PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 3., csütörtök

Dolgozók FIGYELEM – 4 dolog, amit mindenképpen tudnotok kell a túlóráról

Dolgozók FIGYELEM – 4 dolog, amit mindenképpen tudnotok kell a túlóráról

1. hogyan és milyen szabályok szerint lehet túlórát elrendelni?
A túlórát a Munka Törvénykönyvében és szaknyelven rendkívüli munkavégzésnek nevezzük. Ha a munkavállaló a munkaidőbeosztásától eltérő időben, ill. munkaidőkeret esetén a munkaidőkereten felül végez munkát, akkor túlórázik. Az ügyelet is túlórának számít a Munka Törvénykönyve szerint.


Sokan azt hiszik, hogy a főnöknek írásban kell rögzítenie a túlórát, ez nem igaz, szóban is elrendelheti bármikor, írásos formára csak abban az esetben van szükség ha a munkavállaló ezt külön kéri.

FIGYELEM >>
ha a munkavállaló „önszorgalomból”, munkáltatói utasítás nélkül túlórázik, az nem minősül szabályos túlórának, így erre az időre a dolgozót többlet díjazás sem illeti meg.
2. Munkaidőkeret esetén is van lehetőség túlórára
A munkaidőkeret lehetővé teszi a munkáltató számára, hogy rugalmasan bánjon a munkaidővel, hogy egyenlőtlenül ossza be a munkavállaló munkaidejét, azaz joga van hozzá, hogy egyik napra mondjuk csak 4 órás munkaidőt osszon be , a másik napra viszont 10 órát, és ezt heti bontásban is megteheti, vagyis rendelhet el 4 napos munkahetet és utána 6 naposat is. Ennek túllépése túlórát jelent. Vagyis ha adott munkanapra a munkavállaló 10 órás munkára van beosztva, de a munkaadó 12 órás rendkívüli munkát rendel, el akkor a fennmaradó 2 óra minősül túlórának.
Azonban abban az esetben, ha a munkavállalónak a munkaidőkeret végén több ledolgozott munkaórája van, mint amennyi órát a kereten belül teljesítenie kellett, akkor túlóráról beszélünk. Így például, ha az 1 havi (4 heti) munkaidőkeretben, alkalmazott munkavállalónak a havi keretben 160 órát kell dolgoznia, de viszont a keret lezárásakor a dolgozónak 165 ledolgozott órája van, az természetesen nála is túlórának számít, így bérpótlékra vagy szabadidőre jogosult. (forras: piacesprofit.hu)
3. Milyen szabályok korlátozzák a túlóra elrendelését
A túlórát komoly szabályok szabályozzák. Érdemes tisztázni, mindjárt, hogy ha egy nőről kiderül, hogy várandós, akkor ettől a pillanattól a gyermekének egészen három éves koráig nem kötelezhető túlórára. Szintén nincs lehetőség rendkívüli munka elrendelésére sem jogszabályban, sem kollektív szerződésben abban az esetben ha meghatározott egészségkárosító kockázat fennáll. A 18 évesnél fiatalabb munkavállaló esetében semmilyen esetben sem rendelhető el túlóra. Ha gyermekét egyedül nevelő szülőről van szó, akkor csakis az ő hozzájárulásával lehetőség számára rendkívüli munkavégzést elrendelni gyermeke 3 és 4 éves kora között.
4. A túlóra mennyisége is szigorú szabályokhoz kötött.
Jelenleg a maximális túlóra keret egy 8 órában foglalkoztatott munkavállaló esetében 250 óra egy naptári évben. Ha munkaviszonya év közben kezdődött meg, vagy csak észmunkaidőben dolgozik, akkor természetesen ennek megfelelően, ezzel arányosan változik a túlóra megengedett mennyisége.