PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. július 28., kedd

Végkielégítés 2015 – mikor, mennyi járhat?

Végkielégítés 2015 – mikor, mennyi járhat?

A végkielégítés számítása is szabályozottan történik, ami abban az esetben jár, amikor a munkáltató mond fel, mert a munkahely jogutód nélkül megszűnik, illetve akkor, amennyiben a jogutód munkajogilag nem tartozik a Munka Törvénykönyve alá.
Előfordulhat-e, hogy azt vissza kell fizetnie a munkáltató részére ?


A végkielégítés célja, hogy a munkáltatónál hosszabb ideig munkaviszonyban álló munkavállalónak – a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén – az újrakezdés elősegítéséhez anyagi ellátást biztosítson, a másik oldalon pedig az, hogy a munkáltatót visszatartsa a munkaviszony meggondolatlan megszüntetésétől.
Végkielégítés illeti meg a munkavállalót a munkáltató felmondása, a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén, vagy ha a munkaviszony oly módon szűnik meg, hogy az új munkáltató nem tartozik az Mt. hatálya alá.
Végkielégítés jár a munkavállalónak abban az esetben is, ha azonnali hatályú felmondásának indoka a munkáltató lényeges kötelezettségszegése vagy a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tevő magatartása.
Nincs azonban törvényi akadálya annak, hogy kollektív szerződés, vagy a felek megállapodása végkielégítés fizetését írja elő a munkavállaló részére olyan esetekben, melyekre törvény egyébként nem írja elő annak fizetését.

A végkielégítésre való jogosultság feltétele, hogy a munkaviszony a felmondás közlésének vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésének időpontjában a munkáltatónál meghatározott ideig fennálljon.
A végkielégítés 2015-2016 ban is azt a célt szolgálja, hogy a munkavállalót segítse oly módon, hogy jusson pénzhez abban a – remélhetőleg- átmeneti időszakban is, amikor nincs munkája. Sajnos évről- évre egyre magasabb a munkanélküliek száma. Végkielégítés minden munkavállalónak jár, amennyiben felmondtak neki- melynek kiszámításánál nem kell figyelembe venni a 30 napnál hosszabb időszakot, mely idő alatt nem kapott fizetést. Kivételt képez ez alól a szülési szabadság, a gyerek ápolására kivett fizetés nélküli szabadság, az önkéntes katonai szolgálat idejére kivett fizetés nélküli szabadság 3 hónapot meg nem haladó része.
Mértéke nagyban számít a jogviszony hosszúságától:
3 év után: egy havi
5 év után: két havi
10 év után: 3 havi
15 év után: 4 havi
20 év után: 5 havi
25 év után: 6 havi fizetéssel megegyező összeg illeti a munkavállalót.
Amikor a Munka Törvénykönyve nem tartozik a munkáltató/ munkavállalóra az alábbiak szerint alakul a végkielégítés összege 2015- ben:
3 és 5 év után: 1 havi
10 és 15 év után: 5 havi
20 és 25 év után: 3 havi távolléti díj mértékével emeli meg az előző összegeket
(Ez azt jelenti, hogy 3 év után 3 havi, 5 év után 2 havi, 10 esetén 5 havi, 15 év után 6 havi, 20 év esetén 8 havi és végül 25 év munkaviszony után 9 havi végkielégítést kap a munkavállaló. Itt fontos még megemlíteni, hogy ebben az esetben is csak akkor jár ez az emelt végkielégítés, amennyiben a munkavállaló az öregségi nyugdíjkorhatártól még több mint 5 évre van. )
Nem jár végkielégítés 2015- ben
amikor a munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló nyugdíjjal rendelkezett
amennyiben fegyelmi vétség következtében szűnt meg a munkaviszony
ha nem egészségügyi probléma miatt válik a munkavállaló munkaképtelenné
Forrás : www.hirkozpont.eu
A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/07/27/vegkielegites-2015-mikor-mennyi-jarhat.php