PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 19., szerda

Döntött a kormány az autóhitelesek sorsáról!

Döntött a kormány az autóhitelesek sorsáról!

A kormány döntött a gépjármű-devizahitelek forintosításáról – közölte a nemzetgazdasági miniszter.
A kormány tegnap döntött a gépjármű-devizahitelek forintosításáról – jelentette be Varga Mihály . A nemzetgazdasági miniszter szerint a cél az, hogy az ország és a lakosság devizahitel-kitettségét csökkentsék.


Az eddigi lépésekkel 512 ezer adós összesen 3 733 millárd forint értékű jelzáloghitel-szerződését rendezték.
A személyi hiteleknél 2009-ben 300 milliárdos volt az állomány. Idén az első negyedév végén ebből 18 milliárd maradt. A gépjárműhitel esetében a 2009-es 340 milliárd forintról az idei első negyedév végére 280 millárdra csökkent az állomány.
Most 229 ezer szerződés 305 milliárdos állományának forintosításáról van szó, a most is élő szerződéseknél kerülhet erre sor.
Egyeztettek a Bankszövetséggel és az MNB-vel is. A piaci árfolyam az euróhiteleknél 309,2-es, a frankhiteleknél 287,2-es árfolyamot jelentene, a kormány azonban támogatást ad. A segítség utan a frankhitelnél 256,47, az euróhitelnél 308,47 forint lesz az árfolyam. Vagyis 31 milliárdos segítséget kapnak a hitelesek. Ezt az összeget fele-fele részben az állam és a bankok állják.
Októbertől tájékoztató kampány indul. A szerződés elszámolási határnapja december 1-je lesz. December 15-től küldik az értesítőket, az ügyfélnek ezután harminc napja lesz dönteni, hogy elfogadja-e az ajánlatot vagy sem. Ha elfogadja, nincs dolga, akkor kell szólnia, ha nem szeretné a forintositást. Akinek nincs élő szerződése (vagyis tartozik, lejárt adós), az is kap levelet.
Varga szerint korszakhatárhoz érkeztünk: a folyamat végén a korábbi 54 százalékról 3 százalékra csökken a devizahitelek aranya a lakossági hiteleken belül, csak azoknak lesz devizahitelük, akik ezt megtehetik.
Kérdésre válaszolva közölte: a bankok érdeke is, hogy a devizahitelek állománya mérséklődjék (a lejárt állomány ma nagyobb az autóhiteleknél, mint az elő szerződéseknél), ezért vállaltak a 15 milliárdos terhet önként.
A bank adókedvezményt kap a banki elszámolás keretében, vagyis a bankok a kedvezményes árfolyam felét leírhatják majd az adójukból. Az összeget a 2016-17-es adóból írják majd le, tehát az idei költségvetést nem érinti. Ezek elhúzódó leírások Varga szerint, az évtized végére fejeződhet be a folyamat.
A lízinget érinti az átváltás, de a vállalkozói kölcsönöket nem, csak a lakossági szerződéseket.
Szerző: V. I.
Forrás : vg.hu