PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 5., péntek

Sokaknak le kell mondaniuk az új SZOCPOLRÓL!

Sokaknak le kell mondaniuk az új SZOCPOLRÓL!

Önerőgondok a szocpolnál…
Nem egységes a bankok álláspontja arról, figyelembe lehet-e venni önerőként az új szocpolt, amikor kiszámítják a minimális hitel/fedezet arányt. Ha a minimum 20 százalékos önerőt a CSOK-on felül kell letenni az asztalra, sokan lemondhatnak a lakásvásárlásról.
Nagyon sok potenciális lakásvásárló várja a július 1-jét, amikortól használt lakásra is lehet végre kapni állami támogatást. A hivatalosan Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) néven futó, a köznyelvben azonban csak szocpol néven emlegetett konstrukció keretében a gyerekek számától, az ingatlan méretétől és annak energetikai besorolásától függően félmillió forinttól 3,25 millió forint támogatás kapható. Nagy kérdés viszont, hogy ezt a pénzt hogyan számolják majd el a bankok, amikor a lakások hitel/fedezeti arányát megállapítják.
„Az önálló lakásra vágyók számára mindig is az önerő volt a legnehezebben megugorható lépcsőfok” – mondja Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesületének (BHKE) elnöke. A bankok egyelőre ellentmondásosan kezelik a CSOK-ot. Az FHB-nál és a CIB-nél egyértelműen önerőnek számít a támogatás, a jogszabályok által forint lakáshiteleknél előírt minimum 20 százalékos önerőt tehát úgy is lehet teljesíteni, hogy annak egy része az állami támogatásból származik. Az MKB is alapvetően önerőként kezeli az új szocpolt, de előfordulhat, hogy további önerő felhasználását is előírja az ügyfélnek.
A Budapest Bank az ellenkező állásponton van, a hitelintézet a CSOK mellé legfeljebb annyi kölcsönt tud nyújtani, hogy a két tétel együttesen se lépje túl a fedezet értékének 80 százalékát. Az OTP-nek egyelőre nincs kialakult álláspontja a kérdésben, amiről a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) egyeztetnek éppen. Az MNB viszont lapzártánkig nem közölte, hogyan is kell értelmezni ezt a helyzetet.

Különösen vidéken, ahol alacsonyabbak az ingatlanárak, remélik sokan, hogy az állami támogatással váltják ki az önerőt. „A potenciális hitelfelvevők 60-70 százaléka ezt szeretné” – mondja Kiss Gábor, a Benks Kft. régióvezetője. Csak Makón havonta 20-30 olyan család jelentkezik az irodánál, amelyik pusztán a CSOK-ból fedeznék a lakáshitelhez szükséges önerőt. Arrafelé 5-7 millió forintért már lehet vásárolni a feltételeknek megfelelő családi házat, amihez egy háromgyerekes család 1,5-2 millió forintnyi támogatást is kaphat.
A CSOK önerőként el nem fogadása azoknak is gondot okozhat, akik olyan településeken laknak, ahol magasabbak az ingatlanárak, így a támogatáson kívül is mindenképpen szükséges valamennyi saját forrás az önerő biztosításához – mondja Kézdi. Ha ugyanis csak ezt a saját erőt fogadják el önerőként, nem biztos, hogy az ügyfél képes lesz a nyújtható bankhitelből olyan méretű és komfortfokozatú lakást vásárolni, amelyre megadják a CSOK-ot.
Két gyereknél például a legkisebb elfogadható hasznos alapterület 50 négyzetméter, három gyereknél pedig legalább 60 négyzetmétert írnak elő. A bankok ráadásul a szakemberek szerint sokszor a jegybanki rendeletben meghatározott 20 százaléknál is magasabb önerőt írnak elő a lakáshiteleseknél, több hitelintézetnél legalább 25 százalék az elvárás, ami további százezrek előteremtését feltételezi.

A bankoknál kell intézni


Azok is kaphatnak állami támogatást lakásvásárlásra, akik nem vesznek fel hitelt. A CSOK-ot ebben az esetben is a bankoknál kell igényelni. Nem minden hitelintézet foglalkozik azonban a konstrukcióval, a lakossági üzletágát leépítő Raiffeisen például nem kínálja. A támogatást az adásvételi szerződés aláírását követő 120 napon belül lehet kérni, vagyis azok a családok is igényelhetik már, akik márciusban vették a lakásukat.
Megelőlegezett CSOK-ot is lehet kérni, de csak házaspároknak, és csak akkor, ha egyikük sem töltötte még be a 40. életévét. Az első gyereknek négy, a másodiknak nyolc éven belül kell megszületnie.
Szerző: Herman Bernadett
Forrás :http://www.vg.hu