PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 16., vasárnap

Így lehet több nyugdíja

Így lehet több nyugdíja

Van néhány olyan feltétel, amely a szolgálati időt, így a nyugdíj mértékét befolyásolja. Az én pénzem pénzügyi portál szerint az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a hozzájuk érkezett jelzések alapján kifejezetten segítőkész a problémás esetekben.


Vannak olyan esetek, amikor az ember a nyugdíjkorhatárt elérve szembesül azzal, hogy egy időszak kiesett az életéből, legalábbis ami a nyugdíjjogosultságot érinti. Például, hogy a rendszerben van elmaradás, ugyanis egy korábbi munkáltató hibázott. Az én pénzem pénzügyi portálhoz eljutott visszajelzések alapján ugyanakkor az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) segítőkészen, rugalmasan járt el ebben az esetben.

A pénzügyi portál az ONYF segítségével
és a törvények értelmezésével összeállított egy listát, melyek alapján a szolgálati idő, ezáltal a megállapítandó nyugdíj mértéke befolyásolható. Tavaly nyáron ugyanis elindult egy olyan folyamat, melynek során az ONYF a járulékbefizetéseket, szolgálati időt “közhitelessé” teszi. Először az 1955. és 1959. között születettekkel kapcsolatos eljárás zajlik le. Az egész procedúrára két év áll rendelkezésre, vagyis ebben a korosztályban 2016. december 31-ig kell elindítani a folyamatot. A mintegy 400 ezer érintett közül hétezer főnél már le is zárták az egyeztetést. Összesen amúgy eddig 70 ezer eljárást kezdtek meg.
És hogy mikre is kell figyelni ahhoz, hogy rendben menjen a megállapítás:
- alapszabályként 20 év szolgálati idő kell a nyugdíjhoz, 15 év után kapható résznyugdíj,
minden gyermek egy év pluszjogosultságot jelent (ez a 1968. január 1. előtt születettekre vonatkozik);
- a nappali tagozat (felsőfokú végzettség) beleszámít a szolgálati időbe, de csak egy képzésre (illetve elsősorban az 1998. január 1-je előtt folytatott tanulmányokra);
>
- részmunkaidős állásnál ha a kereset meghaladja a minimálbért, akkor a szolgálati időbe teljes egészében beleszámít (minimálbér alatt arányosítanak);
- hosszabb fizetés nélküli szabadságnál a közeli hozzátartozó ápolása beleszámít a szolgálati időbe;
- a sorkatonai szolgálat beleszámít a szolgálati időbe;
- ha egyéni vállalkozó, vagy társas vállalkozás tagja az illető, akkor a nyugdíjjárulék befizetési hátraléka a szolgálati időt csökkenti.
Forrás : www.hasznoshirek.hu