PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. május 19., kedd

Így vehetsz lakást az új szocpollal, önerő nélkül!

Így vehetsz lakást az új szocpollal, önerő nélkül!

Használt lakás vásárlásához július elsejétől lesz igényelhető a Családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), de már eddig is rengetek olvasói levelet kaptunk azzal kapcsolatban, hogy a gyermekek után nyújtott kedvezményt a bankok önerőként fogják-e figyelembe venni?
CSOK – önerő vagy teher?
Nagy segítség lehet a családok számára a CSOK, ha valóban az önerőt növeli, hiszen így támogatásból és hitelből, önerő nélkül vagy akár minimális önerővel is megvalósulhat a lakásvásárlás. A hatályos MNB rendelet azonban kimondja, hogy az ingatlanra alapított jelzálogjog fedezete mellett nyújtott forinthiteleknél a kitettség hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.”
Az eddig is ismert volt, hogy hitelfelvétel esetén a maximálisan adható forinthitel összege nem lehet több az ingatlanfedezet értékének 80%-ánál. 
Kérdés az, hogyan számolhatunk a CSOK összegével?
Példánkban egy-egy 10M Ft értékű, 81 m2 hasznos alapterületű lakást vettünk alapul, melyre 2 meglévő gyermek után 1,3M Ft alapösszegű CSOK vehető igénybe.


cs1


„A” esetben nem számítottuk bele a CSOK összegét a kitettségbe, így – megfelelő jövedelemfedezettség mellett – 10M Ft értékű ingatlanra maximum 80%, azaz 8M Ft lakáshitelt kaphatunk. Ezt egészíti ki 1,3M Ft összegű CSOK, így a vételár kiegyenlítéséhez csupán 700 ezer Ft készpénzt kell hozzátennünk.
„B” esetben a CSOK összegét is belevettünk a maximális 80%-os kitettségbe, vagyis a CSOK és hitel összege 10M Ft-os lakás esetében maximum 80%, azaz 8M Ft lehet, ezen belül is a CSOK összege adott: 1,3M Ft, így már csak 6,7M Ft összegű hitelt kaphatunk, ami azt eredményezi, hogy a vételár megfizetéséhez 2M Ft készpénzzel kell rendelkeznünk.

Mint a fenti példa is mutatja, egyáltalán nem mindegy, hogy bele kell-e számítani a CSOK összegét ebbe a maximum 80%-ot kitettségbe vagy sem! Ennek néztünk most utána!
MNB álláspont
Meglévő gyermekek után nyújtott CSOK-ot illetően az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ álláspontja a következő:
„az otthonteremtési kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni a 80%-os korlát kiszámításánál, mivel az prudenciális értelemben nem számít bele a kitettség fogalmába”.
Ez azt jelenti, hogy a CSOK összege nem számít tehernek, tehát önerőként számolhatunk vele. Fenti példánkban tehát a „A’” eset a helytálló.
Nézzük, hogyan alakul a hitel-CSOK-készpénz aránya optimális esetben egy 115 m2 hasznos alapterületű, falusi családi ház vásárlása esetén, melynek vételára 8M Ft, s 3 gyermek után szeretnék igénybe venni a támogatást.
cs2
A CSOK alapösszege 3 gyermek és 115 m2 hasznos alapterületű ház vásárlása esetén 2M Ft. 8M Ft értékű házra – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – 6,4M Ft lakáshitelt lehetne felvenni. Ám adott esetben a 8MFt-os vételár kiegyenlítéséhez – 2M Ft összegű CSOK esetén – nincs szükség a maximális hitelfelvételre, hiszen már 6M Ft-os kölcsön is fedezi a vételárat a támogatással együtt úgy, hogy készpénz befizetése nélkül is megvalósulhat az otthonteremtés. Példánkban az önerőként tekinthető CSOK összege egy az egyben fedezi a minimális (20%) önerő elvárást.
Arról, hogy használt lakás vásárlása esetén milyen további követelményeknek kell megfelelni CSOK igénylése esetén ITT olvashat további részleteket.
Forrás : https://hitelnet.hu