PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. augusztus 22., szombat

Valóban új köznevelési rendszer jött létre

Valóban új köznevelési rendszer jött létre

Az elmúlt években valóban új köznevelési rendszert hoztak létre az oktatás szervezésének szintjén is – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
A tárcavezető az oktatással kapcsolatos kérdésekről beszélve kiemelte: megerősített, egyértelmű feladatkörrel rendelkező háttérintézményi rendszerre van szükség, ennek pedig kulcsszereplője az Oktatási Hivatal (OH). Ezért Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a következő egy évben miniszteri biztosként és az OH megbízott vezetőjeként irányítja a háttérintézmények fejlesztését – közölte Balog Zoltán. Hozzátette: addig nem is töltik be a helyettes államtitkár posztját.


A miniszter az elmúlt évek eredményei között beszélt arról, hogy bevezették a pedagógus-életpályamodellt, és ennek részeként szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak a pedagógusok.

A felsőoktatással kapcsolatban
a kancellári rendszer bevezetését idézte fel, valamint kiemelte a Klebelsberg-ösztöndíjprogram jelentőségét.
Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) folyamatosan egyenlíti ki tartozásait, a tankönyvek kiszállítása pedig az ütemtervnek megfelelően halad.
Balog Zoltán ezzel kapcsolatban közölte: nincs olyan pedagógus, aki ne kapta volna meg a fizetését, és törekednek a Klik tartozásainak teljes rendezésére.
Czunyiné Bertalan Judit az ingyenes tankönyvprogrammal kapcsolatban kifejtette: ebben a tanévben három alsó tagozatos évfolyamon teljesen ingyen kapják a gyermekek a tankönyveket, de nem csökken a támogatás lehetősége sem, így rászorultsági alapon vagy nagycsaládos kedvezménnyel a tankönyvek támogatottságának vagy ingyenességének a lehetősége ugyanúgy adott.
A pedagógusok életpályamodelljét illetően az államtitkár felidézte: több lépcsőben történt jelentős, érdemi béremelés, így átlagosan 30 százalékkal nőhetett a pedagógusok fizetése.
Mint mondta, kedvező tapasztalatokat hozott a pedagógusok minősítési rendszere, és 2016 elejétől várhatóan 1688-an lépnek a Pedagógus I. kategóriába, 10550-en a Pedagógus II. fokozatba, és 3000-en a Mesterpedagógus kategóriába.
Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár emlékeztetett: mintegy 72 ezer diákot vettek fel a felsőoktatásba, közülük 55 800-an jutottak be állami ösztöndíjjal támogatott helyre.
Az államtitkár a terület fontos kérdései között említette a duális képzést, a PPP-konstrukciók felülvizsgálatát, a Nemzeti Kiválóság Program folytatását, valamint a bérstruktúra átalakítását.
Maruzsa Zoltán közölte: a háttérintézményeket illetően komoly átszervezés várható, szükséges a teljes szerkezet átgondolása. Feladata miniszteri biztosként ezen átgondolási folyamat irányítása lesz. Egy év alatt biztosan minden szükséges átalakítást végrehajtanak – mondta.
Balog Zoltán arra is kitért, hogy a mindennapos énekórák bevezetésének híre azt a látszatot kelti, mintha több terhet akarnának tenni a gyermekekre, holott csak mindennapos éneklésről beszéltek, arról, hogy jó lenne, ha az énektanítás kultúrája, gyakorlata megerősödne a köznevelésben. Olyan rendszer erősítéséről van szó, amely jelen van köznevelésben, hiszen az óvodában van mindennapos éneklés – mutatott rá.
A miniszter végül bejelentette: az országos tanévnyitó ünnepség augusztus 30-án Hejőkeresztúron lesz.
Az eseményen készült vágatlan felvétel a Sajtószobában letölthető.
(mti)