PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 13., csütörtök

Ha használ autót veszel erre nagyon figyelj oda – szinte biztos, hogy be akarnak csapni!

Ha használ autót veszel erre nagyon figyelj oda – szinte biztos, hogy be akarnak csapni!

A használtautó-piacon az egyik legnagyobb rizikó a kilométeróra visszatekerése. Egyes felmérések szerint tízből kilenc gépkocsi kilométeróra-állását meghamisítják.
A használtautó-piac Magyarországon rendkívül súlyos betegségben szenved. Egyes felmérések szerint tízből kilenc gépkocsi kilométeróra-állását meghamisítják, korábbi, karambolos előéletet elhallgatnak, az elhanyagolt műszaki állapotot gyönyörű esztétikai állapottal fedik, sorolta a riasztó adatokat a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Herpy Miklós közlekedési ügyekre szakosodott ügyvéd.


Aki ma Magyarországon használt autót vesz, azt, szinte biztos, hogy becsapják, tette hozzá.

Fojt Attila, a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke
arra hívta fel a figyelmet, hogy akár használt, akár új autó vásárlásához stabil bázissal rendelkező, több éve működő, megbízható kereskedőt érdemes választani, ezzel elkerülhetők az átverések. Előfordulhatnak olyan hibák, amelyekről a kereskedő sem tudhat, ezért ajánlatos olyan helyen vásárolni, ahol a későbbi reklamációkat elfogadják, garancia azonban a használt autókra nincsen, mondta Fojt Attila.
Az egyesület évek óta támogatja a használtautó-piac megtisztítására irányuló lépéseket. Fojt Attila arról számolt be, hogy egy-két hónapon belül az autó életútját minimális ellenszolgáltatásért a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatalától (KEK KH) le lehet kérni, amely tartalmazza majd a megvásárolni kívánt autó kilométeróra-állását, a későbbiek során pedig azt is, hogy milyen biztosítási események történtek az autón. Minimális díj ellenében az okmányirodákban is meg lehet kérdezni, hogy a gépkocsira jelentettek-e le korábban kilométerállást.
Fojt Attila felidézte: a kilométeróra-állást a műszaki vizsga alkalmával, 2012 óta pedig az adásvételi szerződésekben is kötelező feltüntetni, és a márkaszervizeknél is megtalálható ez az adat.
Az egyesület elnökének véleménye szerint nem biztonságosabb, ha magánszemélytől vásárolunk autót. Egyrészt, mert lehet, hogy a magánszemély valójában autónepper, másrészt pedig, ha rejtett hibák derülnek ki a későbbiekben, a magánszemély eladó nem tartozik értük szavatossággal.
A használt autót vásárlóknak a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének elnöke azt ajánlja, vegyék igénybe autószerelő közreműködését, lehetőleg márkaszervizből vásároljanak, szerezzenek be adatokat a gépkocsi előéletéről, nagy értékű gépkocsi vásárlásánál pedig mindenképpen ügyvéddel intézzék az adásvételt, és a szerződésben a garancia, a jótállás, a szavatosság kérdései a vevő érdekének megfelelően is tisztázva legyenek.
Baranovszky György ügyvéd, a Budapesti Békéltető Testület elnöke elmondta: fogyasztóvédelmi, polgári jellegű ügyekben a békéltető testület ingyenesen és gyorsan – 60 napon belül – jár el. A testület elnöke hangsúlyozta: ha a fogyasztó a békéltető testületnél elindít egy eljárást, és a vállalkozó nem teljesíti a testület döntését, a cég neve felkerül a www.bekeltet.hu címen elérhető honlapra.
Baranovszky György arra is felhívta a figyelmet, hogy a hat hónapos jótállás vállalása használt termékek esetén is kötelezettsége a neppernek vagy a cégnek.
Forrás : hirado.hu