PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 19., szerda

Milliárdokat osztanak majd szét lakásfelújításra

Milliárdokat osztanak majd szét lakásfelújításra

Sokak szeme felcsillant a megyében is az új kormányzati tervek hallatán: jövő tavasztól 2020-ig mintegy 150 milliárd forintnyi állami és uniós forrást osztanak szét házak, lakások felújítására.
Egyelőre nem tisztázottak még az igénylés, illetőleg a felhasználás részletei, ennek ellenére az érintett lakosság és a kivitelezésbe bekapcsolódó vállalkozások körében is megkezdődött a lázas számolgatás.


Első körben a kormányzat mintegy 3 millió hazai otthonnal számol, amiből nem nehéz visszaosztani, hogy lakásonként „acélosnak” nem mondható 50 ezer forint támogatás jutna, amit hasonló mértékű önerő, és mintegy 15 százaléknyi kamatmentes hitel egészíthetne ki. Már árnyalja a képet, hogy a lehetőséget azonnal gyakorlati nyelvre fordító építőipari szakma szerint az otthonok fele állapotuk miatt – jelentős hányaduk inkább a bontandó, mintsem a felújításra érdemes kategóriába tartozik – nem jöhet majd szóba. Ezzel együtt is csak valamivel több mint 200 ezer forint jutna lakásonként ebben a konstrukcióban.

A gyakorló lakásfelújítók
jól tudják, hogy ez az összeg kis túlzással csak egy tisztasági festésre elegendő, viszont biztosan nem alkalmas az előzetesen meghatározott célok – fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, szigetelések – teljesítésére. Éppen ezért sokkal valószínűbb, hogy szűkülni fog a pályázók köre, ugyanakkor lényegesen emelkedik majd az egy lakásra jutó felújítási összeg.
A várhatóan a Nemzetgazdasági Minisztérium gondozásában megjelenő pályázat feltételei egyelőre nem ismertek, de az eddigi programok alapján elmondható, hogy érdemes megtenni az előkészületeket (felmérés, előzetes tervezés), mert azok birtokában a forrás megjelenésére gyorsabban lehet reagálni.
Ötmillióhoz közelítenek a költségek egy átlagos épületnél
Hogy mekkora segítséget jelent ez a program valójában a felújítóknak, azt a klasszikus magyar, Kádár-kockának is nevezett (azaz tízszer tízes, egyszintes, sátortetős) családi ház felújítási költségeit számba véve lehet szemléltetni. 
Felmérés: 50–100 ezer forint, tervezés: 100–150 ezer forint, külső hőszigetelés, 15 centiméteres: 840 ezer forint, külső nyílászárók redőnnyel: 860 ezer forint (háromrétegű, korszerű, de nem a legdrágább ablakot figyelembe véve), padlás (mennyezet) hőszigetelése: 420 ezer forint, villanyszerelés, az alumínium vezeték rézre cserélése, elosztótábla kapcsolók nélkül: 440 ezer forint.

A pályázati célokat szem előtt tartva ez eddig mintegy 2,7 millió forint. Fűtéskorszerűsítésnél gázkazánt és padló-, illetve radiátorfűtés kiépítését alapul véve további 1,8 millióval bővül az összeg, amivel a költségvetés eléri a 4,7 millió forintot.
Ez sem megújulóenergia-rendszer kialakítását, sem beltéri ajtók, szaniterek, burkolatok cseréjét nem tartalmazza.
A teljes cikket itt olvashatod : http://www.bama.hu/baranya/gazdasag/milliardos-program-indul-lakasfelujitasra-624809
Forrás : www.bama.hu