PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 11., szerda

Itt a szegénységellenes program

Itt a szegénységellenes program

Magyarország elsősorban a szegénységellenes stratégiára az elkövetkező hét évben 905,8 milliárd forintot költ – jelentette be Balog Zoltán azt követően, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az ezt lehetővé tevő Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot.

Balog Zoltán a kormány társadalompolitikai céljai megvalósítása egyik legfontosabb eszközének az unió forrásait nevezte, és azt mondta, a fejlesztések a társadalmi felzárkózás, a szociális, köznevelési és felsőoktatási, valamint egészségügyi területeket érintik majd.
A stratégia célja az esélynövelés, a családok teherbíró képességének az erősítése, valamint a társadalmi szolidaritás, közösségépítés – közölte a miniszter.
A sajtótájékoztatón ismertetett adatok szerint a munkaalapú társadalom megteremtésével kapcsolatos feladatokra, például hátrányos helyzetű csoportok képzésen keresztüli munkához juttatására 90 milliárd forint jut majd.
A középosztály megerősítésére, például a család szerepének megerősítésére, a “korai iskolaelhagyás csökkentésére”, a minőségi oktatáshoz való hozzájutás segítésére 565 milliárd forintot költenek.
A területi egyenlőtlenségek csökkentésére, a gyermekeket sújtó nélkülözés felszámolására, roma felzárkózásra, az “elmaradottságot konzerváló folyamatok megtörésére” pedig 250 milliárd forint jut 2020-ig. Ismertették a program forráskeretének társadalmi csoportokat érintő bontását is; eszerint a “felső tízezerre” egyáltalán nem költenek, a középosztályra 270 milliárd forint jut, az alsó középosztályra 540 milliárd, míg a tartósan rászorulókra mintegy 95 milliárd.

Köpeczi-Bócz Tamás, az uniós fejlesztések koordinációjáért és stratégiákért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az operatív programot két-három év alatt készítették el, ennek során kétszer vitték társadalmi vitára, kétszáznál több szervezettel egyeztettek és 500 észrevételt kaptak.
Arról beszélt, mivel a programban érintett szakterületeken jellemzően állami feladatellátás történik, a 905,8 milliárd forint 60-70 százalékban az állami intézményeken belüli feladatellátás hatékonyságát fogja szolgálni, részben pedig közvetlenül az állampolgároknak nyújtott szolgáltatásokat fogja javítani.
A sajtótájékoztatón kivetített tájékoztatás szerint az elfogadott operatív program társadalompolitikai céljai közé tartozik, hogy az oktatáson keresztül növelje a fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedésének és ezzel társadalmi előrejutásának esélyeit, megerősítse a családokat és ezen keresztül hozzájáruljon a gyermekvállaláshoz, az alsó középosztály felzárkózási és a középosztályon belüli tartós megkapaszkodási esélyeit növelje, valamint a rászorulók társadalmi helyzetét megszilárdítsa, majd javítsa.
(MTI/kormany.hu)