PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 10., péntek

A nők kedvezményes öregségi nyugdíja

A nők kedvezményes öregségi nyugdíja


Életkorától függetlenül jogosult az a nő a teljes nyugdíjra, aki:

– rendelkezik legalább 40 év jogosultsági idővel
– a nyugdíj megállapításának kezdő napjától nem áll az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban.
 Jogosultsági időnek számít:

– keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony
– tgyás, gyed,gyet,gyes-ben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő
– súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekre való tekintettel megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
– amennyiben a szolgálati idő nem haladja meg a 32 évet, a 30 évet olyan nő esetén aki vér szerinti vagy örökbe fogadott súlyosan fogyatékos gyermek jogán ápolási díjak kap, akkor nem állapítható meg az öregségi nyugdíj.
– amennyiben a nő saját háztartásában 5 gyermeket nevelt, akkor 1 évvel, minden további gyermek után plusz 1 évvel, de maximum 7 évvel csökken a jogosultsági idő.
– függetlenül attól, hogy a résztvevőt munkavégzésre kötelezték vagy sem,a prémiumévek programban való részvétel időtartama, a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatásról szóló 2004.évi CXXII. törvény alapján,
– az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás időtartama, ebben az időszakban végzett alkalmi munkavállalói napok számítanak bele.
– annak a munkavégzésnek az időtartama, amely az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény hatálya alá tartozik.
– a gyes folyósítása alatti (a vonatkozó jogszabályban engedélyezett) munkavégzés időtartama. Figyelembe kell venni, hogy ilyen esetben a gyes munkavégzéssel azonos időtartamra eső folyósítási idejét, a szolgálati idő kétszeres számításának tilalma miatt nem lehet beszámítan gyermekneveléssel töltött időként.
– mint mezőgazdasági termelőszövetkezeti tagnak szolgálati időnek minősülő időtartam azzal a feltétellel, hogy a mezőgazdasági termelőszövetkezeti tag esetében az első belépés teljes naptári éve nem minősül jogosultsági időnek, kizárólag csak a tagság időtartama minősül jogosultsági időnek,
– a szakmunkástanulók, a szakközépiskolai tanulók esetében a kötelező nyári gyakorlat, de csak abban az esetben ha arra bejelentési adat található, beleértve az egyéb tanulmányokat folytató személynek a nyári szünetben történő munkavégzésének időtartamát is,
– az öregségi nyugdíjjogosultságra vonatkozó általános szabályok szerint a korkedvezményre jogosító munkavégzés időtartama ,
– az arányos szolgálati idő számítás alkalmazása nélkül, a Tny. 39. §-ának hatálya alá tartozó időtartam beleszámít a jogosultsági időbe.
– az az időszak, amely alatt a személy számára méltányossági gyermekgondozási segélyt folyósítanak.
– ha a 15/1971. (V. 22.) ÉVM.MüM együttes rendelet alapján került megállapításra, akkor beleszámít a jogosultsági időbe a fagyszabadság időtartama
– a javító-nevelő munkavégzésnek az időtartama is beleszámít a jogosultsági időbe.

Melyek azok az időszakok, amelyek az általános szabályok szerint szolgálati időként elismerhető időtartamok közül nem minősülnek jogosultsági időnek?

Tehát nem vehető figyelembe jogosultsági időként:

– a munkanélküli ellátás folyósításának időszakára
– tanulmányi idő, amely egyébként elismerhető szolgálati időként
– a passzív táppénz, azaz a biztosítási jogviszony megszűnését követően folyósított táppénznek az időtartama,
– a fizetés nélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja – az 1998. január 1-jét megelőzően – abban az esetben ha nem gyermekgondozás, vagy -ápolás miatt vette igénybe a személy.

A cikk forrása: http://palyazatok.co/2015/04/10/a-nok-kedvezmenyes-oregsegi-nyugdija.php