PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 20., csütörtök

Ingyenes óvodai és bölcsődei étkezés! Mindenkinek jár? – A rászorultságot nem vizsgálják!

Ingyenes óvodai és bölcsődei étkezés! Mindenkinek jár? – A rászorultságot nem vizsgálják!


Szeptembertől országszerte 230 ezerrel több óvodás és bölcsődés kap térítésmentesen napi háromszori étkezést. A rászorultságot nem vizsgálják, elég arról nyilatkozni, senkinek nem szeretnénk a pénztárcájában turkálni – mondja az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.



Az M1 Iskolapad című műsorában bemutatott kőbányai óvodában eddig a gyerekek 20 százaléka étkezhetett ingyenesen, ősztől azonban már csaknem háromszor ennyien tehetik ezt meg, szeptembertől jelentősen bővül ugyanis a jogosultak köre: országszerte 230 ezerrel több óvodás és bölcsődés kap térítésmentesen napi háromszori étkezést.
Most több mint 90 ezer gyermek étkezhet ingyenesen, ehhez képest 320 ezerre tesszük azoknak a számát, ahol nem kell a szülőknek majd fizetni az étkezésért, azaz 230 ezer gyermek kerülhet most be az ingyenességi körbe – mondja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Az ingyenesség kiterjesztése két óvodás gyermeket nevelő család esetében havonta mintegy 15 ezer forintos megtakarítást jelent szeptembertől. A rászorultságot nem vizsgálják, arról elég nyilatkozni. A térítésmentesség kiterjed a nagycsaládosokra, a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermekekre és testvéreikre, valamint azokra a családokra is, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a havi 90 ezer forintot.
Nem kérjük igazolni, hogy valaki mekkora jövedelemmel rendelkezik, senkinek nem szeretnénk a pénztárcájában turkálni – mondja Novák Katalin. A gyermekétkeztetésre szánt forrás már évek óta emelkedik, idén több mint 60, jövőre több mint 70 milliárd forintot fordít erre a kormány, miközben például a 2010-es költségvetésben 28 milliárd forint jutott ide.
Amellett, hogy ősztől még több gyermek étkezhet ingyenesen, egészségesebb, a tányérokra is táplálóbb ételek kerülnek, hiszen elindul a menzareform. Kőbányán már idén januárban bevezették a minőségi közétkeztetést, a többletköltséget a kerület önkormányzata fizeti. Az M1 műsorában bemutatott óvodában így már év eleje óta több zöldséget, gyümölcsöt esznek a kicsik. Kevésbé fűszeresen, kevesebb sóval, kevesebb cukorral készülnek az ételeik, és sok újdonság is az étlapra került.
A gyerekek eleinte kicsit idegenkedtek az új ízektől, de mostanra megszokták azokat. Szeptembertől pedig már minden közintézményben egészséges ételek kerülnek a tányérokra: tilos lesz például a cukrozott üdítő és a zsíros húskészítmény. Ha a gyerekeinknek segítünk megérteni, hogy az egészséges is lehet finom, és megszoktatjuk velük ezeket ízeket, komoly lépést tettünk előre – hangsúlyozza az államtitkár.
A közétkeztetésben csaknem 1 millió gyermek vesz részt a bölcsődétől a középiskoláig, ebbe a kategóriába tartozik még a kórházi étkeztetés, a szociális intézményekben élők és az egész napos szociális ellátásban részesülők étkezése is.
Forrás : www.hirado.hu