PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 30., kedd

Augusztustól kötelező a békéltetés

Augusztustól kötelező a békéltetés

A fogyasztók és a vállalkozások között felmerült problémák rendezésére létrehozott békéltető testületek előtti megjelenés eddig csak egy lehetőség volt a cégeknek.
Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a fogyasztóvédelmi törvény tervezett változtatásait, akkor augusztus első heteitől kötelező lesz a problémás ügyben érintett vállalkozások részvétele a helyi békéltető testületek előtt – hangsúlyozta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hétfőn, Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatóján.


Koszorús László közölte, hogy a fogyasztók és a vállalkozások között felmerült problémák rendezésére létrehozott békéltető testületek előtti megjelenés eddig csak egy lehetőség volt a cégeknek. Hozzátette: emiatt sok vállalkozás távol is maradt, és így több ezer ember ügye maradt megoldatlan.
Az MTI kérdésére elmondta: a kormány javaslata a Parlament előtt van, csütörtökön kerül a törvényalkotási bizottság elé, amennyiben ott megszavazzák, akkor heteken belül zárószavazás is lesz róla. Jelezte, hogy a törvénymódosítás európai uniós irányelvet “lovagol meg”.
Koszorús László kiemelte: amennyiben a cégek az őket érintő vitás ügyben nem jelennek meg a békéltető testület előtt, akkor a kormányhivatal bírságot szabhat ki rájuk. Ennek mértéke kkv-k esetében 15 ezertől 500 ezer forintig terjedhet, míg a multinacionális nagyvállalatoknál az éves árbevétel akár öt százalékáig is terjedhet a bírság.
A helyettes államtitkár, aki hétfő délelőtt részt vett a Fejér megyei békéltető testület ülésén, hangsúlyozta: érdekeltté kívánják tenni a vállalkozásokat, hogy megjelenjenek az üléseken, és a felek megpróbálják egymás között megoldani a felmerült problémát, az ügyek pedig ne kerüljenek a bíróságok elé. A hatóság a vállalkozást eddig is büntethette, de a probléma attól még nem oldódott meg, például a hibás termék helyett nem kapott jót a vásárló, ez csak a békéltetés segítségével lehetséges – mondta.

Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója szerint a szankcionálás lehetősége új szegmense munkájuknak, amely a hatósági munkát erősíti a fogyasztók érdekében. Csak a végső megoldás lehet a bírságolás, amennyiben a rábeszélés nem vezet eredményre – emelte ki.
Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélte, a jogszabályváltozással a kormány hitet tesz a békéltetés folyamatának fenntartása mellett, és jónak ítéli meg azt a rendszert, hogy a kereskedelmi és iparkamarák mellett működnek a békéltető testületek.
Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára megjegyezte, hogy az elmúlt évben országosan meghaladta a tízezret a békéltető testületek által befejezett ügyek száma. Kirst László a Fejér megyei békéltető testület elnöke hozzátette: tavaly 405 befejezett ügyük volt, de voltak telefonos és személyes megkereséseik is, így mintegy 3000 embernek tudtak segíteni fogyasztóvédelmi ügyekben.
Forrás : MTI, www.ma.hu