PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. június 9., kedd

Egy döntés, mellyel a gyermektelenek, az egy gyermekesek és az alacsony keresetűek is nyernének!

Egy döntés, mellyel a gyermektelenek, az egy gyermekesek és az alacsony keresetűek is nyernének!


Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter nyilatkozatában elmondta, hogy egyre jobbak az esélyek, arra, hogy bevezessék az egy számjegyű személyi jövedelemadót! A kormányzati ciklus végére megcélozták a 9%-os SZJA-t!

Mivel járna a 9 százalékos szja?

Jól ismert az a kormányzati cél, miszerint a személyi jövedelemadó kulcsát egyszámjegyűvé szeretnék tenni. Az mfor.hu ezért megpróbált annak utánajárni, mivel is járna mindez.
Legutóbb két héttel ezelőtti rádióinterjújában fejtette ki Orbán Viktor, hogy szeretné, ha a mostani kormányzati ciklusban 10 százalék alá csökkenthetnék az szja-t. Ehhez véleménye szerint a mai 2-4 százalékos gazdasági növekedés helyett tartósan 4-6 százalék közötti bővülési ütem kellene. A szándék nem meglepő: gyakorlatilag 2010 óta kőbe vésett cél a munkát terhelő adók csökkentése. Az elképzelés a költségvetésben 500 milliárd forintos kiesést eredményezne, amit a fokozódó gazdasági növekedésünk által “nyert” többletbevételből fedeznének.
Az szja csökkentésén ezúttal azok is nyernének, akik az egykulcsosság bevezetésekor buktak – vagyis az alacsonykeresetű gyermektelenek. Bár önmagában nem az okozta a veszteséget, hogy a 17-ről 16 százalékra mérséklődött az szja, hanem az adójóváírás ezzel egyidejűleg megtörténő kivezetése. Ezen ugyanis többet buktak az érintettek, mint amennyit nyertek a 16 százalékos szja-n.
Most viszont számításaink szerint ha a 16 százalékot 9-re csökkentenék, akkor az a gyermektelenek esetében jövedelmi szinttől függetlenül egyaránt 10,7 százalékkal növelné a nettó keresetet. Nominálisan ez a minimálbérnél közel 7200 forintot jelentene, egy extrém magas, bruttó egymilliósnál pedig 70 ezer forintot.

A gyermekesek esetében a magasabb fizetési kategóriákban érződne jobban az szja-csökkentés hatása. Két gyermek esetén például ha 2 átlagos keresetből gazdálkodik a család, akkor 9,7 százalékot nyernek a változáson (közel 30 ezer forintot), míg egy egymilliós családi kasszánál 12,2 százaléknyi (80 ezer forint) plusz jutna a zsebbe. Ennek az az oka, mármint az eltérő százalékoknak, hogy az érvényesíthető családi adókedvezmény mértéke egységesen 20 ezer forint havonta a bér szintjétől függetlenül. Emiatt a magasabb jövedelemnél a ténylegesen fizetett személyi jövedelemadó bérhez viszonyított aránya magasabb, mint alacsonyabbnál. Vagyis, ha az szja-kulcsot csökkentik, akkor az a magasabb bérszintet nagyobb arányban érinti.
Az szja-csökkentés miatt egyébként még fontosabb lesz fenntartani a családi adókedvezmény járulékokra történő kiterjesztését, hiszen a jövőbeli változás az alacsonyabb bérért dolgozóknál a mostaninál is kevesebb szja-fizetési kötelezettséget eredményez.
Emiatt például azok az alacsonyabb keresetűek, akik 3 gyermeket nevelnek, a mostaninál egy fokkal relatíve előnytelenebb helyzetbe kerülnek. Bruttó 380 ezer forintos családi összjövedelem alatt ugyanis nem tudják majd teljesen kihasználni a családi adókedvezmény havi 90 ezer forintját, 21 ezer forint “bennmarad”. Nagy kérdés lesz, hogy a kormány ezt milyen módon teszi számukra elérhetővé és realizálhatóvá, hiszen sem szja-t, sem pedig járulékokat nem fizetnek.