PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 7., kedd

2016-tól jön a magáncsőd és a csődvédelem

2016-tól jön a magáncsőd és a csődvédelem


Újabb javaslat érkezett a KDNP-től mégpedig a magáncsőd és a családi csődvédelem bevezetése, melynek segítségével az adós családnak, akár a felére csökkenhet a tartozása.

A törvénytervezet 2016-tól lépne életbe, mely természetesen nem lenne kötelező, az vesz részt benne, aki akar.
A család pénzügyeit a belépéstől kezdve csődbiztos irányítaná, ha szükségesnek látná, akár az autót vagy a nyaralót is el kellene adnia a családnak s folyamatosan ügyelne arra, hogy ne költekezzenek túl.
Bizonyos időközönként a csődbiztos ellenőrizné a család kiadásait.
Ne hangzanak túl jól a feltételek, de ha ez az ára annak, hogy valaki egy olyan adósságból mászhasson ki, ami akár az egész további életét tönkre teheti, akkor el kell fogadnia fájó segítséget.

A magáncsőd intézménye már többször felmerült a javaslat azonban csak most érett meg az elfogadásra, továbbá mindneképpen tisztázni kellett a devizahitelek körül kialakult káoszt. Most, hogy kivezették a devizahiteleket a piacról végre lehetőség van a családi csődvédelem és a magáncsőd bevezetésére.

5-8-10 éves periódusokban fog működni a családi csődvédelem, ezen periódusok alatt az dósságspirálba keveredett családok, akár felére is csökkenhetik az adósságaikat. Ezzel mindenki jól jár, az adós azért mert csak az adóssága felét kell visszafizetnie, a bank pedig azért, mert a tartozás felét megkapja, akkor pedig ha követeléskezelőnek adná el a tartozást, akkor körülbelül a 20%-ot kapná meg.

A lejárt tartozással rendelkező családok igényelhetik a családi csődvédelmet, nem lesz kötelező, soha senki nem fog hozzájuk csődbiztost kirendelni. A kormányhivatalokban lehet majd igényelni a szolgáltatást, ezután következik egy vizsgálat, melynek segítségével eldöntik, hogy a család jogosult lehet-e csődvédelemre vagy sem. Meg lesz szabva egy alsó és egy felső határ az adósságra nézve, ezek pontos összegéről azonban nincs még hír, előreláthatólag már pár százezres tartozással igényelni lehet a szolgáltatást. Azoknak a családoknak, akik semmilyen jövedelemmel nem rendelkeznek nem jelent majd megoldást a családi csődvédelem, nekik majd a szociális háló segíthet.

Aki részt vesz majd a családi csődvédelemben annak az élete meg fog változni, de talán nyugodtabban alhat, ugyanis nem kell rettegnie attól, hogy mikor csenget be a végrehajtó.
A csődbiztos sok mindenbe beleszólhat majd, minden luxuskiadást lefaraghat, nyaralás, autó, nyaraló stb, de például abba nem lesz joga beleszólni, hogy a család az éléskamráját milyen élelmiszerekkel tölti fel.
Figyelik a bankszámla mozgását és időnként ellátogatnak az adósokhoz, hogy megnézzék, hogy teljesítik-e a megállapodást.
A törlesztőrészletek tovább fizetése úgy történik majd, hogy 5-10 éves peridósura közösen megállapodnak egy fiz törlesztőrészletben és a periódis lerátával adósság egy jelentős részét a bankok elengedik, abban az esetben ha végig tartottuk magunkat a feltételekhez. Ha nem abban az esetben a teljes hitelösszeget a megfelelő kamatokkal kell visszafizetnünk.

2016-től lehet majd csődbiztost igényelni, de mindenki életében csak egyszer élhet ezzel a lehetőséggel!


A cikk forrása:  http://palyazatok.co/2015/04/07/2016-tol-jon-a-magancsod-es-a-csodvedelem.php