szintén kibővül a termékdíjköteles termékeknek a köre, így nő több terméknek az ára, egy szemléletes példa: 1900 ft/kg lesz a termékdíj a művirágok után.
17. A pénzintézeteknél bevezetésre kerül hitelnyújtás esetén jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, módosulnak a hitelfedezeti arányok, a jövőben a háztartás jövedelmeként csak a hivatalosan igazolt nettó jövedelmet ismerik el, mint a munkabér, nyugdíj, családtámogatási juttatások.
18. 2015 január 1- től változnak a FACEBOOK felhasználási feltételei, módosul a cookiek használatáról szóló szabályok is valamint az adatfelhasználást is szigorúbban veszik. Egyelőre úgy néz ki, hogy ez azon cégeket érint, akik magukat fizetés nélkül reklámozták eddig.
19. 19,5 %-al csökkentik a vendéglátóiparra vonatkozó tarifarendszerüket az előadók, szerzők,kiadók. Az új tarifarendszer majd figyelembe veszik a zeneszolgáltatást adó üzleteknek otthont adó települések lélekszámát is, ugyanakkor megszüntetik a közigazgatási alapú besorolásukat és csökken a súlya a meghosszabbított nyitvatartási időnek is.
20. Január 1 az építőiparban is változást hoz, fordított adózás alá esik a munkaerő kölcsönzése, függetlenül attól, hogy a kölcsönzött munkaerő fordított adózású projekten dolgozik vagy nem.
21. A jövedéki törvény változása azokra vonatkozik, akik saját desztillálóberendezéssel, saját gyümölcsből állítottak elő párlatot, az eddig engedélyezett 200 liter párlat helyett már csak 50 litert állíthatnak elő. Amennyiben többet keletkezett, azt a főzőnek meg kell semmisítenie a vámhatósággal egyeztetett módon. Eddig 0% volt a bérfőzés adómértéke, januártól 167 ezer forint adót kell fizetnie hektoliterenként a bérfőzetőnek, a bérfőzött párlat tiszta szesz tartalma után.
Íme néhány jelentős változás, amely sokakat érint január 1-től, egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen hatással lesz a lakosságra, vállalkozásokra,az államra majd az elkövetkezőkben lehet megítélni, hogy az új jogszabályok kedvező vagy kedvezőtlen hatással voltak és meghozták-e a kívánt eredményt.




A cikk forrásahttp://palyazatok.co/2015/01/03/legfobb-valtozasok-iden.php