PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 23., csütörtök

Nemsokára jön a megelőlegező szocpol

Nemsokára jön a megelőlegező szocpol

Nem csak a magzat, de az előre vállalt, még meg nem született gyermekek esetén is igénybe vehető az otthonteremtési támogatás az új szocpol 2015 Július 1-től!
A szocpol a tervezett gyerekek után is igényelhető, de aki így igényli a támogatást, szigorú feltételekkel találkozhat. Utánanéztünk, hogy mik ezek.


A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a könnyítéssel csak házaspárok élhetnek majd, az viszont nem számít majd, hogy új vagy használt ingatlanra fordítják-e a támogatást. Egy gyermek esetén egy 40-55 négyzetméteres lakás vásárlásához például félmillió forint jár. Négy vagy annál több gyermek esetén, egy száz négyzetméter feletti energiatakarékos ingatlanra viszont már 3,25 millió forintos vissza nem térítendő támogatás igényelhető.
Mire használható fel a megelőlegezett szocpol?
Jogosultság és felhasználhatóság tekintetében nincs különbség a normál és a megelőlegezett szocpol között. A lakásépítési támogatás függetlenül attól, hogy a már meglévő vagy esetleg csak tervezett gyerekek után vettük fel, felhasználható legalább „B” energiabesorolású új lakás építéséhez vagy új lakás vásárlásához. Az elnyerhető összeget befolyásolja a vállalt gyerekszám, az új lakás mérete, illetve az épület energetikai besorolása.
Hány gyerek után igényelhető megelőlegezett szocpol?
A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint azok jogosultak szocpolra, akik legalább két gyerekkel rendelkeznek, vagy két gyermeket vállalnak a jövőben. A megelőlegezett szocpolt legfeljebb 40 éves korig lehet igényelni, függetlenül a már meglévő gyerekek számától maximum 2 gyermek vállalásával. A három vagy négy gyerek után járó összegek így a még gyermektelen házasoknak nem érhetők el.

Meddig kell megszületnie a tervezett gyerekeknek?
A jelenleg hatályos szabályok szerint egy gyermek vállalási határideje 4 év, kettőé pedig 8 év. Vállalt gyermeknek számít a születendő vér szerinti gyerek mellett az örökbefogadott, illetve a bírósági vagy hatósági határozat következtében később a háztartásába került vér szerinti – például előző házasságból származó gyermek is. A vállalási határidőt építés esetén a használatbavételi engedély kiadásától, vásárlás esetében pedig az adásvételi szerződés aláírásától kell számolni. A határidő egyszer meghosszabbítható a terhesség idejéig, így a nem kell tartani a támogatás elvesztésétől, ha a határidő lejártáig nem születik meg a gyermek, de a terhességet orvosi bizonyítvánnyal igazolni lehet.
Mi történik, ha nem lesz meg a vállalt gyerekszám?
Amennyiben a fenti határidőkig nem születnek meg a gyerekek, az igényelt támogatást késedelmi kamattal növelten, 60 napon belül vissza kell fizetni az ügyintézést végző bankon keresztül a Magyar Államkincstár részére. Ha a vállalás csak részben teljesül – például a már meglévő gyermek mellé kettő helyett csak egy testvér születik – akkor a teljesített gyerekszám után járó támogatás jár, és csak a különbözetet kell megtéríteni.
Az igényelt összeget nem kell visszafizetni akkor, ha a házaspár egyik tagja életét veszti, a házaspár egyik tagja megváltozott munkaképességűvé válik, az első vállalt gyermek a rendeletben meghatározott, magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségben vagy fogyatékosságban szenved, vagy a ha gyermek a terhesség 24. hetét követően halva születik.
Mi történik válás esetén?
Ha a házaspár a határidő lejárta előtt felbontja a házasságát, akkor az erről szóló bírósági határozatot a jogerőre emelkedést követően 60 napon belül jelezni kell a hitelintézet felé. Amennyiben nem, vagy csak részben teljesül a gyermekvállalás a válásig, akkor a kapott összeget késedelmi kamatokkal növelve vissza kell fizetni.
A szabályok tehát szigorúak, ezért érdemes átgondolnia a megelőlegezett szocpolt igénylőnek, hogy mennyire biztos a család jövőjét illetően, illetve hogy mennyire érinti érzékenyen, ha a legszűkebb magánéletéről kell számot adnia a hitelintézet felé.