PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 22., szombat

Szeptembertől változik a menza az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben!

Szeptembertől változik a menza az iskolákban, óvodákban, bölcsődékben!

Eddig azzal jött haza a gyerek, hogy a menzakaja rossz, ezért nem ette meg, pár hét múlva pedig azzal állíthat be, hogy most meg fura, új ételt adtak, ezért nem ette meg – ez a legsötétebb prognózis az alig pár hét múlva startoló közétkeztetési reform debütálásával kapcsolatban.


“Ahová a lányunk jár, már megy a sótlan menza. Az egyik gyerek otthonról hozza a fűszereket, most ő a király, mindenki tőle kéreget” – szülői helyzetjelentés egy általános iskolából. Alig két hét múlva generálisan találkozhatunk a jelenséggel: indul a tanév és vele a menzareform, hiszen többszöri halogatás után végre alkalmazni kell a közétkeztetési rendelet szigorú előírásait – írta a hvg.hu.

Bár a sótartók száműzéséről
ismert jogszabálynak az a része felpuhult – már kinn lehet a só a tálalóasztalon, ha mellébiggyesztenek egy túlzott sóbevitelre vonatkozó riogatást -, de a többi pont betartása is egészségesebb, viszont teljesen más jellegű, ízű és állagú menüt eredményez.
Változtatni sem egyszerű, ahogy egy édesapa felvázolta: „egyszerűen nem lehet ismeretlen a kaja”. „Ha nem rántott hús van rizzsel-krumplival, hanem bármi bonyolultabb, mondjuk csak padlizsán vagy patisszon, már azt sem ismerik fel, és nem hajlandók megkóstolni. Ilyenkor panaszkodik otthon, a szülő meg balhézik, mert sokat fizetnek érte, miközben otthon továbbra is zsírosan, cukrosan, sósan etetik a gyereket. „Konkrét eset: nálunk próbálkoztak teljes kiőrlésű rozskenyérrel, de a gyerekek jelentős része nem volt hajlandó megenni, mert a fehér kenyérhez van szokva. Már ebből is balhé lett” – írta a többgyerekes apa.
Ha pedig valamilyen speciális étrendet kell követnie a gyereknek, még nehezítettebb a pálya, mert „laktózmentes, gluténmentes, diabetikus opció nincs”. „Akkor viszed az igazolást, és onnantól kezdve neked kell bevinned reggel az ebédet, meg nagyon szépen kell kérned, hogy megmelegítsék, megkapja. És viheted a bonbont a konyhásnéninek az extra kedvességért” – írta egy szülő.
A teljes cikket itt olvashatjátok : hvg.hu
Forrás : eduline.hu