PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 3., péntek

Szocpol : Ha igényelni akarod ezt FELTÉTLENÜL tudnod kell!

Szocpol : Ha igényelni akarod ezt FELTÉTLENÜL tudnod kell!

Ha szeretnéd igényelni a legújabb családtámogatást, a csok-ot vagyis régi nevén szocpolt, akkor vannak, olyan iratok, dokumentumok, amikre mindenképpen szükséged lesz!
A rendelet, amely az új szocpolt szabályozza előírja, hogy amennyiben a vásárolni kívánt ingatlan rosszabb energetikai minősítésű, mint “c” minősítés, akkor feltétlenül szükség van hatósági bizonyítványra!


A dokumentumot az illetékes építési hatóságnál lehet beszerezni, azonban a dolog pikantériája, hogy hogy még mindig van olyan építési hatóság, amely nem is tud arról, hogy ők az illetékesek az említett hatósági bizonyítvány kiadásában.
Pontosan mikor is van szükség hatósági bizonyítványra?

Erre akkor van szükségünk ha használt vagy házat vásárolunk, vagy már meglévőt bővítünk és a z ingatlan energetikai minősítése rosszabb a “C” minősítésnél.Erre az igazolásra csak abban az esetben van szükségünk ha a vásárolni vagy bővíteni kívánt ingatlan egylakásos, például családi házak esetén, többlakásos társasházban vásárolni kívánt lakás esetén nincs rá szükség!
Hol szerezhetjük be a hatósági bizonyítványt?

Az illetékes építésügyi hatóság állítja ki, vagyis az, ahol a vásárolni vagy bővíteni kívánt ingatlan fekszik!A dokumentumnak frissnek kell lennie, nem lehet több 30 naposnál, amikor a szocpolhoz benyújtjuk a kérelmet! a bizonyítványnak tartalmaznia kell, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.
Mire kell még odafigyelnünk?
Az igénylés átfutási ideje 10 nap, és a költsége 20 ezer forint!Az igazolást mielőtt kiadják helyszíni szemle során vizsgálják meg az ingatlant!
Valóban kötelesek vagyunk statikai szakvéleményt készíttetni az építési hatóság számára, hogy megkapjuk a hatósági bizonyítványt? Sajnos egyre több panasz érkezik arra, hogy ennek a statikai véleménynek az elkészítésére kötelezik az igénylőket!Ennek a statikai szakvéleménynek az elkészítése további 30-40 ezer forintos költséget jelent az igénylőnek!!!
Az építési hatóság álláspontja: Jogellenes a statikai szakvéleményre való kötelezés, ugyanis a kormányrendeletben ez nem szerepel.Azonban azt mindenképpen érdemes tudni, hogy indokolt esetben például akkor, ha az építési hatóság a helyszíni szemle alapján nem tud egyértelműen állást foglalni arról, hogy az épület állapota valóban megfelel a kormányrendeletben foglaltaknak. Ebben az esetben kérhetnek statikai felmérést.
A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja :
A Nemzetgazdasági Minisztérium Ügyfélszolgálatától azt az információt kaptuk, hogy a hatósági bizonyítvány kiadásának módját és menetét egységesíteni fogják. Ennek folyamata jelenleg is zajlik, és az egységes eljárási szabály július elsejéig várhatóan elfogadásra kerül.
Forrás : www.portfoli.hu nyomán