PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 26., csütörtök

Egészségkárosodási járadék

Egészségkárosodási járadék


Ki jogosult a bányászok egészségkárosodási járadékára?

Az a személy, akinek egészségkárosodása legalább 29%-os mértékű,
– saját jogú nyugellátásra nem jogosult,
– nem részesül rendszeres pénzellátásban, kereset-kiegészítésben, átmeneti kereset-kiegészítésben, jövedelem-kiegészítésben, átmeneti jövedelem-kiegészítésben,
– a járadék megállapításakor keresőtevékenységet nem folytat, és
– a keresőtevékenység megszűnését megelőzően megváltozott munkaképességére, illetve egészségkárosodására tekintettel a bányászokat megillető kereset-kiegészítésben vagy átmeneti kereset-kiegészítésben részesült.

Mennyi a járadék összege?

A járadék havi összege a megállapításkor megegyezik a kereset-kiegészítésnek vagy átmeneti kereset-kiegészítésnek a járadék megállapítását megelőzően folyósított összegével, de 2013. január 1-jétől nem lehet magasabb az öregségi nyugdíj legkisebb összege háromszorosának a nyugellátások 2013. január havi emelésének mértékével megemelt összegénél.

A bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka megállapítható-e egyéb feltételek teljesülése esetén?

A bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka megállapítható továbbá azon személy részére is, aki:
– bányászati tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél legalább 10 évet földalatti munkakörben töltött el, és
– a bányászati szolgálata során, vagy azt követően, de a bányászati tevékenysége következtében legalább 29%-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, és
– 2011. december 31-én rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, majd 2012. január 1-jétől a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesült, és
– saját jogú nyugellátásra nem jogosult, valamint nem részesül rendszeres pénzellátásban, kereset-kiegészítésben, átmeneti kereset-kiegészítésben, jövedelem-kiegészítésben, átmeneti jövedelem-kiegészítésben.

E feltételek teljesülése esetén mennyi a járadék összege?

Ebben az esetben a járadék havi összege megegyezik a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának:
– amennyiben a felülvizsgálatot elvégezték a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó összegével,
– amennyiben felülvizsgálatra nem került sor az ellátás megszüntetését megelőző hónapra járó összegével.

Lehet-e a bányászok egészségkárosodási járadékának folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatni?

Igen. A járadék folyósítása mellett a minimálbér 18-szorosát (1.827.000,- Ft) meghaladó keretösszegig lehet keresőtevékenységet folytatni. Ha a kereset e keretösszeget meghaladja, a járadék folyósítását szüneteltetni kell.

Van-e bejelentési kötelezettsége a járadékban részesülő személynek?

Igen. A járadékra jogosult tizenöt napon belül köteles értesíteni a nyugdíjbiztosítási igazgatóságot a jogosultsági feltételekben bekövetkezett változásról, valamint arról, ha keresőtevékenységet folytat.

A járadék folyósítása alatt felülvizsgálják-e a járadékos egészség-károsodásának fennállását?

A járadékra való jogosultság feltételeként meghatározott mértékű egészségkárosodás fennállását a határozatban meghatározott időpontban felülvizsgálják (rendszeres felülvizsgálat), kivéve, ha a határozat alapján a járadékra jogosult állapota véglegesnek tekinthető.
A nyugdíjbiztosítási igazgatóság a rendszeres felülvizsgálaton kívül a járadékra jogosultat – a jogkövetkezményekről való tájékoztatás mellett – felülvizsgálat céljából történő személyes megjelenésre kötelezheti akkor, ha olyan tény vagy körülmény jut a tudomására, amely valószínűsíti, hogy a korábban megállapított egészségkárosodás a megállapítás időpontjában nem állt fenn vagy az a megállapítottnál kisebb mértékű volt, vagy az egészségkárosodás mértéke a járadék folyósítása alatt kisebb mértékűvé vált (rendkívüli felülvizsgálat).

Hol kell igényelni a bányászok egészségkárosodási járadékát?

A lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál az erre rendszeresített nyomtatványon vagy elektronikus űrlapon kell benyújtani annak a keresőtevékenységnek a megszűnésétől számított 24 hónapon belül, amelynek időtartama alatt a kereset-kiegészítést, átmeneti kereset-kiegészítést folyósítottak. A határidő elmulasztása jogvesztő.

Mely szerv folyósítja a járadékot?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság.

Mely esetben szűnik meg, illetőleg szüntetik meg a járadékra való jogosultságot?

Ha a járadékra jogosult
– meghalt,
– a járadék folyósításának megszüntetését kéri,
– három naptári hónapot meghaladóan, egybefüggően külföldön tartózkodik,
– egészségkárosodásának mértéke nem éri el az e rendeletben meghatározott mértéket,
– saját jogú nyugellátásra való jogosultságát megállapították és a szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló közösségi rendeletek és a szociális biztonsági tárgyú nemzetközi egyezmények hatálya alá tartozó más államból származó saját jogú nyugellátás esetén annak összege eléri vagy meghaladja a járadék összegét,
– részére rendszeres pénzellátást állapítanak meg,
– foglalkoztatására a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor vagy
– neki felróható okból nem működik együtt a rendszeres és rendkívüli felülvizsgálatban.

Mely esetben kell visszafizetni a járadékot?

Ha a járadékra való jogosultságot azért szüntették meg, mert a járadékost a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában alkalmazták.
Ebben az esetben a megszüntetés időpontjától visszaszámított 12 hónapra – az ennél rövidebb időtartamban fennálló jogosultság esetén a jogosultság valamennyi hónapjára – folyósított járadék jogalap nélkül felvett ellátást vissza kell fizetni.


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/03/26/egeszsegkarosodasi-jaradek.php