PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 7., hétfő

Ha van külföldön dolgozó rokonod barátod, ismerősöd – erre figyelmeztesd!

Ha van külföldön dolgozó rokonod barátod, ismerősöd – erre figyelmeztesd!


Külföldre megyek dolgozni, itthon mi a teendőm?

Azután szeretnék érdeklődni, hogy magyarországi munkaviszonyom 2015.11.04-el megszűnik, és külföldre megyek. Azonnal nem lesz munkám de ahogy tudok dolgozni szeretnék. Milyen lépéseket kell tennem itthon hogy ne érjenek meglepetések. NAV-nál adókártya lemondás vagy TB megszüntetés ilyenekre gondolok.
Illetve amíg nincs munkám addig itthon tudom-e igényelni a munkanélküli segélyt ?
Illetve ha külföldön találok munkát telefonon keresztül vagy meghatalmazott által le tudom-e mondani?



Az álláskeresési támogatás igénybevételét a külföldi munkavállalás nem érinti. Ami érintheti az az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének a kötelezettsége, ami 2015. január 1. napjától 6.930,-Ft/hó. Ezt a társadalombiztosítási kockázatközösség elve alapján kell fizetni azaz, mindenkinek együttesen kell viselnie a társadalombiztosítási költségeket.
Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles az a belföldi személy, aki nem biztosított továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult; a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó; a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás; tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet. Társadalombiztosítási szempontból belföldi személynek minősül a Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a bevándorolt, letelepedett jogállású, illetve menekültként elismert személy, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, aki bejelentett lakóhellyel rendelkezik, a hontalan.
A felvázolt helyzetben 2 opciója van.
Amennyiben tudja, hogy hol fog dolgozni és ez az EU, illetve az EGT területe, abban az esetben ezt a bejelentőlapon be kell jelentenie a NAV-nál. Ezzel a fizetési kötelezettsége megszűnik, mivel más EU tagországban lesz biztosított. Az egészségügyi ellátást abban az országban kapja meg, máshol, pl. Magyarországon, pedig az EU kártya alapján csupán sürgősségi ellátásra jogosult.
Néhány ország biztosítása azonban Magyarországra is kiterjed. A másik megoldás az, hogy törölteti a lakcímét. Abban az esetben sincsen fizetési kötelezettsége és ellátásra attól kezdve Magyarországon nem jogosult. Itt nem kell igazolnia azt, hogy másik országban fog elhelyezkedni és hogy ott a TB kiterjed Önre is.
A fentiek alapján javasolom, hogy keresse fel a NAV-ot és a TB-t.