PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 11., kedd

Teljesen új szabályok vonatkoznak az ellenőrökre – így fogják nagyon sokan megúszni a bliccelést

Teljesen új szabályok vonatkoznak az ellenőrökre – így fogják nagyon sokan megúszni a bliccelést

A BKK és a közterület-felügyelet új, közös szabályozásából kiderül, hogy az ellenőr nem ülhet le a buszon, nem olvashat, nem viselhet sem szandált, sem rövidnadrágot – írja a vs.hu.
A portál birtokába került szabályozás pontosan meghatározza, mit tehetnek és mit nem az ellenőrök, illetve a velük levő közterület-felügyelők.


Az eddigi gyakorlathoz képest lényeges változás, hogy a BKK átengedi a közös ellenőrzések irányítását a közterületeseknek. Eddig a BKK határozta meg, melyik járatokat ellenőrzik egy adott napon, júliustól a BKK csak javaslatot tesz, amit a FÖRI (Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság) vagy elfogad, vagy nem.

A vs.hu információja szerint
csökkentik a közterületesek létszámát a BKK-járatokon. Eddig naponta 50-70 fő teljesített szolgálatot az ellenőrökkel, júliustól viszont csak 20-an dolgoznak műszakonként. További változás, hogy 1+2 fős csoportokat alakítanak ki, vagyis egy ellenőr mellett két közterületes áll, így lassaban tudják ellenőrizni a járatokat.
A szabályozás leírja azt is, hogyan kell lezajlania egy mintaszerű bírságolásnak. Eszerint a jegyellenőrzést csak az ellenőr végezheti, a közterületes sem ebben, sem a pótdíj kiszabásában nem vehet részt. Az ellenőrnek kell először felkérnie az utast a személyazonossága igazolására, majd ha az utas erre nem hajlandó, akkor az ellenőrnek külön fel kell kérnie a felügyelőt, hogy intézkedjen, különben a közteres nem csinálhat semmit. Ha a felkérés megtörtént, a felügyelőnek igazolnia kell magát, és el kell mondania az intézkedés okát és folyamatát az utasnak.

A közterület-felügyelő kényszerintézkedést alkalmazhat, amennyiben az utas nem működik együtt, de ezt megelőzően ennek következményeire is fel kell hívnia a bliccelő figyelmét. Az adatok felírása után a személyazonossági okmányokat egyből vissza kell adnia az utasnak, és tájékoztatni arról, hol tehet panaszt.
Ha a felügyelőnek is ellenáll az utas, az rendőri intézkedést kérhet, ha viszont a rendőr nem érkezik meg 15 percen belül, köteles figyelmeztetéssel elengedni a bliccelőt. Az ellenőr és a közterületes egymás munkájába nem szólhat bele, de ha jogsértést tapasztalnak, azt jelenteniük kell.

Az ellenőröknek már tavaly augusztustól kötelező hordaniuk
megkülönböztető mellényt, amennyiben közterületesekkel együtt dolgoznak. A mellényt már a járműre várakozáskor is viselniük kell, és ha ezt elmulasztják, akkor a közterület-felügyelő nem köteles részt venni az ellenőrzésben.
Ha azonban nincs velük felügyelő, akkor az ellenőrök az egyenruhában és polgári ruhában is dolgozhatnak (ilyenkor csak a karszalag és a kitűző kötelező), a lényeg, hogy nem viselhetnek:
-nyitott lábbelit (szandált)
-rövid nadrágot,
-kigombolt felsőruházatot,
-melegítőnadrágot,
-nem megfelelő tisztaságú öltözetet,
-hivatásos eljáráshoz egyéb módon nem illő egyéb felirattal, ábrával ellátott öltözetet.

Az ellenőrnek tilos:

-leülni,
-újságot, könyvet, a feladatukkal össze nem függő iratot olvasni,
-ételt fogyasztani,
-zenét hallgatni,
-felszerelésükhöz nem tartozó tárgyakat maguknál tartani: esernyő, ételhordó, nejlon táska, hátizsák,
rágógumizni,
-kezeket zsebben tartani,
-tiltott helyen vagy intézkedés közben dohányozni, ide értve az elektromos cigarettát is
t-ilos továbbá a szolgáltatás ideje alatt a tömegközlekedési eszközön, vagy a megállóhelyeken vagy egyéb közterületen intim tartalmú érintkezéseket folytatni – írja a vs.hu.

Forrás : ittlakunk.hu

A cikk forrása: http://palyazatfigyelo.info/2015/08/10/teljesen-uj-szabalyok-vonatkoznak-az-ellenorokre-igy-fogjak-nagyon-sokan-meguszni-a-bliccelest.php