PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 21., szombat

Alanyi jogon járó támogatások családoknak

Alanyi jogon járó támogatások családoknak

Szociális ellátások, kinek milyen ellátás jár alanyi jogon ?
A gyermekgondozási segély (GYES) a gyermek második életévének betöltéséig jár, azonban figyelembe véve a méltányossági szempontokat az ikergyermekek, valamint a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekek után folyósított gyermekgondozási segély időtartama nem változik.
A Tgyás és Gyed feltételei nem változnak majd 2015.01.01 – után sem !

A 2015-ös év túl sok változással nem kecsegtet a családi támogatások terén. Úgy gondoltuk, készítünk Nektek egy összefoglalót az általános tudnivalókról, hogy ne kelljen minden kérdésetekkel hosszasan böngészni az Interneten, vagy bonyodalmas telefonhívásokba bocsátkozni a hivatalos szervek felé.
Az alább olvasható összefoglalóhoz az Internet rejtett bugyraiból gyűjtöttem anyagokat. Mivel a családi támogatások ügyében még az Iparkamara munkatársai sem tudtak átfogó anyagot beszerezni számunkra, bízunk benne, hogy segítségetekre lesz az általunk böngészett és felkutatott oldalakról merített, aztán szép sorba rendezett, közérthető nyelven megírt összefoglalónk!
Mint azt Szabó Tímeától, a Vas Megyei Iparkamara szolgáltatási vezetőjétől megtudtam, idén ez idáig sem a HVG TB különszáma, sem más hivatalos kiadvány nem foglalkozott a kérdéssel. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy cikk keretében mi magunk nyújtunk számotokra segítséget az aktuális tudnivalókról.
Ami általános pozitív változást jelent az a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként létrejövő Egyszerűsítési Program, amely gyorsabbá, egyszerűbbé teszi a családtámogatásokkal kapcsolatos ügyintézéseket is. A tervek szerint tavaszra az eddig körülbelül 20 hivatal helyett a szülőknek 300 hely áll rendelkezésükre ügyeik intézéséhez. Az ügyintézési idő pedig az eddigi 30 napról akár 18 napra is csökkenhet 2015-től.

Anyasági támogatás:

Az anyasági támogatást egyszer lehet igénybe venni, mégpedig közvetlenül a szülés után. Feltétele, hogy a kismama legalább 4 alkalommal jelenjen meg a terhes gondozáson. Összege 64.125 Ft, ikrek esetében 85.000 Ft. Az anyasági támogatásból nem vonnak adójárulékot. Változást jelent, hogy ha a kismama hitelesen igazolni tudja, hogy várandóssága alatt legalább 5 hónapig külföldön tartózkodott, akkor az ellátásra a terhességi gondozáson való részvétel nélkül is jogosult.

TGYÁS- Terhességi gyermekágyi segély:

Az ellátás a szülési szabadság időtartamára, 168 napon keresztül folyósítható. Összege a kismama korábbi jövedelméhez igazodik. A TGYÁS vonatkozó összegének alapjául szolgáló jövedelem napi átlagát a táppénzre vonatkozó szabályok szerint állapítják meg abban az esetben, ha a biztosítottnak az irányadó időszakban volt 180 naptári nap bére.
Ha az irányadó időintervallumban nem volt meg a 180 napnyi jövedelem, akkor az egy napra járó ellátás maximum a minimálbér kétszeresének harmincad része, vagyis bruttó 5200 forint lehet. A TGYÁS összege a napi átlagkereset 70%-a. A ledolgozott napokba beleszámít a szabadság és a betegszabadság időszaka is, de a táppénzen töltött idő nem! Habár a TGYÁS-ra célszerű a szülés napjától igényt tartani, szükség esetén már a szülést megelőző 28. naptól igényelhető. (Ebben az esetben folyósítási ideje előbb lejár, minthogy a gyermek betöltötte volna a féléves kort.)
2014-től a TGYÁS-t nem csak az édesanya, hanem az örökbefogadó szülő, a gyám, szükség esetén az édesapa, valamint a gyermeket örökbefogadó egyedülálló férfi is igényelheti.

Családi pótlék:

Sajnos e téren nem történt nagy változás. Idén is „annak a gyermeknek a függvénye a családi pótlék folyósítása, aki után az igénylő jogosultságot élvez. Az igénylésre jogosult az a szülő/nevelőszülő/hivatásos nevelőszülő/gyám, aki a vér szerinti gyermekkel, örökbe fogadott gyermekkel, nevelt gyermekkel egy háztartásban él, és a gyermekre vonatkozóan élvez jogosultságot. Lényeges, hogy a gyermek az igénylés időpontjában legyen közoktatási vagy felsőoktatási intézmény tanulója, részesüljön első alap vagy felsőfokú alapképzésben részesüljön első mesterképzésben, vagy vegyen részt első egységes osztatlan képzésben. Ezen felül lényeges, hogy ne rendelkezzen jövedelemmel.”
Változásnak számít, hogy elvált szülők esetében, ha a gyermeküket felváltva nevelik, kérvényezhetik, hogy a juttatást fele-fele arányban kapják meg, tehát mindketten részesülhessenek belőle.
A családi pótlék összege 1 gyermek esetében 12.200 Ft marad, 2 gyermek esetében gyermekenként 13.300 Ft, nagycsaládosok esetében gyermekenként 16.000 Ft. Amennyiben a szülő egyedül neveli gyermekét / gyermekeit, úgy az előbbi sorrendben ezek az összegek 13.700, 14.800, illetve 17.000 Ft-ot jelentenek gyermekenként. Tartósan, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén a családi pótlék havi 23.300 Ft, ha a beteg gyermeket a szülő egyedül neveli, akkor pedig 25.900 Ft.

GYED- gyermekgondozási díj:

A GYED-del kapcsolatban elmondható, hogy az igénylés gördülékenyebb lefolyásán kívül semmiféle változást nem hoz a 2013-as esztendő. Tehát a GYED- re való jogosultság feltétele, hogy az igénylést megelőző két évből legalább 365 napig biztosított legyen az édesanya. Ebbe a 365 napba beleszámíthat az egy évnél hosszabb ideig, nappali tagozaton végzett közép-és vagy felsőfokú tanulmányokból 180 naptári nap. De a tanulmányok mellett minimum 180 nap munkaviszonnyal is rendelkezni kell.
A GYED a gyermek 2. életévig adható, a jogosultság időtartamát a szülést megelőző munkaviszony hossza határozza meg. Összege az átlagkeresettől függ, azaz a naptári napi átlagkereset 70%-a, de a maximum bruttó 130.200 Ft helyett idén a minimálbér emelkedése miatt elérheti a maximum 137.200 Ft-ot is. 2012 óta a GYED-ből magasabb járulékot vonnak, így az jár jól, aki előtte többet keresett. A minimálbér 98.000 Ft-ra történő növekedése miatt 2014. január 15-ig felülvizsgálják a GYED összegét azoknál a kismamáknál, akiknél az ellátás alapja meghaladta a 186.000 Ft-ot, és a további folyósítási összeget ehhez mérten állapítják meg.

GYES- gyermekgondozási segély:

A Magyar Egyszerűsítési Programnak köszönhetően a GYES igénylése is egyszerűbb lesz, már örökbefogadott gyermek után is jár a támogatás, ráadásul hosszas procedúra helyett egyszerű ügyintézéssel jár. A GYES összege változatlan marad, ezért ez idén is havi bruttó 28.500 Ft, nettó 25.600 Ft lesz. Az ellátás 2008 óta kb. 22 %-ot vesztett az értékéből, mégsem emelkedik a GYES összege. GYES mellett az anya egészséges gyermek esetében havi 30 órát dolgozhat a gyermek egyéves kora után. Otthon végzett munka, tartósan beteg, tartósan fogyatékos gyermek, illetve ikrek esetében nincs időkorlátozás, de amennyiben az anya heti 30 óránál többet dolgozik, a GYES-t csak egy gyermek után kapja meg.
Az ellátást csak az igényelheti, aki magyarországi lakhellyel rendelkezik. Általános esetben a juttatás a gyermek 3 éves koráig jár. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetében a GYES-t a gyermek 10 éves koráig folyósítják. Ikergyermekek esetében pedig a szülő a gyermekek iskolakötelezettségének évéig veheti igénybe az ellátást.

Helyi önkormányzatok támogatásai:

Jó néhány önkormányzatnál igényelhető egyszeri támogatás a kisbaba születését követően. Ennek összege, feltételei helyenként eltérnek, de mindenképp érdemes a lakhelyeteken utánajárni ennek a lehetőségnek!

Pótszabadságok:

A szülést követő két hónapon belül az édesapa egy gyermek esetében 5 , ikrek esetében 7 nap szabadságra jogosult.
Egyébként az 1 gyermekkel rendelkező szülők évi 2, a 2 gyermeket nevelők évi 4, a kettőnél több gyermekkel rendelkező szülők összesen évi 7 nap pótszabadságra jogosultak.
Úgy gondolom, hogy az általános tudnivalókat sikerült összefoglalnunk számotokra, ami nagy könnyebbséget jelenthet azoknak, akik idő / lehetőség híján nem tudnak hosszas órákat, napokat tölteni a rájuk vonatkozó és az őket a továbbiakban érintő információk megszerzésével.
A pontosan Titeket megillető TGYÁS és GYED összegeket egyszerűen kiszámolhatod az Interneten megtalálható kalkulátorok segítségével. Az igénylésekhez szükséges formanyomtatványokat is letöltheted a netről, de kérheted védőnődtől is! Az igénybejelentő lapokat elérheted és elvileg magát az igénylést is elrendezheted a https://magyarorszag.hu/ weboldalon is! Ha különleges problémád, kérdésed lenne, keresd fel a hozzád legközelebbi MÁK vagy OEP kirendeltséget!

Szülés után a pénzügyi ellátások két típusára lehet jogosult az újdonsült anya:

Alanyi jogon járnak az ún. családtámogatási ellátások: anyasági támogatás, családi pótlék, GYES (gyermekgondozási segély), GYET (gyermeknevelési támogatás).
Biztosítási alapú ellátások a TGYÁS (terhességi-gyermekágyi segély ) és a GYED (gyermekgondozási díj).
A pénzbeli ellátások igénylésének menete:

1. Anyakönyvi kivonat:
Az ellátások igényléséhez szükséges a gyermek anyakönyvi kivonata és tb-kártyája. Az anyakönyvezést a kórház szerinti illetékes anyakönyvi hivatal végzi. Általában már a kórházban felveszik az anykönyvezéshez szükséges adatokat, és néhány nap múlva lehet kivenni az anyakönyvi kivonatot az érintett anyakönyvi hivatalban.

2. TB-kártya:
Az anyakönyvi kivonat birtokában igényelhető a gyermek tb-kártyája is. Sok esetben a kórházban az anyakönyvi adatok felvételekor kitöltheti a kismama a tb-kártya igényléséhez szükséges nyomtatványt is, és az illetékes egészségbiztosítási pénztár 30 napon belül postázza az elkészült kártyát. Gyakorlati tapasztalat azonban, hogy sokkal gyorsabb, ha az anyakönyvi kivonat kézhez vétele után személyesen keressük fel az illetékes OEP vagy MEP ügyfélszolgálatot, és helyben kiváltjuk a tb-kártyát.

A nyomtatványok benyújtása:

Családtámogatási eljárások:
az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes MÁK Területi Igazgatósághoz, vagy a munkahely családtámogatási kifizehtőhelyéhez, ha van ilyen.
A GYET és a nagyszülő részéről igényelt GYES iránti kérelmeket a Területi Igazgatósághoz kell minden esetben benyújtani. Biztosítási alapú ellátások: a kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében a kifizetőhelynél, ha a munkáltató kifizetési feladatait a MÁK Igazgatóság látja el, akkor az Igazgatóságnál, egyéb esetben a foglalkoztató székhelye, telephelye szerinti egészségbiztosítási pénztárnál. Utóbbi esetben is az igénylés a munkáltatón keresztül történik, azaz neki kell elküldeni a kitöltött nyomtatványokat, és a megfelelő mellékletek csatolása után a munkáltató küldi tovább az igénylést.
Egyes önkormányzatok szintén folyósítanak egyszeri támogatást a gyermek születésekor, ezek után a védőnőnél ill. az önkormányzatnál lehet érdeklődni.

nyomtatványokat az internetről is letölthetjük:
Családtámogatási ellátások (családi pótlék, anyasági, GYES, GYET): MÁK honlapjáról
Biztosítási alapú ellátások (TGYÁS, GYED): OEP honlapjáról.



A cikk forrásahttp://palyazatfigyelo.info/2015/03/17/alanyi-jogon-jaro-tamogatasok-cs