PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 15., kedd

Felülvizsgálnál a parkolókártya rendszerét – 2 típusú parkolókártya jöhet

Felülvizsgálnál a parkolókártya rendszerét – 2 típusú parkolókártya jöhet

Így ellenőriznek
A mozgáskorlátozott-parkolási igazolvány nem rendszámra szól, azt a jogosult nevére állítják ki, és csak abban az esetben használható, ha a kocsival a mozgáskorlátozott személyt szállítják.


A közterület-felügyelők az igazolványok adattartalmát, érvényességét, a felhasználás jogosultságát a parkolási kártyán található biztonsági elemeket vizsgálják.

A felügyelőknek joguk van elkérni
a kártyát a gépjármű vezetőjétől. Ha nem tartózkodik a gépjárműnél, akkor a szélvédő mögött, az érvényességi időt is jól azonosítható módon kell elhelyeznie a parkolási igazolványt.
Visszaélés esetén a helyszínen, jegyzőkönyv felvétele mellett visszavonják a hamis vagy lejárt kártyát, és továbbítják az illetékes hatóságnak. Abban az esetben, ha bűncselekmény elkövetésének gyanúja merül fel, a rendőrségen tesznek feljelentést, ilyenkor az eljárást a rendőrség folytatja le.
Tavaly több mint ezer esetben kellett a FÖRI közterület-felügyelőjének intézkednie a mozgássérült-parkolókártyák vagy parkolók kapcsán, összesen három esetben kellett ilyen kártyát bevonni” – közölte Hermann Gábor.
Így lehet kiváltani a kártyát
2013-tól orvosi szakvélemény birtokában a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivataltól lehet igényelni mozgáskorlátozottak számára kiállított parkolási kártyát. A jogszabályt 2011-ben szigorították, azóta háziorvos nem adhat ki mozgáskorlátozott-parkolási igazolványhoz szükséges igazolást. Ezt a jogkört a kormányhivatal illetékes orvosi bizottsága vette át.
Amennyiben a kérelem benyújtásakor nem áll rendelkezésre a megfelelő szakvélemény, akkor a mellékelt orvosi dokumentáció és leletek alapján a járási hivatal nyolc napon belül az iratok megküldésével a rehabilitációs szakigazgatási szervtől kéri a közlekedőképesség minősítését.
A jogszabály szerint hatvan napja van a hivatalnak a szakvélemény elkészítésére. A rokkantkártyát a határozat alapján az okmányiroda állítja ki. A vonatkozó jogszabály szerint az használhatja a mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelyet, aki mozgásában sérültként veszi igénybe vagy mozgásában sérültet szállít.
A MEOSZ szerint nem jó az új rendszer
A jogszabály szigorítása előtt 220 ezer rokkantkártya volt használatban – mondta el a hirado.hu-nak Kovács Ágnes, a MEOSZ (Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége) elnöke. Azóta bővült a jogosultak köre, de vannak olyan mozgássérültek is, akik a jogszabály hiányossága miatt kikerültek a kedvezmény rendszeréből – tette hozzá.
A parkolási igazolvány megszerzéséhez ugyanis a mozgáskorlátozottaknak egy 2012-ben bevezetett újfajta, úgynevezett közlekedőképességi vizsgálaton kell átesniük, amin a 60%-uk nem megy át, mert – a MEOSZ véleménye szerint – a vizsgálat valójában nem alkalmas a közlekedőképesség minősítésére, az a munkaképesség felmérésére dolgozták ki.
Annak, akinek például lecsökkent a járástávolsága és nem képes lépcsőn menni, legfeljebb 20 százalékos mozgásszervi károsodás állapítható meg; ha állásában is bizonytalan és járásához segítséget igényel, legfeljebb 30%-os; a parkolási igazolvány azonban csak 40%-os károsodástól jár – tette hozzá.
A kedvezmények felülvizsgálatát kezdeményezték
Így az a helyzet állt elő, hogy miközben súlyosan mozgássérült emberek nem kapnak parkolási kártyát, addig minden, fogyatékossági támogatásban részesülő siket, autista, látás- és értelmi sérült ember automatikusan, külön vizsgálat nélkül jogosult a parkolási igazolványra, függetlenül attól, hogy gyaloglási, lépcsőn járási, teherhordási képességében korlátozott-e – mondta Kovács Ágnes.
A szervezet a súlyosan mozgássérült emberek kedvezményeinek felülvizsgálatát kezdeményezte, ezzel együtt a parkolási kártyák revízióját is. A jelenlegi rendszer ugyanis nem tesz különbséget a mozgásszervi érintettséggel rendelkező, illetve a nem mozgássérült fogyatékossággal rendelkező emberek között, a kiszélesített parkolóhelyeket ugyanis nemcsak a mozgássérült, hanem a többi fogyatékossággal élő autós is használhatja.
Kovács Ágnes szerint ezért kétféle parkolókártyára lenne szükség: a most is létező mellett egy más színnel ellátott kártyával a nem mozgásszervi érintettséggel rendelkező fogyatékos emberek parkolhatnának ingyen a normál parkolóhelyeken.
Forrás : hirado.hu
A cikk forrása: