PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 12., szerda

Több új szociális bérlakást és bérházat adtak át!

Több új szociális bérlakást és bérházat adtak át!

Hat szociális bérlakást adtak át Hortobágy községben
A Vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében épített hat szociális bérlakást adtak át kedden a Hajdú-Bihar megyei Hortobágy községben.
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az átadáson elmondta, a szociális bérlakásokba hat olyan család költözik majd be, akiknek eddig rendkívül rosszak voltak a lakáskörülményeik, közművek nélküli tanyán éltek több mint tíz kilométerre a település központjától.


A program annyiban módosult, hogy vályog híján a községben rendelkezésre álló bontott téglából építették a lakásokat. Az államtitkár közlése szerint, ahogy az országos program többi helyszínén, itt is az a cél – amellett, hogy munkát adjanak a közfoglalkoztatottaknak -, hogy a magukat eltartani képes, a lakás költségeit viselni tudó családoknak előrelépési lehetőséget nyújtsanak.

Az államtitkár összegzése szerint
eddig tíz település vett részt a mintaprogramban, 59 lakás épült csaknem 600 millió forintból. A mintaprogrammal arra kívántak példát mutatni, hogy a közfoglalkoztatáson belül olyan értékteremtő munkát is lehet végezni, amely “nem szokványos, amellyel korábban nem foglalkoztunk”. Ezek a típusú munkák – később akár szociális szövetkezetek létrehozásával – piaci alapon is működhetnek – hívta fel a figyelmet.

Pogácsás Tibor szerint
idén előreláthatóan már nem kezdenek ilyen lakásépítésbe. Jelenleg az eddigi tapasztalatokat elemzik, szeretnék összegezni a mintaprogram előnyeit, és megvizsgálni, hogy a különböző településeken felmerült eltérő problémákat miként lehet megoldani.
Fotó: Kallós Attila

A Belügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint
az országos Vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram célja, hogy a közfoglalkoztatás keretében olcsó és természetközeli építőanyag felhasználásával önkormányzati bérházak épüljenek az átmenetileg nehéz helyzetben élő családok számára. Az első ilyen formában készült házakat 2013 decemberében adták át a Baranya megyei Gilvánfán.
(Belügyminisztérium/MTI)
Szociális bérházakat adtak át Baranyában
Átadták a Vályogvető közfoglalkoztatási mintaprogram keretében épített tíz szociális bérházat a baranyai Gilvánfán és Kisszentmártonban szerdán.
Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára Gilvánfán azt mondta, hogy a projekt a két érintett községben emelt egy szoba-konyhás, komfortos épületek hátrányos helyzetű családok lakhatási körülményeinek javítását szolgálják. Vannak azonban olyan térségek, ahol az ilyen ingatlanokat tanyáról beköltözőknek vagy fiataloknak adták használatra, hogy így próbálják megtartani őket.
A mintaprogram a végéhez közeledik: országosan 596 millió forintból tíz településen, mintegy 270 közfoglalkoztatott bevonásával 51 lakás készült vályogból és bontott téglákból. A kezdeményezés keretében már csak Sárosdon és Enyingen építkeznek, ott két-két lakás kivitelezését az időjárás hátráltatta – közölte.
Pogácsás Tibor a közfoglalkoztatással kapcsolatban kitért rá, hogy az államnak a rendszerváltás utáni gazdasági szerkezetváltás és a gazdasági válság által sújtott településeken kötelessége olyan lehetőségeket teremteni, amelyek segítik az emberek megélhetését, növelik önbecsülésüket. „Szükség van rá, hogy az a közösség, amelyben dolgoznak, számíthasson rájuk, rendszeres elfoglaltsággal közvetlen környezetük hasznára legyenek” – fejtette ki.
Az államtitkár kiemelte, hogy a Vályogvető program megmutatta: a Belügyminisztérium, az önkormányzatok és a közfoglalkoztatottak képesek új területeken is közreműködni, a közfoglalkoztatottakra szükség van, megfelelő szervezéssel, támogatással képesek újszerű megoldásokra, magasabb hozzáadott értékű munka elvégzésére is.
Fotó: Kallós Attila
A kevesebb mint négyszáz lakosú, kilencvenkilenc százalékban romák által lakott Gilvánfán a Vályogvető program keretében emelt első nyolc vályogházat 2013 decemberében adták át. A Varga-telepen található házak mellé mostanra további hat épült.
(Belügyminisztérium/MTI)