PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. augusztus 18., kedd

Szülők figyelem! Nagyon fontos infók iskolakezdéshez!

Szülők figyelem! Nagyon fontos infók iskolakezdéshez!

Augusztus 3. és 25. között eljutnak az iskolákba a megrendelt tankönyvcsomagok, így szeptember elsején minden diák átveheti tankönyveit. A tankönyvek megfelelő minőségben készültek el, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) jóvoltából több modern könyvvel egészültek ki, továbbá idén négy térkép ingyen érkezik a gyerekekhez.


Az OFI a tankönyvekhez kapcsolódó jelentős digitális fejlesztésen van túl: egy az ősszel induló köznevelési portálon elérhető tartalmak nemcsak pedagógusoknak, hanem szülőknek, diákoknak is segítenek majd.

Tankönyvek árának kifizetése
:

FONTOS hogy a kiszállított tankönyvekért nem augusztus 15-ig, hanem az átvételt követően, szeptember 15-ig kell fizetni. A tankönyvcsomagos átlagos ára idén 12 ezer forint körül van.Készpénzzel, utalvánnyal, illetve bankkártyával a Kello Infopontjain és a kijelölt postahivatalokban, valamint készpénzzel és bankkártyával az összes postahivatalban lehet fizetni. Azt is jó tudni, hogy a szülők kérhetnek részletfizetést, vagy a befizetés elhalasztásáért is folyamodhatnak.

Kinek jár az ingyenes tankönyv
:

A 2015/2016-os tanévben már az általános iskolák három teljes évfolyama (1-3. osztályok) ingyenesen kap tankönyveket, de ezen túlmenően is az alap- és a középfokú oktatásban részt vevő tanulók 63 százaléka jut térítésmentesen vagy támogatott formában tankönyvekhez. Emellett a három vagy annál több gyermeket nevelő családok számára szintén ingyenes a tankönyv, valamint kedvezményre is jogosultak más formában.

FONTOS >>>
A térítésmentes tankönyvellátásra való jogosultságot legkésőbb október 15-ig kell igazolni.
Ki jogosult normatív alapon tankönyv támogatásra?
Támogatásra jogosult:
- tartósan beteg
- testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
- pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar)
- három- vagy többgyermekes családban él,
Ki jogosult normatív alapon tankönyvre?
Támogatásra jogosult:
- tartósan beteg
- testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
- pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar)
- három vagy többgyermekes családban él,
- nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult,
- rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanuló.
Bevásárlás iskolakezdéshez : 
Sok szupermarket, áruház akciókkal teszi kedvezőbbé az iskolakezdéshez szükséges termékeit, füzeteket, egyéb csomagokat, iskolatáskákat, tanszereket stb.Az Auchan Magyarország vezetőinek döntése alapján, a gyermekes családokra gondolva, az iskolakezdés előtti utolsó vasárnap, augusztus 30-án a csömöri és a soroksári Auchan áruházak nyitva leszek, ők így használják ki a szabad vasárnapot!
Ki és milyen mértékű étkezési térítési díj-kedvezményre jogosult?
Gyermekétkeztetés esetén
- a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, az 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő,
- fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, az Szt. hatálya alá tartozó intézményben elhelyezett, gyermek az intézményi térítési díj 100%-ra
- a fentiek alá nem tartozó, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után az intézményi térítési díj 50%-ra
- három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-ra.
A normatív kedvezmény csak egy jogcímen vehető igénybe. A normatív kedvezményt a tanuló után a nappali rendszerű oktatásban való részvétele befejezéséig kell biztosítani.
Jár-e normatív kedvezmény a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő – nevelőszülőnél, gyermek-otthonban, vagy más bentlakásos intézményben nevelkedő – ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek után?
A gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő – nevelőszülőnél, gyermek-otthonban, vagy más bentlakásos intézményben nevelkedő – ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek után nem vehető igénybe a normatív kedvezmény.
2015. július 1-jétől azon nevelésbe vett gyermek után, aki bölcsődés, óvodás vagy tanulói jogviszonyban áll és nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt, valamint azon utógondozói ellátásban részesülő fiatal felnőtt után, aki tanulói jogviszonyban áll és nappali rendszerű iskolai oktatásban vesz részt, az intézményi térítési díj 100%-át kedvezményként kell biztosítani.
A kormány igyekszik megkönnyíteni a tanévkezdést a családok számára. A konkrét intézkedések között említették az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztését, aminek eredményeként az óvodások és a bölcsődések 90 százaléka – 321 ezer gyermek – étkezhet majd ingyen, továbbá, hogy jövőre már a teljes alsó tagozat ingyen kapja a tankönyveket.

A tankönyvek húsz százalékkal lettek olcsóbbak és rendben megérkeznek az iskolákba, valamint folytatódik a pedagógusok béremelése, és az állam továbbra is felelősséget vállal az iskolák működtetésében – olvasható a közleményben.
Az összegzés a www.portfolio.hu cikke is segítséget nyújtott