PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 26., vasárnap

BAR lista névsor – Te rajta vagy? Hogyan lehet lekerülni róla? Tudd meg most!

BAR lista névsor – Te rajta vagy? Hogyan lehet lekerülni róla? Tudd meg most!

BAR lista névsor 2015 – Ön rajta van? Tudja meg most!
A BAR lista névsor 2015-ben is szedi áldozatait. Felkerülni könnyű, lekerülni annál nehezebb.
A BAR lista elnevezés jellemzően negatívan cseng az emberek fülébe, ami nem véletlen, hiszen aki abba bekerül, annak Magyarországon befellegzett hiteligénylés szempontjából.


Magyarán ez azt jelenti, hogy mindaddig, amíg valaki szerepel ebben a listában, addig minden banknál hitelképtelennek fogják minősíteni, ezért az adósnak minél előbb rendeznie kell elmaradását, hogy törlésre kerüljön belőle.
A BAR lista, mai nevén a KHR lista tehát arra a célra szolgál, hogy abban a bankok nyilvántartsák azokat a hiteligénylőket, akik hosszabb ideje elmaradtak a hiteltörlesztéssel. Ezzel akarják kiküszöbölni, hogy az ilyen ügyfél újabb hitelt vehessen fel, és azzal esetleg tovább halmozza az elmaradást, illetve azzal együtt a bankok kétes kinn lévőségeit növeljék.
A BAR lista a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer rövidítése.
A BAR listát a bankok hozták létre, a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején, a mindinkább növekvő törlesztőrészlet elmaradások miatt. Egyre komolyabb összegek nem folytak be a bankokhoz, és a hitelállomány minősége is romlásnak indult. A BAR lista névsor 2015-ben sem fog meglepetéssel szolgálni, ugyanis a jelenlegi gazdasági helyzetben az adósok jövedelmi lehetőségei várhatóan nem fognak jelentősen változni, ami pedig alapfeltétele lenne a BAR listában szereplők névsorának a csökkentésében.

A BAR listában azok az adósok kerülnek bele, akik legalább 90 napon keresztül, az aktuális minimálbérnek megfelelő összeggel el vannak elmaradva.
Ezen kívül szintén bekerül a listába az a személy is, aki valótlan adatokat közölt, aki bankkártya csalást, visszaélést követett el, illetve, aki hamis okmányokat mutatott be.
Az adós mindaddig szerepel a BAR listában, amíg vagy nem rendezi az elmaradást, vagy azt jóvá nem írták, vagy el nem engedték.

Két állapotot különböztethetünk meg a listán belül,
az aktív státuszt, és a passzív státuszt. Az aktív státuszban azok az adósok szerepelnek, akiknél az elmaradás még élő, míg passzív státuszba azok kerülnek, akik vagy rendezték az elmaradást, vagy azt elengedték, vagy jóváírták.
A passzív státuszban való szereplésben azonban eltérés van, attól függően, hogy milyen jogcímen került ki az illető az aktív státuszból. Aki kiegyenlítette az elmaradását, az a passzív listában csak 1 évig kerül nyilvántartásba, majd végérvényesen törlik abból. Abban az esetben azonban, ha valakinek elengedte a bank a tartozást, vagy jóváírta, akkor 5 évig marad a passzív listában. A BAR listában a személyes adatok, és a hitelszerződés adatai kerülnek nyilvántartásba. Fontos tudni, hogy a BAR lista névsor 2015-ben is lekérdezhető, azaz minden évben egyszer ingyenes lehetősége van mindenkinek lekérdezni azt, hogy az illető szerepel-e a rendszerbe, és ha igen milyen okból.
BAR/KHR lista megtekintése kinek lehetséges?
A BAR/KHR lista megtekintése nem egyszerű, de egy bizonyos módon megoldható. Oldalunk erre keresi a választ.
Egy ország gazdasági állapotát, illetve a lakossági életszínvonal helyzetét nagyon jól megmutatja, hogy az adott országban használt adósnyilvántartó rendszerben mekkora számban szerepelnek azok az adósok, akik hosszabb ideje el vannak maradva a hiteltörlesztéssel. Ahol nagyon magas ez a szám, ott bajok vannak, és valami nem jól működik. Így van ez Magyarországon is, ahol a törlesztéssel elmaradtak száma megközelíti a 900 ezret, bár nyilván ez a szám folyamatosan változik. 
Kérdés, hogy szükség van erre a nyilvántartásra, ami a jellegénél fogva egy negatív lista?
A válasz igen. Elsősorban a bankok számára, mert más lehetőségük nincs annak kiszűrésére, hogy kik a rossz adósok, akiknek nem szabad további hiteleket folyósítaniuk. Ma a bankok hitelállományának a minősítése nagyon kétségbeejtő. A hihetetlenül magas kétes kint levőség nagymértékben lerontotta nem csak a bankok hitelállományának a minőségét, hanem a bankok jövedelemtermelő képességét is.
A BAR/KHR listába azok az adósok kerülnek, akik a törlesztésekkel legalább az aktuális minimálbérrel megegyező mértékben, folyamatosan 90 nappal el vannak maradva. Mindaddig szerepelnek a listában, ameddig nem rendeződik az elmaradásuk.
A BAR listán belül megkülönböztetünk aktív és passzív státuszt.
Az aktív státuszúak között magától érthetően azok az adósok adatai szerepelnek, akiknek az elmaradása folyamatosan fennáll, azaz még nem került rendezésre, a passzív státuszba pedig azok kerülnek, akiknek az elmaradása rendezve lett.
Fontos, hogy magának az elmaradásnak a rendezése miként történik, ugyanis a passzív státuszban való tartózkodás hossza attól függ.
Aki saját erőből rendezi az elmaradást, annak az adatai egy évig maradnak passzív státuszban nyilvántartva, majd teljes mértékben, és végérvényesen törlésre kerül. Abban az esetben pedig, ha a bank elengedi, jóváírja, vagy átütemezésre kerül a hitel, akkor 5 évig maradnak az adós adatai a BAR/KHR listában, passzív státusszal. Amennyiben valaki szeretné megtudni, hogy szerepel-e a listában, és ha igen miért, akkor van lehetőség annak megismerésére, azaz van lehetőség betekinteni a BAR listába.
A BAR/KHR lista megtekintése a következő módon történhet.
A személyi okmányainkkal be kell fáradnunk a számlavezető bankfiókunkba, és ott ki kell tölteni egy erre a célra rendszeresített formanyomtatványt, és a személyünk igazolása után, azt kitöltve le kell adni a bankban, amely azt 2 munkanapon belül továbbítani köteles a BISZ Zrt, felé, amely a BAR lista működtetéséért felel.
A leadáskor ne feledjük el, hogy lehetőségünk van a választ e-mailben megkérni, ha nem akarunk újra a bankfiókba bemenni.
Amennyiben e-mailben szeretnénk megkapni a hiteljelentést, akkor ne feledjük el megadni azt az e-mail címet, amelyre várjuk azt. Természetesen arra számítsunk, hogy a hiteljelentés titkosítva jön, hogy ne olvashassa el más, mint akinek szól.
A BISZ 5 munkanapon belül köteles válaszolni, és vagy a bankfiókba elküldeni a választ, vagy a számunkra a megadott e-mail címre.
Amennyiben a bankban szeretnénk átvenni, abban az esetben a banknak 2 munkanapja van arra, hogy értesítsen minket a hiteljelentés megérkezéséről, amelyet egy zárt, érintetlen borítékban kell átadnia, csakis kizárólag magának az igénylőnek.
Forrás : www.hitelshop.com