PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 17., hétfő

Kérd készpénzben a fizetésedet! – Jogod van hozzá!

Kérd készpénzben a fizetésedet! – Jogod van hozzá!

Sokan nem tudják, de a munkavállalóknak joguk van készpénzben kérni a fizetésüket. Ráadásul csak a bankok veszítenek ezen, a munkáltatók is megspórolhatják az ötszörösére emelt tranzakciós díjakat.


FRISSÍTÉS: Egyre több munkavállaló jelzi, (már akinek van még munkája) hogy cégeik 2014 januárjától a megemelkedett banki költségekre hivatkozva felkínálják ezt a lehetőséget! Aki tud, az éljen vele!

A bankok szeptember 1-től
akár ötszörösére is emelhetik a tranzakciós díjakat, sőt már a készpénzfelvételért és a kártyás vásárlásokért is külön költséget számolnak fel. A nyugdíjasok már eddig is kérhették nyugdíjukat postán, így ők megspórolhatják a jelenlegi és a jövőben várható összes banki emelt díjas szolgáltatás költségét.
Jó ha tudják, hogy a munkavállalók esetében is fennáll ez a lehetőség. A 2013 januárjától életbe lépett új munkatörvénykönyv (2012. I. sz. törvény) Munkabér védelme fejezetének 158 §-a szerint “A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni”.
Az idézett sor egyértelmű: a munkavállalót készpénzben KELL kifizetni, vagy a munkavállaló által megnevezett bankszámlára. Tehát. ha a munkavállaló nem határoz meg bankszámlát, akkor a munkaadó köteles készpénzben fizetni.
Minél többen élnek majd ezzel a lehetőséggel, annál nagyobb érvágást jelent majd ez a bankoknak!
A munkaszerződéseket ajánlatos ellenőrizni, mert ha a munkavállaló aláírt egy olyan szerződést, melyben a munkáltató konkrétan kiköti a bankszámlás kifizetést, akkor már csak kérheti az ettől való eltérést, de nem biztos, hogy megkapja. Az új szerződéskötéseknél azonban minden munkavállaló saját érdeke, hogy figyeljen arra, legyen lehetősége a készpénzes kifizetés igénybevételére.
Bár az iskolákban tilos bármilyen havipénzt beszedni akár a szülői munkaközösségeknek, akár az osztályfőnököknek (ehhez az összes szülő beleegyezése szükséges, ami eleve kizárt), de a középiskolákban rendszeresen előfordul, hogy a gyerekek nevére kell a szülőknek számlát nyitni az osztálypénz befizetésekre, mert az iskola ezt megköveteli. Legyenek bátrak és álljanak fel azon a szülői értekezleten! Higgyék el pillanatok alatt mellettük fog állni sok szülő, csak az első lépést nehéz megtenni.
A köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak csak akkor kapják készpénzben a fizetést, ha nincs bankszámlájuk, ez viszont nemigen fordulhat elő, mert szerződéseikben többnyire feltételként szabják meg a bankszámla létesítését. Itt viszont a bátor kiállás a pár száz-pár ezer forint érdekében nem civil kurázsinak minősül, hanem a közszolga állás azonnali elvesztésével járhat. Az Orbán-kormány erről jó előre gondoskodott.
Forrás: Fővárosi Hírhatár , civilkontroll.com