PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 26., péntek

Júliustól lehet pályázni az új mosógépekre

Júliustól lehet pályázni az új mosógépekre

Július elsejétől lehet pályázni az államilag támogatott mosógépcsere-programra – hívta fel a figyelmet budapesti sajtótájékoztatóján a háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cégeket tömörítő CECED Magyarország Egyesülés szerdán.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium május 28-án adta ki az Otthon melege programhoz kapcsolódó pályázati felhívást. Az 500 millió forinttal támogatott program keretében legfeljebb 45 ezer forint vissza nem térítendő támogatás kapható régi mosógépek energiatakarékos új készülékre történő cseréjéhez – ismertette Mészáros Fanni, az egyesülés cégvezetője.
Hozzátette: a gépcsere állami támogatását különösen indokolttá teszi, hogy elöregedtek a magyarországi háztartási gépek. Felmérésük szerint 2013-ban a mosógépek csaknem 43 százaléka volt nyolcévesnél idősebb, 2015 elején viszont ez az arány már meghaladta a 49 százalékot, hasonlóan a háztartási nagygépekhez, amelyeknek már 59 százaléka idősebb nyolc évnél. Mészáros Fanni azt is hangsúlyozta, hogy a gépcsere idejét döntően az ár befolyásolja.
A jövő héten induló mosógépcsere-programra a pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatnak be a kormányzati portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személyek.
A támogatással olyan elöl- vagy felültöltős mosógép szerezhető be, amellyel minimum 10 százalékos energia- vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást lehet elérni. A megtakarítási adatokat a pályázati portál automatikusan számítja ki.
A támogatás mértéke a készülék árának 50 százaléka, de maximum 25, 40 vagy 45 ezer forint, a mosógép energiaosztályától függően. A pályázati lehetőség régiónként nyílik meg, jelentkezni szeptember 30-ig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet.

A 13 tagú CECED Magyarország Egyesülés segíteni kívánja a pályázókat. A www.csereprogram.hu honlapra összegyűjtenek minden szükséges információt, amelyekhez itt bárki regisztráció nélkül hozzájuthat – hívta fel a figyelmet Mészáros Fanni.
A tavaly ősszel indult, szintén állami támogatással megvalósuló hűtőgépcsere-akcióról a cégvezető elmondta: csaknem 25 ezer pályázat érkezett, ezeknek 96 százalékát jóváhagyták, végül több mint 22 ezer készüléket cseréltek ki, ami magas aránynak számít.
A pályázat indulása alkalmából a CECED Magyarország tagvállalatai adományozási akciót jelentettek be; olyan családoknak segítenek új, energiatakarékos készülékekkel, akik még a támogatással együtt sem tudnak új mosógépet vásárolni. A felajánlott 16 mosógépet az Ökumenikus Segélyszervezet juttatja el rászoruló családoknak.
A pályázati konstrukció tárgya, célja
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: NFM) pályázatot tesz közzé cselekvőképes nagykorú természetes személyek részére, a háztartások energiahatékonyságának növelése érdekében, meglévő háztartási nagygépek (mosógép) magas energiahatékonyságú, új berendezésekre történő cseréjének támogatására.
A pályázattal, a magyarországi lakóhellyel rendelkező cselekvőképes nagykorú természetes személyek, támogatással csökkentett vételáron (támogatással csökkentett bolti áron) jogosultak új háztartási nagygép (mosógép) beszerzésére. A támogatás nyújtásának célja elsődlegesen az energiahatékonyság előmozdítása.

A pályázati konstrukció forrása
A pályázat forrása az Épületenergetikai és energiahatékonysági célelőirányzat (17-20-35-3, ÁHT: 302791) fejezeti kezelésű előirányzat. A támogatás vissza nem térítendő támogatás formájában kerül folyósításra.
A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 500.000.000 Ft, azaz ötszázmillió forint.
A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az NFM hivatalos honlapján valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás felfüggesztésének pontos idejéről.

Támogatás igénybevételére jogosultak köre
Jelen pályázati forrásból támogatást magyarországi lakóhellyel rendelkező cselekvőképes nagykorú magánszemélyek kaphatnak.
A pályázat benyújtásával kapcsolatos kizáró okokat a Pályázati Útmutató tartalmazza, mely elválaszthatatlan részét képezi a Pályázati Felhívásnak.

Támogatható tevékenységek köre
Jelen felhívásra személyenként és lakásonként legfeljebb egy háztartási nagygép cseréjére nyújtható be pályázat. Egy személy több pályázat benyújtására akkor sem jogosult, amennyiben több bejelentett lakcímmel rendelkezik.
Kizárólag a pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplő kereskedőtől beszerzett alábbi háztartási nagygép cseréhez nyújtható támogatás:
– elöltöltős mosógép cseréje új, energiatakarékos elöl- vagy felültöltős automata mosógépre;
– felültöltős mosógép cseréje új, energiatakarékos elöl- vagy felültöltős automata mosógépre;
– mosó-szárítógép csere új, energiatakarékos elöl- vagy felültöltős automata mosógépre;
Figyelem!
Mosó-szárító gép illetve szárítógép beszerzéséhez támogatás nem nyújtható!
A háztartási készülék cserével minimum 10%-os energia, vagy minimum 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni. A cserével elérhető megtakarítási adatokat a pályázati portál automatikusan határozza meg (számítja ki) a leadni kívánt háztartási készülék és a kiválasztott, megvásárolandó készülék adatai alapján.

A költségek meghatározásának szabályai
Kizárólag a pályázati portálon megjelenő „MGCS mosógép katalógusban” szereplő termék beszerzéséhez nyújtható támogatás.
Kizárólag a pályázati portálon található „Regisztrált kereskedők listáján” szereplő kereskedőtől vásárolt termékre nyújtható támogatás.
A támogatott készülék házhozszállítási illetve beüzemelési díja nem támogatott költség, azonban a régi készülék átvételéért és elszállításáért a Kereskedő nem számíthat fel díjat.

A pályázattal elnyerhető támogatás
A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.
A „MGCS mosógép katalógusban” szereplő készülék beszerzése esetén a támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár 50 %-a, de legfeljebb:
-A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 25.000 Ft/ háztartási nagygép;
-A++ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén 40.000 Ft/ háztartási nagygép;
-A+++ kategóriájú nagygép beszerzése esetén 45.000 Ft/ háztartási nagygép.
A támogatást a miniszteri döntés után, a Támogatói Okirat kézhezvételét követően lehet igénybe venni a készülék megvásárlása alkalmával. A Támogatói Okirat hiányában, nem a pályázati kiírás feltételei szerint megvásárolt háztartási nagygép (mosógép) vásárlásához támogatás nem vehető igénybe.
A gépvásárláshoz biztosítandó saját forrást a Pályázó a háztartási nagygép (mosógép) vásárlásakor, a Kereskedőnek egy összegben köteles kifizetni.
A pályázat benyújtásával kapcsolatos tudnivalók
Pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthat be a Kormányzati Portálon ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személy. A Pályázókat pályázati díj nem terheli.
Pályázatot benyújtani 2015. szeptember 30. napjáig, illetve a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig az alábbi területi bontásban és kezdő időpontoktól lehetséges:
Régió neveMegyékNépesség (fő)Népesség aránya (%)Arányos forrás (Ft)Benyújtási időszak kezdete
Nyugat-DunántúlGyőr-Moson-Sopron, Vas, Zala996 3909,95062 396 4502015. július 1.
Dél-DunántúlBaranya, Somogy, Tolna947 9869,4747 350 0002015. július 6.
Közép-MagyarországPest, Budapest főváros2 951 43629,47147 350 0002015. július 7.
Észak-AlföldHajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg1 492 50214,9074 500 0002015. július 8.
Dél-AlföldBács-Kiskun, Békés, Csongrád1 318 21413,1765 850 0002015. július 13.
Észak-MagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád1 209 14212,0760 350 0002015. július 14.
Közép-DunántúlKomárom-Esztergom, Fejér, Veszprém1 098 65410,9754 850 0002015. július 15.
A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, lakosság/régió arányban megosztva.
A Támogató fenntartja a jogot – szükség esetén – a régiók közötti forrás átcsoportosítására.
A Pályázói űrlapon megadott háztartási nagygép (mosógép) elhelyezési helye (kizárólag állandó lakcím és/vagy tartózkodási hely) alapján szükséges a releváns régió meghatározása.
A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén az NFM valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás felfüggesztésének pontos idejéről.

Pályázatok feldolgozása

A benyújtásra került pályázatok a benyújtás sorrendjében folyamatosan kerülnek feldolgozásra.
A befogadott pályázatok esetében a pályázat hiánytalan benyújtásától számított 120 napon belül, a miniszter dönt az előterjesztett pályázatok:
-támogatásáról;
-tartaléklistára helyezésről;
-elutasításáról.
A miniszteri döntés szakaszos rendszerben történik, régiós megbontás szerint.
A Pályázókat a döntésről a döntés meghozatalát követő 15 napon belül tájékoztatja. A vissza nem térítendő támogatásban részesülő Pályázók részére a Támogató által megjelölt szervezet Támogatói Okiratot és a támogatás kereskedőre történő engedményezésére vonatkozó kétoldalúan aláírandó szerződést (2. sz. melléklet szerinti „Engedményezési és teljesítési szerződés MGCS (mosógép) alprogram”) küld a pályázati portálon keresztül, elektronikus formában.

További információk

A pályázat benyújtásról, feldolgozásáról további részletes információt a Pályázati Felhívás elválaszthatatlan részét képező Pályázati Útmutató tartalmaz.
A pályázati rendszerrel kapcsolatos kérdésekre választ ad a pályázatkezelő NFSI (Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet Kft.)
E-mail: mgcs@nfsi.hu
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amennyiben a Pályázati Felhívás és a Pályázati Útmutató között eltérés mutatkozik, a Pályázati Útmutatóban foglaltak mérvadók.

A pályázati anyagok beszerzésének lehetőségei

A Pályázati Felhívás, a Pályázati Útmutató és annak mellékletei a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján illetve a Pályázati portálon érhetőek el.
Forrás : http://www.csereprogram.hu, mno.hu