PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 21., péntek

A 10 legfontosabb kérdés a magáncsődről! A Te családodat is megmenti?

A 10 legfontosabb kérdés a magáncsődről! A Te családodat is megmenti?

1. Kiknek szól a magáncsőd?

A magáncsődöt a törvényt megalkotó és beterjesztő KDNP szerint azok vehetik igénybe, akiknek olyan jelentős elmaradása halmozódott fel akár hiteltörlesztésből, akár rezsikiadásokból, hogy a magánszemélyt teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegeti.


2. A magáncsőd valójában csődvédelem?


Igen. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a magáncsőd a baljós hangulatú elnevezés ellenére valójában a csődbe jutó adós védelmét szolgáló jogintézmény.

3. Igaz, hogy a magáncsődöt jelentő személynek elengedik a tartozása egy részét?


Igaz. Az adósnak az az előnyös, ha a tartozása egy részét elengedik. Első látásra paradox módon a banknak vagy rezsicégnek is az az előnyös, ha elengedi a tartozás egy részét – így ugyanis a csődbiztos tárgyalásainak eredményeképpen még mindig hozzájuthat a tartozás maradékához.
4. Mekkora részt engednek el a bankok vagy a rezsicégek a tartozásból?

A bankok “privilegizált” szereplők, ezért ők a tartozásnak 45 százalékát megkapják, miközben a rezsicégek felé fennálló tartozásnak akár 95 százaléka is leírható.
5. Segít-e a magáncsőd a legnehezebb helyzetben levő adósokon?

Egyértelműen nem. Aki a csődvagyonról szóló korlátozás miatt nem tud magáncsődöt jelenteni, annak nincs hova menekülnie.
6. Kik kérhetnek magáncsődöt maguk ellen?

A kérdés roppant bonyolult, a törvény több oldalon keresztül sorolja fel az igénylései kritériumokat, de nagyon röviden és tömören: akinek a kiegyenlítetlen tartozása 2 és 60 millió forint között van (tehát nem a hitele, hanem az az összeg, amit nem fizetett be időre!), aki legfeljebb 5 helyre tartozik, akinek van legalább egy banki adóssága, akinek van legalább 500 000 forint 90 napja lejárt tartozása, végül akinek a csődvagyona (saját és a vele együtt élők ingatlanai, ingóságai és a következő 5 évre várható bevételeik) legalább eléri a tartozása kétszerese.
7. Mennyi időre és hány alkalommal igényelhető a magáncsőd?

Egy ember életében egyszer igényelhet csődvédelmet. A magáncsőd időszaka 5 év, de esetleg meghosszabbítható 7 évre, ha valamilyen körülmény miatt arra van szükség.
8. Mi történik, ha valaki eltitkolja egy vagyontárgyát vagy a zsebbe kapott fizetéskiegészítését?

Az ilyen személyt azonnal örökre kizárják a magáncsőd igénylése alól. Vagyis nem kap fizetéskönnyítést, adósságelengedést. Ezen felül, ha okirathamisítást is elkövetett, akkor per elé néz.
9. Mikortól érhető el?

Jelzáloghiteleseknek 2015. szeptember 1-től, másoknak 2016. október 1-től.
10. Mennyi emberen segíthet a magáncsőd?

A felmérések szerint a 180 000 nehéz helyzetben levő adósból legfeljebb 25 000 embernek nyújthat segítséget a jogintézmény.
Forrás : http://magancsodvedelem.hu