PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 27., vasárnap

2016 Január 1-Től óriási szigorítás várható a családi pótlékkal kapcsolatban … OSSZÁTOK MEG

2016 Január 1-Től óriási szigorítás várható a családi pótlékkal kapcsolatban … OSSZÁTOK MEG

Január 1-től óriási szigorítás várható a családi pótlékkal kapcsolatban. 2016-tól ugyanis megvonhatják a támogatást, ha a gyerek nem jár óvodába. Már most ősztől kötelező az óvoda, de csak januártól “büntetik” a hiányzást. Tíz-húsz ezer forint a tét családonként. családi pótlék megvonás 2016


Az új szabályozás értelmében idén ősztől kötelező a három évesnél idősebb gyermekeknek óvodába járnia. Az viszont csak januártól lép életbe, hogy az óvodai hiányzásoknak komoly következménye is legyen. Egészen pontosan családi pótlék megvonás. Ez eddig csak az iskolás gyermekek hiányzása (náluk 50 igazolatlan óra után elvész a pénz) esetén volt így.

Ha a gyermek öt napnál többet hiányzik
, a jegyző felkeresi a szülőt, és szóban figyelmezteti.
Ha az igazolatlan hiányzások száma ezek után felkúszik húszra az adott tanévben, akkor januártól megvonható a családi pótlék.
Eleinte nem volt tiszta, mennyit kell egy gyereknek az óvodában tartózkodnia egy nap, hogy az ne hiányzásnak számítson. Hiszen olyan családoknál, ahol kisebb testvér is van, az anya fél nap után sok esetben hazaviszi az óvodás korú gyermeket, hogy együtt lehessenek. A köznevelési törvény tisztázza a részleteket: napi négy órát kell az óvodában tölteni ahhoz, hogy ne hiányzásnak számítson, és ne szegjen szabályt a gyermek.
Egyik olvasónk szerint igen szigorúan ellenőrzik is, mikor, miért hiányzik a gyerek. Például míg korábban simán el lehetett vinni a gyereket egy orvosi vizsgálatra anélkül, hogy erről külön igazolást kellett volna vinni, most minden hiányzást indokolni, igazolni kell, és külön kikérő papíron jelezni, ha bármilyen okból elvinné a szülő a gyereket. Így már az sem lehetséges, hogy a kicsit betegeskedő gyerek gyógyulásig 1-2 napot otthon töltsön a nagymamával, azonnal orvoshoz kell vele szaladni, hogy igazolni tudják a szülők a hiányzást.
Egy szülő kérhet felmentést a gyerek számára a védőnő és az óvodavezető javaslatára, ebben az esetben egyáltalán nem kell óvodába járnia a gyereknek. Így nem vonják meg a családi pótlékot, viszont szükség van a jegyző jóváhagyására.
Mennyit veszíthet a család?
A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.