PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 24., kedd

Így változott meg az önkormányzati támogatások – települési támogatások rendszere

Így változott meg az önkormányzati támogatások – települési támogatások rendszere

A települési támogatások megváltozott rendszeréről tartott sajtótájékoztatót Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára és Szalay Ferenc polgármester Szolnokon.  

Az államtitkár ezekben a hetekben több megyei jogú várost is felkeres, hogy összegezze az átalakítás tapasztalatait.

A cikkben helyi adatok is szerepelnek, melyek nem feltétlenül igazak a többi településre is!

Az átláthatóság és az ésszerűség volt az újonnan kialakított rendszer lényege – mondta Czibere Károly. Mint mondta, a korábbi rendszer töredezett és áttekinthetetlen volt, így mindenképpen indokolt volt az átalakítás, melynek alapelve az igazságosság, s hogy valóban rászoruló kapjon valódi segítséget.

Az államtitkár kiemelte, hogy a települési támogatásoknál az önkormányzat dönti el a feltételrendszert.
Azok a települések, amelyek nem képesek előteremteni a finanszírozáshoz szükséges önerőt, a központi költségvetésben elkülönített 30,1 milliárd forintból (ha ez elfogy, akkor plusz ötmilliárdos pályázati forrás áll rendelkezésre) kapnak állami segítséget. Az eddig tapasztalatok azt mutatják, hogy az önkormányzatok felelősen – a helyi társadalom érdekeit szem előtt tartva – gondolták át a települési támogatások rendszerét.
Szalay Ferenc a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Szolnokon nem csökkent a támogatásban részesülők száma. Mint az példaként elhangzott, lakásfenntartási támogatásban 1300-an, méltányossági közgyógyellátásban 120-an részesülnek, míg adósság kezelési támogatást 160 ember kap.

A polgármester elmondta, hogy a város 107 milliós önereje biztos fedezet a támogatások finanszírozásához.
Elhangzott, hogy a közmunkában eddig Szolnokon foglalkoztatott mintegy 800 személy ember számára továbbra is biztosítja a város a lehetőséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy akik közmunkában dolgozik, utána is szívesen részt vesz a programban.

Részletesen a támogatásokról:

2015. március 1-től a foglalkoztatást helyettesítő támogatást és a rendszeres szociális segélyt magába foglaló aktív korúak ellátása a jegyző hatásköréből a járási hivatalok hatáskörébe került.

A szociális törvény 2015. március 1-től megszüntette a lakásfenntartási támogatást, az adósságkezelési szolgáltatást és a méltányossági közgyógyellátást.
Az elkerült aktív korúak ellátásának, valamint a megszűnő lakásfenntartási támogatásnak, adósságkezelési szolgáltatásnak és méltányossági közgyógyellátásnak a korábban önkormányzat által biztosított része szolgál az új támogatási típusok fedezetéül. 2014-ben ez az összeg mintegy 100 millió forint volt.

A települési támogatásokról szóló önkormányzati rendeletben a megszűnő támogatások helyébe, azokhoz hasonló, ugyanazt a célt, ugyanazt az ügyfélkört szolgáló támogatási típusokat kívántuk bevezetni.
Rendkívüli települési támogatásra 33 millió forintot, a többi települési támogatásra több mint 74 millió forintot biztosít az önkormányzat a 2015 évi költségvetésében.

2015. február 28-ig
Települési támogatások
2015. március 1-től
Foglalkoztatást helyettesítő támogatás (FHT)
kötelező
Rendszeres szociális segély (RSZS)
kötelező
Önkormányzati segély
kötelező
Rendkívüli települési támogatás
kötelező
Lakásfenntartási támogatás
kötelező
Települési lakásfenntartási támogatás
önként vállalt
Adósságkezelési szolgáltatás
kötelező
Települési adósságcsökkentési támogatás
önként vállalt
Méltányossági közgyógyellátás
önként vállalt
Települési gyógyszertámogatás
önként vállalt
Kisgyermekes családok helyi tömegközlekedési támogatása (kismamabérlet)
önként vállalt
Kisgyermekes családok helyi tömegközlekedési támogatása (kismamabérlet)
önként vállalt
Hulladékkezelési díjtámogatás
önként vállalt
Hulladékkezelési díjtámogatás
önként vállalt
Egyedi térítési díjtámogatás
önként vállalt
Egyedi térítési díjtámogatás
önként vállalt

Forrás : info.szolnok.hu


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/03/23/igy-valtozott-meg-az-onkormanyzati-tamogatasok-telepulesi-tamogatasok-rendszere.php