PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. június 26., péntek

Sokkoló hír az iskolásoknak és a szülőknek egyaránt

Sokkoló hír az iskolásoknak és a szülőknek egyaránt

Mint Czunyiné Bertalan Judit közoktatásért felelős államtitkár az egyik tévéműsorban felvetette, célszerű lenne megrövidíteni a nyári szünetet, cserébe azonban hosszabbra nyújtanák az évközi szüneteket. Az államtitkár szerint az újragondolásra azért is van szükség, mert a szülők számára is megterhelő lehet a diákok két és fél hónapos elhelyezését és felvigyázását megszervezni.
De hogyan látják vajon a kérdést az érintettek?

– Azt gondolom, nem egyszerűbb a gyerekfelügyeletet megoldani akkor sem, ha év közben van több szünet – fejti ki véleményét egy szolnoki anyuka.
– Annyi táborozási lehetőség van nyáron, hogy szerintem, aki a nagyszülőkre nem tudja rábízni a gyerekeket, az is talál módot a felügyeletre. És erre annak is lehetősége van, akinek nincs sok pénze, hisz több táborban is csak az étkezést kell a szülőknek állni, amit az iskolában is fizetni kellene egyébként. Végső soron pedig tapasztalataim szerint a gyerekek már májusban alig tudnak koncentrálni az iskolapadban, mert a nyári szünetet várják és azzal együtt a nyaralást és a strandolást. Így összegezve, abszolút nem jó ötlet a rövidebb vakáció.
Álláspontjával összecseng a szolnoki első éves gimnazista, K. Éva véleménye is.
– Eddig még nem hallottam erről a tervezetről, de az biztos, hogy nem örülnék neki, ha bevezetnék – mondja határozottan Éva. – A nyári szünetet már alig várjuk május elején, az utolsó két hétben pedig szinte semmi tudás nem ragad ránk, mert gondolatban már a strandon pancsolunk. A vakáció alatt a szüleimmel mindig elutazunk legalább egy hétre valahova, a barátokkal pedig moziba, fürdeni, kirándulni járunk. Szeptemberre pedig kellőképpen feltöltődve ülünk be az iskolapadba, amikor már nem csábít ki a levegőre a 35 fok meleg bennünket, és tudunk koncentrálni a tanár szavaira. Nem tudom, abban mi lenne a ráció, ha mondjuk, októberben, a legesősebb évszakban kapnánk pluszba három szabadnapot, amikor semmit nem tudunk csinálni, csak ülni a szobában – bosszankodott az ötleten a diáklány.

– Nehogy már rövidebb legyen a nyári szünet! – rémüldözött a kilencéves, egyébként jól tanuló Zsombor is. – Nem akarnék nyáron dolgozatot írni, mikor júniusban már mehetek a nagyiékhoz, és egész nap lehet játszani az ottani gyerekekkel, fürödni és barkácsolni a papával. Augusztusban meg anyuékkal megyünk nyaralni. Oké, az jó ötlet, hogy évközben is legyen hosszabb a szünet, csak a nyári is maradjon így!
– Nagyon át kellene gondolni a tanév hosszabbítására vonatkozó elképzelést, hiszen egy jól bevált, több évtizedes szokást nem könnyű megváltoztatni – vélekedik Cinka István, a zagyvarékasi Damjanich János Általános Iskola tanára. – Az éghajlati viszonyaink is olyanok, hogy június közepétől már nagyon nehéz a tanteremben maradásra bírni a gyerekeket. Inkább olyan megoldást preferálnánk, hogy minél több hasznos elfoglaltságot biztosítsanak a fiataloknak a nyári szünidőre. Ez a mi településünkön is bevált. Számos jó kezdeményezés létezik a gyerekek nyári elhelyezésére, foglalkoztatására, ezeket a táborokat kellene minél szélesebb körben elérhetővé tenni akár ingyenesen is.
A téli szünetet hiába hosszabbítanák meg, nálunk nincsenek hagyományai a síelésnek, a szegényebbek nem tudnák megfizetni, a gyerekfelügyelet pedig ugyanúgy gondot jelentene. A tanévet sem jó ötlet még inkább szétdarabolni, a hosszabb szünetek után így is időbe telik a gyerekeknek visszaszokni a napi ritmusra, az első napokat ismétlésre kell fordítanunk – fejtette ki a pedagógus.
Több megkérdezett pedagógus szerint is rossz ötlet megváltoztatni a szüneteket. A nagyvakáció rövidítése ellen főként azzal érveltek, hogy nyáron olyan elviselhetetlen meleg van a tantermekben, hogy szinte képtelenség tanítani vagy tanulni. Egyikőjük a német példát említette: náluk azért működhet a másfajta felosztás, mert ott nyaranta nincs annyira meleg, és tartanak síszünetet.
Dr. Szarvák Tibor szociológus viszont ellenkező álláspontot képvisel.

– Én támogatom az elgondolást, ha racionálisan nézzük, a családok életmódjához jobban illeszkedne ez a németes forma. Úgy gondolom, hasznosabb lenne az iskolai terhelést jobban elosztani az év napjaira, pedagógiai oldalról nézve is fontos a szakaszolás. Ugyanannyi pihenőidőt így is megkapna a gyerek. Szülőként is abszolút ez a véleményem – állítja a szociológus. – A jelenlegi nyári szünet túl hosszú, és tapasztalhatjuk, hogy ha sokáig „punnyadunk”, nehéz ebből kimozdítani az embereket augusztusban. Az egy–másfél hónapos szünidő talán aktívabban telne. Az év közbeni gyerekelhelyezést pedig, ahogy a németek, mi is megoldanánk valahogy, legfeljebb egy kis életmódváltás kellene hozzá.
Forrás : www.szoljon.hu