PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. április 24., péntek

Szocpol egyedülálló szülőknek

Szocpol egyedülálló szülőknek


CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény (Szocpol) információk, tudnivalók

Mikor és mi fog változni a CSOK bevezetésével?

A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), mint vissza nem térítendő állami támogatás az alábbi célokra igényelhető 2015. július 1-jét követően:
1.) 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező és „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb tervezett energetikai minősítésű új, összkomfortos lakás építéséhez,
használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal és „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához,
amennyiben építés esetén az ÁFA nélkül, a lakóépület nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot,

2.) legfeljebb 350 ezer Ft/m2 vételárú, legalább komfortos, használt lakás vásárlásához, de a vételár nem haladhatja meg a területileg meghatározott vételár maximumot, melyek a következők:

Közép-Magyarország területi egysége esetén
Budapesten a 35 millió Ft-ot,
városokban a 28 millió Ft-ot,
egyéb településeken a 23 millió Ft-ot,

Dunántúl területi egysége esetén
megyeszékhelyeken a 28 millió Ft-ot,
városokban a 23 millió Ft-ot,
egyéb településeken a 18 millió Ft-ot,

Alföld és Észak területi egysége esetén
megyeszékhelyeken a 25 millió Ft-ot,
városokban a 19 millió Ft-ot,
egyéb településeken a 16 millió Ft-ot.

3.) meglévő, legalább komfortos, (vagy a bővítéssel azzá váló) használt lakás kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéséhez.

Kik igényelhetik a CSOK-ot?

a természetes személyek (házastársak, élettársak, egyedülállók) már meglévő gyermekek után, illetve
a 40. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett családok otthonteremtési kedvezménye),
a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből (2015. július 1-jét követően kötött) eredő tartozás törlesztésére, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Ki után vehető igénybe a CSOK?

- A kedvezményre jogosult igénylő a vele közös háztartásban élő, általa eltartott és a felépített vagy
- megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző vér szerinti és örökbe fogadott gyermeke után, vagy
- gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő és általa eltartott gyermek után, ha az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a családok otthonteremtési kedvezményét visszafizeti, vagy
- a fiatal házaspár (egyik fél sem töltötte be a 40. életévet) – a meglévő gyermekei számától függetlenül – legfeljebb két születendő gyermek vállalásához.

Ki minősül gyermeknek?

- a magzat vagy ikermagzat a terhesség betöltött 24. hetét követően, valamint
- aki az igénylő eltartottja, de nem töltötte be a 16. életévét, vagy a 25. életévét nem töltötte be, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, vagy 16. életévét betöltötte, de legalább egy éve megváltozott munkaképességű személy.

Mitől függ a kedvezmény mértéke?

Az igénybe vehető CSOK összege függ:
- a meglévő és a vállalt gyermekek együttes számától (ide nem értve azon gyermeket, aki után az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást már igénybevettek)
- a lakás hasznos alapterületétől
- a lakás energetikai besorolásától

Mennyi a CSOK összege 2015. július 1-jétől?

A CSOK összege új lakás építése vagy vásárlása, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén egyaránt a következők szerint alakul:

Szocol-Csok-2015

Forrás : www.hitelnet.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/04/24/szocpol-egyedulallo-szuloknek.php