PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 20., hétfő

Beteg gyermek után járó támogatások, ellátások

Beteg gyermek után járó támogatások, ellátások

Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztában legyenek a szülők az őket megillető támogatásokkal, mert sajnos tapasztalatom szerint úgy van vele némely illetékes szerv,mintha NASA titkot őrizne. Rengeteg plusz kiadással jár egy eltérő nevelési igényű gyermek felnevelése és nagyon sokat számítanak egy-egy családnak a különböző támogatások,amik járnak és mégis sok helyen letagadják vagy könyörögni kell azért ami JÁR. Remélem segíthetek.


Forrás : http://fogyatekosok.network.hu
A TARTÓSAN BETEG, ILLETVE SÚLYOSAN FOGYATÉKOS GYERMEKEK UTÁN MEGÁLLAPÍTHATÓ ELLÁTÁSOK
  • Ápolási díj
  • Közgyógyellátás
  • Közlekedési támogatás
  • Gépkocsi-szerzési támogatás
  • Parkolási Igazolvány
  • Utazási költségtérítés
  • Utazási kedvezmény
  • Akadálymentesítési támogatás
  • Személygépkocsi átalakítási támogatás
  • Fogyatékossági támogatás
Továbbá a már ismertetett magasabb összegű családi pótlék, gyermekgondozási segély, étkezési térítési díjkedvezmény, ingyenes tankönyvellátás.
Ápolási díj:
ÁPOLÁSI DÍJRA JOGOSULT AZ A NAGYKORÚ HOZZÁTARTÓZÓ, aki állandó és tartós gondozásra szoruló
A)
SÚLYOSAN FOGYATÉKOS vagy
B)
TARTÓSAN BETEG 18 ÉV ALATTI személy ápolását, gondozását végzi. AZ ÁPOLÁSI DÍJ HAVI BRUTTÓ ÖSSZEGE az éves központi költségvetésben meghatározott alapösszeg (2015. évben 29.500 forint ) 100 %-a. 
KIEMELT ÁPOLÁSI DÍJRA AKKOR JOGOSULT A NAGYKORÚ HOZZÁTARTOZÓ, ha olyan személy gondozását, ápolását végzi,
a)
akinek – a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján – REHABILITÁCIÓJA NEM JAVASOLT, EZEN BELÜL EGÉSZSÉGKÁROSODÁSA JELENTŐS, ÉS ÖNELLÁTÁSRA NEM, VAGY CSAK SEGÍTSÉGGEL KÉPES
b)
olyan hozzátartozójának gondozását, ápolását végzi, aki után a magasabb összegű családi pótlékot miniszteri rendeletben meghatározott súlyosságú betegségre vagy fogyatékosságra tekintettel folyósítják.

A KIEMELT ÁPOLÁSI DÍJ HAVI BRUTTÓ ÖSSZEGE az éves központi költségvetésben meghatározott alapösszeg (2015. évben 29.500 forint ) 180 %-a, 53.100 Ft.
EMELT ÖSSZEGŰ ÁPOLÁSI DÍJRA JOGOSULT A NAGYKORÚ HOZZÁTARTOZÓ, ha fokozott ápolást igénylő súlyosan fogyatékos személy gondozását, ápolását végzi, de a kiemelt ápolási díjra való jogosultság feltételeinek nem felel meg.

FOKOZOTT ÁPOLÁST IGÉNYEL AZ A SZEMÉLY aki mások személyes segítsége nélkül önállóan nem képes
a) étkezni, vagy
b) tisztálkodni, vagy
c) öltözködni, vagy
d) illemhelyet használni, vagy
e) lakáson belül – segédeszköz igénybevételével sem – közlekedni, feltéve, hogy esetében az a)–e) pontokban foglaltak közül legalább három egyidejűleg fennáll.

AZ EMELT ÖSSZEGŰ ÁPOLÁSI DÍJ HAVI ÖSSZEGE az éves központi költségvetésben meghatározott alapösszeg (2015. évben 29.500 forint ) 150 %-a, 44.250 forint.
AZ ÁPOLÁSI DÍJ HAVI ÖSSZEGE A MÁS RENDSZERES PÉNZELLÁTÁSBAN RÉSZESÜLŐ JOGOSULT ESETÉN az ápolási díj összegének és a jogosult részére folyósított más rendszeres pénzellátás havi BRUTTÓ összegének a különbözete. Ha a különbözet az ezer forintot nem éri el, a jogosult részére ezer forint összegű ápolási díjat kell megállapítani.

AZ ÁPOLÁSI DÍJ FOLYÓSÍTÁSÁNAK IDŐTARTAMA SZOLGÁLATI IDŐRE JOGOSÍT. AZ ÁPOLÁSI DÍJBAN RÉSZESÜLŐ SZEMÉLY AZ ELLÁTÁS UTÁN NYUGDÍJJÁRULÉK VAGY MAGÁN-NYUGDÍJPÉNZTÁRI TAGSÁG ESETÉN TAGDÍJ FIZETÉSÉRE KÖTELEZETT.
A nyugdíjjárulék mértéke 2015 évben 10 %. A saját jogú nyugdíjban, valamint a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, özvegyi nyugdíjban részesülő személy az ápolási díj után nyugdíjjárulékot nem fizet. A reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, özvegyi nyugdíjban részesülő személy a folyósító szervhez benyújtott nyilatkozatával azonban vállalhatja a nyugdíjjárulék fizetését.

AZ ÁPOLÁST VÉGZŐ SZEMÉLY SZÁMÁRA EGYIDEJŰLEG CSAK EGY ÁPOLÁSI DÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG ÁLLAPÍTHATÓ MEG, TOVÁBBÁ EGY ÁPOLT SZEMÉLYRE TEKINTETTEL CSAK EGY ÁPOLÁST VÉGZŐ SZEMÉLY SZÁMÁRA ÁLLAPÍTHATÓ MEG ÁPOLÁSI DÍJ. FONTOS: 2015.01.01-től ILLETÉKESSÉG VÁLTOZÁS!!
Ettől az időponttól kezdődően az ápolási díj iránti kérelem elbírálásában a KÉRELMEZŐ LAKCÍME SZERINTI HATÓSÁG AZ ILLETÉKES. Az ezzel kapcsolatos rendelkezéseket az ápolási díj megállapítására 2014. december 31-ét követően indult ügyekben, továbbá az ápolási díjra való jogosultságnak, vagy az ápolási díj összegének a 2014. december 31-ét követő legközelebbi felülvizsgálatakor kell alkalmazni. Forrás : www.kezenfogva.hu)
Akadálymentesítési támogatás : 

MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLY RÉSZÉRE AKADÁLYMENTES LAKÁS ÉPÍTÉSÉHEZ VAGY VÁSÁRLÁSÁHOZ, VALAMINT AZ AKADÁLYMENTESÍTÉS TÖBBLETKÖLTSÉGEIRE VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ ÁLLAMI TÁMOGATÁS NYÚJTHATÓ. 
Az akadálymentesítési támogatás MÉRTÉKE:
A )
akadálymentes ÚJ LAKÁS ÉPÍTÉSÉHEZ, ÚJ LAKÁS VÁSÁRLÁSÁHOZ LEGFELJEBB 250.000 FORINT, amennyiben a mozgáskorlátozott személy
a) az építtető vagy a vásárló
b) az építtetővel vagy a vásárlóval együtt költöző közeli hozzátartozó (a közeli hozzátartozó fogalom meghatározását lásd külön a Megjegyzés részben) vagy élettárs
B)
MEGLÉVŐ LAKÁSON, LAKÓÉPÜLETEN VÉGZETT AKADÁLYMENTESÍTÉSHEZ LEGFELJEBB 150.000 Ft, amennyiben a mozgáskorlátozott személy
a) a lakás tulajdonosa, illetve a tulajdonossal közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagy élettárs
b) ÖNKORMÁNYZATI LAKÁS ESETÉBEN határozatlan idejű bérleti jogviszonnyal rendelkező személy vagy vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagy élettárs a mozgáskorlátozott személy. 
( forrás : www.kezenfogva.hu)
Személygépkocsi átalakítási támogatás :
A SZEMÉLYGÉPKOCSI ÁTALAKÍTÁSI TÁMOGATÁS SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEINEK EGYIK FAJTÁJA ( a személygépkocsi szerzési támogatás mellett).

A HOZZÁJÁRULÁS A SZEMÉLYGÉPKOCSI ALÁBBIAKBAN ISMERTETETT ÁTALAKÍTÁSÁHOZ HASZNÁLHATÓ FEL:

a) a vezetés feltételeként külön jogszabály alapján előírt automata sebességváltóval, vagy más segédberendezéssel történő felszereléséhez, átalakításához, vagy
b) a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását lehetővé tevő átalakításához, vagy a biztonságos szállítását szolgáló eszközzel való ellátásához.

MÉRTÉKE: AZ ÁTALAKÍTÁS KÖLTSÉGE, DE LEGFELJEBB 90.000 FORINT.
Fogyatékossági támogatás :
A fogyatékossági támogatás a súlyosan fogyatékos személy részére az esélyegyenlőséget elősegítő, havi rendszerességgel járó pénzbeli juttatás. A támogatás célja, hogy – a súlyosan fogyatékos személy jövedelmétől függetlenül – anyagi segítséggel járuljon hozzá a súlyosan fogyatékos állapotból eredő társadalmi hátrányok mérsékléséhez. 
FONTOS! A fogyatékossági támogatás az 1993. évi III. törvényben szabályozott szociális ellátásokra való jogosultság szempontjából nem számít jövedelemnek.
A FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS HAVI ÖSSZEGÉT A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI NYUGELLÁTÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYNEK A NYUGELLÁTÁSOK ÉVENKÉNTI RENDSZERES EMELÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYAI SZERINT, AZZAL MEGEGYEZŐ MÉRTÉKBEN EMELNI KELL, AZ ÚJONNAN MEGÁLLAPÍTÁSRA KERÜLŐ FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁST PEDIG UGYANILYEN EMELT ÖSSZEGBEN KELL MEGÁLLAPÍTANI.

2015. 01.01-től az emelés mértéke 1,8 %-os. A támogatás mértéke a fogyatékosság jellegétől és az önkiszolgálási képesség hiányától függően jelenleg:
a) 20.327 Ft/hó
b) 25.018 Ft/hó. 
A FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁS a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet alapján UTAZÁSI KEDVEZMÉNYRE JOGOSÍT az alábbiak szerint:
a HELYKÖZI KÖZLEKEDÉSBEN ( valamennyi helyközi belföldi, menetrend szerinti személyszállítási szolgáltatás (vasúti, helyközi autóbusz, HÉV, elővárosi autóbusz, komp és rév) igénybevételekor 90 %-os bérletkedvezményre, és szintén 90 %-os jegykedvezményre jogosult a fogyatékossági támogatásban részesülő személy.
A HELYI KÖZLEKEDÉSBEN a kedvezmény mértéke 100 %.

A FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁSBAN RÉSZESÜLŐ SZEMÉLY 1 FŐ KÍSÉRŐJE IS JOGOSULT KEDVEZMÉNYRE AZ ALÁBBIAK SZERINT :

a helyközi viszonylatban 90 %-os jegykedvezmény, a helyi közlekedésben pedig 100 %-os jegykedvezmény illeti meg a kísérőt.

A FENTIEKBEN RÉSZLETEZETT UTAZÁSI KEDVEZMÉNY IGÉNYBEVÉTELE CÉLJÁBÓL A FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁST MEGÁLLAPÍTÓ HATÁROZATTAL EGYIDEJŰLEG HATÓSÁGI IGAZOLVÁNYT KELL KIADNI, mely tartalmazza a jogosult nevét, lakcímét, a kiállítás alapjául szolgáló tényt a fogyatékosság jellegének megjelölésével, a hatósági igazolvány által igazolt jogot és az igazolvány hatályát. A hatósági igazolvány a felülvizsgálat időpontjáig, de legfeljebb 5 évig hatályos. Ha a fogyatékossági támogatásra jogosult személy állapota végleges, a hatósági igazolványt további 5 éves időtartamra ki kell adni.) forrás : www.kezenfogva.hu)
Közgyógyellátás : 
A magasabb összegű családi pótlékban részesülő gyermek részére közgyógyellátási igazolvány is igényelhető ún. alanyi jogon, mellyel ingyenesen juthat hozzá azokhoz a gyógyszereihez, melyek a közgyógylistán szerepelnek. A közgyógyellátás kérelmezéséhez először a szakorvos(ok)tól kell beszerezni egy igazolást a gyermek által rendszeresen szedett gyógyszerekről. A kérelmezőnek havi gyógyszerkeretet állapítanak meg. A keret havi maximális összege 12 ezer forint. Ha az ezer forintot a rendszeres gyógyszerköltség havonta nem éri el, nem állapítható meg egyéni gyógyszerkeret. Minden jogosult számára megállapítható azonban eseti keretmegállapítására is, melynek az összege 6 ezer forint egy évre. 
Figyelem! A kérelmen ennek a megállapítását külön kérni kell a formanyomtatványon, ne felejtsük el beikszelni!A közgyógyellátásra való jogosultságot és a gyógyszerkeretet alanyi jogosultság esetén két évre állapítják meg és az igazolványt is két évre állítják ki. (forrás :http://szulok.babafalva.hu)
Gépkocsi súlyadó kedvezmény : 
Ha a gépjármű súlyos mozgáskorlátozott személy szállítására szolgál,akkor a gépjárműre súlyadó-mentességet lehet kérelmezni.A kérelmet a lakóhely vagy a tartózkodási hely szerinti területileg illetékes önkormányzat adócsoportjánál kell beadni,és mellékelni kell a mozgássérültség fokát igazoló szakorvosi igazolást. (forrás : http://fogyatekosok.network.hu)
Gépkocsi-szerzési támogatás
A SZEMÉLYGÉPKOCSI SZERZÉSI TÁMOGATÁS A SÚLYOS MOZGÁSKORLÁTOZOTT SZEMÉLYEK KÖZLEKEDÉSI KEDVEZMÉNYEINEK EGYIK FAJTÁJA ( a személygépkocsi átalakítási támogatás mellett) .

AZ ALÁBBIAKBAN FELSOROLT JÁRMŰVEK ILL. JÁRMŰNEK NEM MINŐSÜLŐ KEREKESSZÉK SZERZÉSÉRE FELHASZNÁLHATÓ, A VÉTELÁR MEGTÉRÍTÉSÉHEZ NYÚJTOTT HOZZÁJÁRULÁS :

a) az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint ÚJ JÁRMŰNEK MINŐSÜLŐ SZEMÉLYGÉPKOCSI vagy
b) a súlyos mozgáskorlátozott személy speciális igényeinek megfelelő műszaki feltételekkel rendelkező, újnak nem minősülő, de LEGFELJEBB NÉGY ÉVE FORGALOMBA HELYEZETT SZEMÉLYGÉPKOCSI, vagy
c) SEGÉDMOTOROS KERÉKPÁRNAK MINŐSÜLŐ, HÁROM- VAGY NÉGYKEREKŰ JÁRMŰ, vagy
d) járműnek nem minősülő, sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes GÉPI MEGHAJTÁSÚ KEREKESSZÉK. 
A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE: új jármű esetén (a fenti felsorolás a) pontja) : 900.000 Ft, egyéb esetben ( a fenti felsorolás b)-d) pontja) : a vételár 60%-a, de legfeljebb 600 000 forint. ( A segédmotoros kerékpárnak minősülő, három vagy négykerekű jármű és a járműnek nem minősülő gépi meghajtású kerekesszék vásárlása esetén, vételárnak a tb. támogatással csökkentett vételár minősül.) (forrás : www.kezenfogva.hu)
Parkolási Igazolvány :
Az 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet 1. számú melléklete szerint vaknak vagy gyengénlátónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak vagy autistának minősülő gyermekek mozgáskorlátozottak parkolási igazolványára is jogosultak. ( Lsd. A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló 218/2003 (XII.11.) kormányrendeletet>>)
Az igazolványt a lakóhely szerinti illetékes okmányirodában kell igényelni, a gondviselő és a gyermek személyazonosító iratai (személyi igazolvány, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat) és az 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet alapján kiadott szakorvosi igazolás szükséges hozzá. A gyermeket is vinni kell magunkkal, mivel fényképet kell készíteni az igazolványhoz.
Az igazolványt, ami egy laminált kártya, helyben megkapjuk. Érvényessége a szakorvosi igazolás következő esedékes felülvizsgálatának dátumával egyezik meg.
Fontos! Az igazolvány a gyermekhez „tartozik”, nem az autóhoz, tehát csak akkor használható, ha a gyermek is velünk van, ill akkor ha a gyermek velünk van, bármilyen autóval használhatjuk.
Ilyen betegségek esetében gépjárműadó-mentesség is jár!  (forrás :http://szulok.babafalva.hu)
Utazási költségtérítés:
Ha a gyermek beteg,a járóbeteg szakellátások igénybevételéhez,illetve fekvőbeteg gyógyintézetbe történő beutazáshoz kísérőjével együtt utazási költségeihez támogatás jár.

Az utazási utalvány kiállítására és a szolgáltatás igénybevételének igazolására jogosult

1) a beutalásra jogosult orvos a szakellátásra,illetve az orvosszakértői vizsgálatra történő beutaláskor
2) az egészségügyi szakellátás orvosa a vizsgálat,a kezelés,a fekvőbeteg intézményből való elbocsátás és az ismételt kezelés elrendelésekor.

A fogyatékos gyermek ellátását biztosító gyógypedagógiai intézmény,korai fejlesztését és gondozását,fejlesztő felkészítését nyújtó intézmény és a fogyatékos gyermek rehabilitációs célú szolgáltatását biztosító intézmény igénybevételével kapcsolatban felmerült utazási költségekhez támogatás jár. A felmerült utazási költség megtérítéséhez utazási utalvány kiállítására a Szakértői Rehabilitációs Bizottság vezetője jogosult.

A szolgáltatások igénybevételét az intézmény vezetője az erre a célra rendszeresített utazási utalványon havonta igazolja.Az utazási költség megtérítését a lepecsételt,felhasznált utazási utalványok alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár,illetve a megyei egészségbiztosítási pénztárak végzik.(Tehát ide kell bevinni az utalványokat.) Személygépkocsival történő utazás esetén utazási költségtérítésként az adott viszonylatban közlekedő olcsóbb díjtételű menetrend szerinti közlekedési eszköz jegyének ára illeti meg. (forrás :http://fogyatekosok.network.hu)
Utazási kedvezmény:
  • utazási kedvezmény a BKK járatain – a gyermek és egy felnőtt kísérője ingyenesen utazhat, ehhez a Magyar Államkincstártól kapott kártyaigazolványt kell felmutatni;
  • 90%-os utazási kedvezmény HÉV-en, vonaton és távolsági buszokon – a gyermek és egy felnőtt kísérője 90% kedvezménnyel utazhat, szintén az igazolvány alapján;
Szerző : Kocsisné dr. Péterfy Hajnal
Forrás: http://szulok.babafalva.hu