PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 9., szerda

Adósságöröklés 2015-ben

Adósságöröklés 2015-ben

Így örökölhetsz adósságot
Sajnos a hatályos törvények szerint, lehet adósságot is örökölni. Az örökség csomagban van: vagy mindent, vagy semmit lehet vinni.


Számtalan formában bukkanhat fel az elhunyt után adósság. Jelentkezhet pl. valaki, hogy kölcsönt adott neki, és ezt, ha hitelt érdemlően tudja bizonyítani, figyelembe kell venni. Előfordulhat az is, hogy valamelyik hivatal elmaradt adót követel az örökösökön, de az az egyszerűbb képlet is gyakori, hogy az elhunyt kölcsönt vett föl valamire, és még nem fizette ki az egészet. Az örökölt ingatlan vagy az örökölt autó is lehet kölcsönnel terhelt, és nem mondhatjuk azt, hogy az autót és a házat kérem, de a rajta lévő hitelt nem.

Megnyugtató viszont az,
hogy az örökös csak az örökség erejéig felel az adósságért. Ennek fényében nem árt, ha az örökösök valóban tudják, mit örökölnek. Ez az esetek többségében elég egyértelmű: ha van, ingatlan, vagy annak fele, mert a másik fele a házastársé, autó, amennyiben az elhunyt nevén szerepel és az egyéb ingó vagyontárgyak.
Ma már azonban nem ritka, hogy az elhunyt vállalkozó, és a vállalkozás, valamint annak adósságai is öröklődnek. Ez a szegmens jóval nehezebben látható át, mint a magán vagyon, különösen, ha több vállalkozásról és nem teljes üzletrészekről van szó. Érdemes ilyenkor ügyvédhez és könyvelőhöz fordulni a tisztán látás érdekében.
Ha valaki biztos abban, hogy a vállalkozásokban sok az adósság, ráadásul várható, hogy az elhunytnak adótartozása is van, akkor érdemes megfontolni az örökség visszautasítását. Ilyenkor a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző köteles végighaladni az örökösödési soron, hátha valaki elfogadja az örökséget.
Forrás : http://www.gyaszportal.hu