PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. március 31., kedd

Meddig jár a családi pótlék

Meddig jár a családi pótlék

 
Meddig jár a családi pótlék ? 

Mik a feltételek 2015-ben ?

A családi pótlék: nevelési ellátásként vagy iskoláztatási támogatásként kerül folyósításra.
A tankötelezettsége megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre tekintettel a családi pótlék annak a tanévnek az utolsó napjáig jár, amelyben a gyermek a 20. életévét betölti.
A családi kedvezmény a teljes június hónapra jár még, de júliusban már nem jogosult rá az olvasó, mert családi pótlékra sem jogosult.

ellátások


A nevelési ellátás a jogosultat (szülő, gyám, stb.) még nem tanköteles gyermekre tekintettel, a gyermek tankötelessé válása évének október 31-éig, illeti meg, míg saját jogán jogosult nevelési ellátásra a tizennyolcadik életévét betöltött tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személy az iskoláztatási támogatásra való jogosultság megszűnésének időpontjától.

Családi pótlékra az jogosult

- aki a tanköteles gyermekre tekintettel a gyermek tankötelessé válása évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára, valamint
- a tankötelezettsége megszűnését követően közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermekre (személyre) tekintettel annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben a gyermek (személy) a huszadik – a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű tanuló esetében huszonharmadik – életévét betölti
- a súlyos és halmozottan fogyatékos tanuló szülője a tankötelezettség teljesítésének formájától függetlenül a tankötelezettség teljesítésének végéig jogosult iskoláztatási támogatásra.

Egyik kulcsszó tehát a tankötelezettség.
A nemzeti köznevelésről szól 2011. évi CXC. törvény 45. §-a értelmében a tankötelezettség a tanuló tizenhatodik életévének betöltéséig tart. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható annak a tanítási évnek a végéig, amelyben a huszonharmadik életévét betölti. A tankötelezettség meghosszabbításáról a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az iskola igazgatója dönt.
Ettől eltérően (ugyanezen törvény 97. szakasza szerint) azok a tanulók, akik tanulmányaikat az iskolai nevelés-oktatás kilencedik évfolyamán a 2014/2015. tanévben vagy azt megelőzően kezdték meg, tankötelezettségük azon tanítási év végéig tart, amelyben a tizennyolcadik életévüket betöltik vagy sikeres érettségi vizsgát vagy szakmai vizsgát tettek. Azon sajátos nevelési igényű tanulók tankötelezettsége, akik esetében a szakértői és rehabilitációs bizottság e törvény hatálybalépése előtt a tankötelezettség huszadik életévükig történő meghosszabbításáról döntött, annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a huszadik életévüket betöltik.
Mindez tehát azt jelenti, hogy főszabályként a középiskolai tanulmányaikat most befejező tanulók után családi pótlék a továbbiakban nem jár, míg a középiskolai tanulmányaikat folytató diákok után maximum 20. életévük betöltéséig jár az említett ellátás.

Amennyiben a nem tanköteles gyermek tanulói jogviszonya az első vizsgaidőszak utolsó napján megszűnik, de az új tanítási évre tanulói jogviszonyt létesít, akkor utána arra az időre, amely alatt nem állt tanulói jogviszonyban, legfeljebb azonban két hónap időtartamra utólag iskoláztatási támogatást kell megállapítani.
A családi pótlékra való jogosultság megszűnése egyben azt is jelenti, hogy az Szja. törvény szerinti adókedvezményt sem lehet a továbbiakban az érintett gyermekkel kapcsolatban érvényesíteni.
Az iskoláztatási támogatást a tankötelezettség fennállása alatt a tanulói jogviszony szünetelésének időtartamára is folyósítani kell.

A családi pótlékot – függetlenül az igénylés és a megszüntetés időpontjától – teljes hónapra kell megállapítani és folyósítani.


A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/03/26/meddig-jar-a-csaladi-potlek.php