PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 14., péntek

Özvegyi nyugdíj – ennyi segítséget kaphatunk a bajban!

Özvegyi nyugdíj – ennyi segítséget kaphatunk a bajban!

A házastárs, élettárs elvesztése nagy szomorúság, de anyagilag legalább támaszt nyújthat az egyedül maradónak, hogy plusz ellátást kaphatnak.
Egyszerű receptet keres tervei megvalósításához? 
A tb-nyugdíjrendszeren belül többféle hozzátartozói ellátást lehet kapni, így például özvegyi nyugdíjat is.
Kinek mikor jár?


Az özvegyi nyugellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy (jogszerző) házastársának, meghatározott feltételek mellett élettársának, valamint elvált házastársának járó hozzátartozói anyagi juttatás.
Az ellátást az élettárs abban az esetben kaphatja meg, ha az elhunyttal haláláig egy év óta megszakítás nélkül együtt élt, és gyermekük született, vagy ha megszakítás nélkül tíz év óta együtt éltek.
Az elvált, továbbá házastársától egy évnél hosszabb ideje különélő személynek özvegyi nyugdíj csak akkor jár, ha házastársától annak haláláig tartásdíjban részesült, vagy részére a bíróság tartásdíjat állapított meg.
Mi az az ideiglenes özvegyi nyugdíj?
A házastárs (élettárs) halálától egy évig, továbbá az elhunyt jogán árvaellátásra jogosult, másfél évesnél fiatalabb gyermeket eltartó özvegynek az árva 18 hónapos életkorának betöltéséig jár.
Fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekre pedig a harmadik születésnapjáig folyósítható.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj hatvan százaléka annak az öregségi nyugdíjnak, amely az elhunytat halála időpontjában megillette vagy megillette volna.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően állandó özvegyi nyugdíjat lehet igényelni.
Ki kaphat állandó özvegyi nyugdíjat?
Az, aki házastársa halálakor már maga is betöltötte a nyugdíjra jogosító korhatárt, vagy megváltozott munkaképességű, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
Állandó özvegyi nyugdíj akkor is jár, amikor az özvegy az elhalálozástól számított tíz, illetve tizenöt éven belül eléri a jogosultságot (pl. a nyugdíjkorhatárt). A tíz év azokra vonatkozik, akiknek 1993. február 28-a után hunyt el a házastársuk, a 15 év pedig azokra, akiknek korábban.
Mennyi az állandó özvegyi nyugdíj?
Az özvegyi nyugdíj alapvetően annak az öregségi nyugdíjnak a hatvan százaléka, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette.
Ha pedig a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltött, vagy megváltozott munkaképességű özvegy más ellátásokban (rokkantsági, rehabilitációs, korhatár előtti ellátásban, saját jogú nyugellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban) is részesül, vagy árvaellátásra jogosult gyermekeket tart el, akkor az özvegyi nyugdíj mértéke annak az öregségi nyugdíjnak a harminc százaléka, amely az elhunytat a halála időpontjában megillette, vagy megillette volna.
Több jogosultnál az özvegyi nyugdíjat egyenlő arányban meg kell osztani.
Megszűnés
Az ellátás több esetben is megszűnhet, például akkor, ha az özvegy a nyugdíjjogosultsága előtt újra házasságot köt, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesít.
Benyújtás
Az igényt vagy a lakhely szerint illetékes nyugdíjbiztosító igazgatóságnál (ha még nem volt nyugdíjas a házastárs) vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (ha már nyugdíjas volt) lehet benyújtani.
Forrás : http://fn.hir24.hu