PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 5., szerda

Pályázat orvosoknak – fejenként 6 millió forintra pályázhatnak

Pályázat orvosoknak – fejenként 6 millió forintra pályázhatnak

A tavalyihoz hasonlóan idén is 500 millió forintot szán a kormány a háziorvosok letelepedésösztönzésére, hogy ezzel csökkentsék a tartósan betöltetlen praxisok számát. Hatmillió forint szabad felhasználású támogatást kaphat az, aki olyan térségben vállal háziorvosi munkát, ahol 12 hónapja nincs ilyen szolgáltatás. Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint pusztán ettől az intézkedéstől nem várható, hogy megoldódjon a betöltetlen praxisok helyzete.


Tavaly az ötszázmilliós pályázati forrásból harmincnyolc háziorvosi szolgálatot sikerült betölteni úgy, hogy a rendelkezésre álló keretből 413 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Július 30-án az OEP újra kiírta a letelepedési pályázatot. Jelenleg ugyanis – az Országos Alapellátási Intézet adatai szerint – 231 betöltetlen háziorvosi praxist tartanak számon Magyarországon. A legnehezebb helyzetben (40 praxis) Borsod-Abaúj-Zemplén megye van, az országban ugyanakkor akadnak olyan települések is, ahol már tíz éve nincs háziorvosi ellátás.
Havi 130-150 ezret kapnak itthon
Selmeczi Kamill szerint a betöltetlen praxisok legfőbb oka, hogy nincs elég orvos Magyarországon, a fiatal, motivált doktorok inkább külföldre mennek. A helyzet javításához arra volna szükség – mondta –, hogy jelentősen emelkedjenek a háziorvosok elérhető jövedelmei. Kifejtette, jelenleg egy 20-30 éve praktizáló, 1200 beteget ellátó háziorvos havi nettó bére 130-150 ezer forint, ami szerinte távolról sem elég. – Sok helyen a nővérek fizetése is magasabb, mint az orvosoké, hiszen ők alkalmazottként dolgoznak, akiket a vállalkozást működtető háziorvosoknak ki kell fizetni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Selmeczi Kamill.

Arról is beszámolt, hogy hazánkban a háziorvosi praxisok 97-98 százaléka vállalkozásként működik, ezek az elmúlt öt évben 35 százalékos bevételnövekedést értek el, de 100 százalékra volna szükség. Arra a kérdésre, mi lehet az oka annak, hogy adott helyen tíz éve nincs elérhető háziorvosi szolgálat, az elnök úgy válaszolt, nincs általános ok, a kormányzatnak egyenként kellene megvizsgálnia ezeket a praxisokat, hogy egyértelművé váljon, mitől alakult ki a tartós betöltetlenség. – Ahol már tíz éve jelen van ez a probléma, ott feltételezhető, hogy a helyi önkormányzat hozzáállása sem éppen pozitív, ami elriaszthatja a lehetséges pályázót – mondta az elnök.
Az összesen 500 millió forintos támogatásra 2015-ben olyan orvosok pályázhatnak, akik képesítésük alapján önálló háziorvosi tevékenységet végezhetnek. A kiírás azokra a háziorvosi szolgálatokra vonatkozik, amelyek legalább egy éve betöltetlenek, és ellátandó lakosságszámuk meghaladja a felnőtt- és vegyes szolgálat esetében az ezer, illetve gyermekszolgálat esetében az 500 főt. A pályázathoz többek között csatolni kell az illetékes önkormányzat támogató szándéknyilatkozatát is – hozta nyilvánosságra az OEP.
Milliókat kaphatnak
A legalább 12 hónapja betöltetlen háziorvosi praxis elvállalása esetén hatmillió forintos támogatást kaphat a nyertes. A letelepedési támogatás hétmillió forint, ha két éve betöltetlen praxisról van szó, 36 hónapnál nyolcmillió, míg legalább 48 hónap esetében kilencmillió forint. Akik olyan településen vállalnak munkát, ahol már legalább 60 hónapja nincs háziorvosi ellátás, tízmillió forintot kapnak.
Az elnyert támogatási összeg szabad felhasználású, az OEP közleménye szerint a háziorvos vehet belőle lakást, házat, vásárolhat autót, de akár visszafizetheti korábban felvett diákhitelét is. A legfőbb cél, hogy ösztönözzék az orvosok letelepedését az egy évnél hosszabb ideje betöltetlen körzetekben. A pályázatot elnyert orvosnak vállalnia kell, hogy az adott háziorvosi szolgálatban, az illetékes önkormányzattal kötött megállapodás szerint legalább négy évig dolgozik.
Az OEP közölte, 2015-ben további 250 millió forintot fordítanak a háziorvosok praxisjog-vásárlási támogatására is, az egy háziorvos által elnyerhető támogatás összege maximum négymillió forint. Ezt az összeget csak a praxisjog megvásárlására lehet fordítani. A pályázat elbírálása során előnyt élveznek azok az orvosok, akik nyugdíjaskorú kollégájuktól vásárolnak praxisjogot. A pályázatok legkésőbb október 31-ig nyújthatók be az OEP-hez, az elnyert támogatás mindkét pályázat esetén nettó összeget jelent.
szerző: Kuslits Szonja,
forrás: Magyar Nemzet