PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 16., vasárnap

Több milliót is visszakövetelhet tőled az állam – ha nem tartod be a szabályokat!

Több milliót is visszakövetelhet tőled az állam – ha nem tartod be a szabályokat!

Több millió forintot is visszakövetelhet tőled az állam: a szocpol legnagyobb buktatója
Íme, kilenc eset, amikor vissza kell fizetni.
A szocpol visszafizetése 2015 folyamán is reális veszélyként lebeg, azok fölött az igénylők fölött, akik lakásépítési támogatást vettek fel, új ház építésére, illetve építtetésére, vagy új lakás vásárlására.


A lakások ára- az ingatlanpiac mélyrepülése ellenére-, még mindig megfizethetetlen az átlag magyar polgár számára, ezért kénytelen hitelhez folyamodni, illetve élni a különféle állami, munkahelyi, önkormányzati, illetve egyéb támogatásokkal, amelyek jellemzően vissza nem fizetendő juttatások.
Természetesen ezekhez a támogatásokhoz is csak úgy lehet hozzá jutni, ha az igénylő teljesíti a követelményeket, illetve megfelel a feltételeknek.
Ezek után nézzük meg, hogy melyek a szocpol visszafizetés 2015 –re vonatkozó szabályai.
Mint tudjuk, a szocpol igénylése szigorú szabályozás alá esik, az igényléstől, egészen az esetleges visszafizetésig. Pontosan le van írva a 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendeletben, hogy kik a jogosultak, milyen ingatlan építésére, illetve vásárlására lehet felhasználni a támogatást, hogyan történik az igénylés, és az elbírálás, a kifizetés, és hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra az esetekre, amikor a felhasználó nem teljesíti a rá háruló kötelezettségeket. Minket most ez utóbbi érdekel elsősorban. 
Melyek azok az esetek, amikor a szocpolt vissza kell fizetni a Magyar Államkincstárnak?
Amennyiben egy fiatal házaspár megelőlegezett szocpolt vett fel, de a vállalást nem, vagy csak részben teljesítették határidőre, akkor a szocpol teljes, illetve részösszege, a késedelmi kamattal megemelve, a határidő leteltét követő 60 napon belül visszafizetésre kerül. 
Nem kell visszafizetni a szocpolt abban az esetben, ha az egyik házastárs meghal, vagy ha a bevállalt gyermekek megszülését azért nem vállalták a szülők, mert a szert a szocpol szerződés megkötése után, az egyik szülő megváltozott munkaképességűvé vált. 
Továbbá, akkor is teljesítettnek tekinti az állam a vállalást, ha a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik, illetve, ha az első gyermek a vonatkozó törvényben leírt fogyatékossággal, vagy tartósan betegen, illetve összetett betegségekkel születik.
Amennyiben a lakás, vagy ház, amelyre nézve a támogatás igénybe lett véve, lebontásra kerül (kivéve, ha arra természeti katasztrófa miatt kerül sor).
Amennyiben a lakásban nem az, illetve azok a személyek élnek, akik a támogatást igénybe vették.
Amennyiben a lakást 3. személynek átengedik.
Amennyiben a lakást nem rendeltetésszerűen használják.
Fontos, hogy a fentiek mellett figyeljünk a támogatás, egyéb feltételeinek a betartására is. Ne építsünk nagyobb lakást, mint a támogatott lakásméret, a lakás energetikai besorolása érje el a „B” szintet, az igénylőnek legyen meg az új lakásban az 50 %-os tulajdoni része, stb. Fontos, hogy odafigyeljünk a részletekre, és betartsunk minden olyan szabályt, amely rénk, mint igénylőre vonatkozik. 
Amennyiben szükséges kérjünk segítséget szakemberektől, vagy a bankunktól, amelynél a folyósítás történt.
Forrás : blogolod.com