PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. február 16., hétfő

5 pontból álló családtámogatási akcióprogram indul

5 pontból álló családtámogatási akcióprogram indul


Családtámogatási akcióprogramot indít a kormány, azzal a céllal, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek – jelentette be az Emmi államtitkára. 
Az 5 pontból álló akcióprogram érinti: a kétgyermekesek családi adókedvezményét, az első házasok adókedvezményét, a félszocpolt, a részmunkaidős foglalkoztatást és a bölcsődei férőhelyek rendezését.
A kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, és ezzel fenntartható demográfiai fordulat álljon be, ezért családtámogatási akcióprogramot indít – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára .
Családi adókedvezmény megőrzése támogatja a gyermekvállalási kedvet
 

Novák Katalin elmondta: annak útjában, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, négy olyan akadály áll, amin a kormánynak módjában áll változtatni. 
Ilyen az, hogy:
– sokan attól tartanak, a gyermekvállalás veszélyezteti anyagi biztonságukat,
– a másik, hogy nem tudnak megfelelő lakhatási körülményeket biztosítani,
– a harmadik a munkaerőpiacra történő visszailleszkedés nehézségei,
– a negyedik pedig a kisgyermekek napközbeni ellátásának hiányosságai.
 

5 pontból álló akcióprogram indul a családosoknak
 

A kormány ezért egy öt pontból álló akcióprogramot indít. Ennek első eleme a családi adókedvezmény rendszerének megőrzése, amellyel kapcsolatban Novák Katalin hangsúlyozta: tulajdonképpen nem kedvezményt adnak, hanem megtartják a családoknál azt a pénzt, ami jár, és amit a gyermekek gondozására fordíthatnak.
1. A kétgyermekesek családi adókedvezménye
Az államtitkár elmondta: a kétgyermekesek családi adókedvezményét a jelenlegi gyermekenkénti 10 ezer forintról 2019-re 20 ezer forintra növelik, ez 55-60 milliárd forint többletet jelent a családoknak.

2. Első házasok adókedvezménye
Új intézkedés az első házasok adókedvezménye: 2015-től a házasságot kötők első gyermekük születéséig, de legfeljebb két évig havi ötezer forint adókedvezményben részesülhetnek. Azaz egy év alatt 60 ezer, két év alatt, tehát a maximális időtartamra 120 ezer forint többletjövedelemhez juthatnak a friss házasok. A kormány erre 1,6 milliárd forintot irányzott elő, és a becslések szerint az intézkedés 30 ezer házaspárt érint.

3. Családi otthonteremtési kedvezmény – „félszocpol”
A lakhatási körülmények javítása érdekében az egygyermekes családok részére is igénybe vehető lesz a “szocpol”, és nemcsak új, de használt lakás vásárlására és meglévő lakás bővítésére is igénybe lehet venni a családi otthonteremtési kedvezményt. A támogatás maximális összege – a vállalt gyermekek számától és az igényelt lakástól függően – 3 millió 250 ezer forint lehet.

4. Kisgyermekes szülők részmunkaidős foglalkoztatása
A nők munkába állását azzal segítenék, hogy a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után ugyanúgy 100 ezer forint bruttó bérig járna az adókedvezmény a munkáltatóknak, mint a teljes munkaidősök esetében. A három- vagy több gyermekeket nevelő szülők esetében pedig 3 helyett már 5 évig kell kötelezően biztosítani a munkáltatónak a részmunkaidős foglalkoztatást, ha ezt kérik.

5. Bölcsődei férőhelyek
A kisgyermekek napközbeni elhelyezésével kapcsolatban az államtitkár közölte, az a cél, hogy a jelenlegi 42 ezerről 2018-ra 60 ezerre emelkedjék a bölcsődei férőhelyek száma. Ennek érdekében tavaszig ezer férőhelyet hoznak létre uniós forrásból, 700-at költségvetési forrásból és uniós forrásból még a következő években további 6400 férőhelyet. Jelezte: szeptembertől kötelező lesz a hároméves gyermekeknek óvodába járni, és összekötik az óvodába járással a családi pótlék folyósítását.

Novák Katalin az Emmi Szalay utcai központi ügyfélszolgálati irodájában tartotta a sajtótájékoztatót, és jelezte: az új családtámogatásokkal kapcsolatban az ügyfélszolgálaton is lehet érdeklődni. Az ügyfélszolgálaton játszósarkot is kialakítottak, hogy amíg a szülők ügyeket intéznek, a gyermekek ott játszhassanak.
 
Forrás: mti


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/02/12/5-pontbol-allo-csaladtamogatasi-akcioprogram-indul.php