PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 16., vasárnap

Ezt is be kell jelenteni – a legtöbben nem tudják, pedig több tízezres bírság jár ha nem tesszük meg

Ezt is be kell jelenteni – a legtöbben nem tudják, pedig több tízezres bírság jár ha nem tesszük meg

Egy új családtag befogadásával nemcsak az állat jelenlétével okozott örömök járnak együtt, hanem a felelősség is.
Amellett, hogy több esetben a háziállat jólétét is veszélyezteted, ha egy szabályt megszegsz, több tízezres bírságot is kiszabhatnak rád: cikkünkből az általános tudnivalókról tájékozódhatsz.


Az 1998-ban életbe lépett Állatvédelmi Törvény rögzíti az állattartás legalapvetőbb normáit. Írásba foglalja többek között, hogy a tulajdonosoknak gondoskodniuk kell az állat megfelelő körülményeiről, az etetésről, valamint helyének tisztán tartásáról.
A szabályok súlyos megszegése állatkínzásnak is minősülhet, ami büntetendő. A törvényt 2013-ban annyiban módosították, hogy a településeken nem korlátozhatják a mezőgazdasági haszonállatok számát. A jogszabályt elolvashatod ezen a linken.

Önkormányzati szabályozás
Az önkormányzatok konkrétabb előírásaira is figyelni kell. A leggyakoribb háziállatok, például a kutya, a macska, a díszhal, a hörcsög és a tengerimalac kedvtelésből tartott állatnak minősül, ezért általában az adott település bármely részén engedélyezik őket. Állatot csakis úgy lehet azonban tartani, hogy az a közterületre vagy más ingatlanára ne juthasson át, valamint ne zavarja mások nyugalmát se.
Az önkormányzatok előírják a tartható házikedvencek számát, de azt is, hogy a kölykök születése után mennyi idő után kell új otthont keresni nekik. Mindezen szabályok megszegéséért több tízezer forintra is büntethető a tulajdonos. A konkrét információkról a lakóhelyedhez tartozó önkormányzatnál érdeklődhetsz.
Ebösszeírás
Sokan nem is tudnak róla, hogy a kutyájukat be kell jelenteniük az önkormányzatnál, pedig akár 30 ezer forintos bírságot is kaphatnak, ha ez elmarad. A tulajdonosoknak ki kell tölteniük az erre vonatkozó nyomtatványt, majd leadniuk, illetve elküldeniük az illetékes szerv részére. Erre azért van szükség, mert az önkormányzatok elektronikus nyilvántartást vezetnek az ebekről.
A társasház házirendje is számít
Az önkormányzat rendelkezéseit az adott társasház házirendje is felülírhatja, melyet általában egy jól látható helyre kifüggesztenek. Leginkább akkor tartalmazhat a korábbiaktól eltérést, ha nem egy szokványos háziállatot, hanem például pókot szeretnél a lakásodba. Ilyenkor előfordulhat, hogy hiába engedélyezett a lakóhelyeden ilyen állatot birtokolni, ha abban a házban, melyben laksz, már nem.
Ezenkívül szintén külön megszabhatják a tartható kedvencek számát is. Ügyelni kell arra, hogy a házi kedvenc a lifteket, közös területeket ne szennyezze, ottlétéhez pedig általában a társasház többi lakójának – elsősorban a szomszédoknak – az írásbeli engedélye is szükséges lehet.
Szerző : Németh Lilla
Forrás : femina.hu