PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 12., szerda

Ebben nincs szünet: akárhol van is a gyerek, fizetni nyáron is kell

Ebben nincs szünet: akárhol van is a gyerek, fizetni nyáron is kell


Tart a szünidő, az elvált szülők többsége ilyenkor fele-fele arányban osztja meg a láthatást. Az apák többségében felmerül a kérdés: hiába vannak ilyenkor akár a szünidő felében is náluk a gyerekek, a tartásdíjat is fizetniük kell. A probléma régi, mindkét oldal tud érveket felsorakoztatni az igaza mellett, de a családjognak ezt a részkérdését továbbra sem szabályozzák pontosan. Pedig van, aki szántszándékkal rossz ruhában küldi vakációzni a gyereket, hogy a másik ilyenkor felöltöztesse.


A szünidőt nem ismeri külön a családjogi törvény. A tartásdíj – kevés kivételtől eltekintve – határozatlan időre szól, és minden hónapban ki kell fizetni. Az összeg a gyerek indokolt szükségleteiből indul ki, és egy olyan megállapodáson alapszik, amelyet a felek alakítottak ki úgy, hogy egyik fél se érezze, túl sok vagy túl kevés – magyarázta Gyolcs Judit ügyvéd.
Persze előfordulhat, hogy a szünidőben egy hónapig az apánál van a gyerek, ő tartja el – mégis fizeti a tartásdíjat. Szeptemberben viszont lehet, hogy az anyának kell állnia a beiskolázás költségét, ami az előbbinek többszöröse is lehet, ezért a tartásdíjat akkor is kell fizetni, ha a lurkó nincs otthon – tette hozzá.
A tartásdíj mint bosszúeszköz
Sok esetben viszont – nem csak a szünidőben – a felek nem tudnak megegyezni. Hatalmas feszültség alakul ki közöttük, nem tudják elengedni egymást, és mindenbe, így a tartásdíjba is belekapaszkodnak, hogy megkeserítsék a másik életét, sok esetben egyfajta bosszúeszközként tekintenek rá. A gyerek eközben nagyon komolyan tud sérülni, ha a szülők őt felhasználva akarják érvényesíteni az érdekeiket – mutatott rá Nagy Zsóka mediátor.
A játszma része – folytatta, hogyha a láthatás előtt leveszik a gyerekről a márkás ruhákat, hogy csemetéjét az apa öltöztesse fel a saját pénzéből. Előfordul, hogy a másik szülő megtartja azokat, ami nem marad reklamáció nélkül. A gyerek egy szót sem szól ilyenkor, de nagyon komolyan sérül. Mindkét szülőhöz próbál toleráns lenni, megpróbálja szeretni őket, de kialakulnak benne olyan gondolatok, hogy nem elég jó nekik. Megjelenhetnek testi tünetek is, nem teljesít megfelelően az iskolában, mégsem szól a szülőknek, inkább elfojtja magában a problémát – emelte ki.
Van, amit nem lehet pénzért megvenni
Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő szerint a gyerek alapvetően együtt szeretne lenni a szülővel. Ha tehát nem viszik el az iskolába, nem mennek érte a balettórára vagy nem látják a focimeccsét, nem pótolhatják pénzzel. A minőségi együttlét nem azt jelenti, hogy a szülő befizeti egy programra a gyerekét, hanem hogy odafigyel rá, vele van, és nem jobb tárgyi eszközöket akar adni neki, mint a másik szülő, hanem több és tartalmasabb időt biztosít neki – hangoztatta.
A szülőknek le kell ülniük egymással, és végig kell gondolniuk, mit tesznek: hogy magukról vagy a gyerekükről van-e szó valójában a csatájuk során. Meg kell keresniük a kettejük között fennálló feszültség valódi okát, hisz a kezelése kulcsfontosságú a kapcsolat normalizálásában – emelte ki Nagy Zsóka. A szülők részéről rugalmasságra van szükség, a válás után is olyan kapcsolatot kell kialakítaniuk egymással, amely hosszú évekre szól, hisz a gyerek szükségletei folyamatosan változnak, amihez külön-külön is alkalmazkodniuk kell – fűzte hozzá Gyurkó Szilvia. A tartásdíj kapcsán is egyfajta távolságtartásra lenne szükség, és a gyerek érdekeinek előtérbe helyezésével kellene rendezni az anyagiakat – nyomatékosította a gyermekjogi szakértő.
Forrás : hirado.hu