PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.2015. szeptember 7., hétfő

Így juthatsz saját lakáshoz, házhoz saját pénzed hozzáadása nélkül!

Így juthatsz saját lakáshoz, házhoz saját pénzed hozzáadása nélkül!

Egyre több bank ismeri el a hitelfelvételnél önerőként a családi otthonteremtési kedvezményt, a csokot – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlása szerint van erre lehetőségük a bankoknak, amelyek közül egyre több él is ezzel a megoldással. Így akár saját pénz hozzáadása nélkül is ingatlanhoz juthatnak a családok – ismertette az államtitkár.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy
– a napokban elterjedt hírekkel ellentétben – nem fog kimerülni a csok kerete, hiszen ez egy felülről nyitott előirányzat, amelyre mind idén, mind pedig jövőre rendelkezésre áll a szükséges összeg a költségvetésben.
Forrás : MTI
1. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki minden egyéb feltétlenek megfelel, de korábban már volt lakástulajdona életében, tehát nem első lakásvásárló?
Igen. Viszont, amennyiben a korábbi lakás(ok) értékesítése 5 éven belül történt, annak árát be kell számítani a mostani beruházásba saját erőként. A beszámítandó eladási ár jogszabályi kivételekkel csökkenthető.
2. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki minden egyéb feltételnek megfelel, de korábban már vett igénybe szocpolt?
Nem vehet igénybe. A pontosabb válasz: azon gyermek után nem vehet igénybe CSOK-ot, amelyik után már a korábbi jogszabályok alapján igénybe vett szocpolt vagy LÉT-et.3. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki minden egyéb feltételnek megfelel, de az igénylés időpontjában 49%-os lakástulajdonnal rendelkezik egy lakásban?
Nem. Csak akkor, ha az a lakás öröklés vagy tulajdonközösség megszüntetése révén került a tulajdonába, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.
4. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, akinek az együttlakó házastársa 100%-os lakástulajdonnal rendelkezik közös otthonukban?
Nem. Azonban van 3 kivételes eset: 1. Amennyiben az adott ingatlan lebontását az építésügyi hatóság elrendelte, vagy az adott ingatlan több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik. 2. Bővítés esetén,ha ez a bővítendő ingatlan, nem minősül többlet ingatlannak, de a bővítés megvalósulására közös tulajdonná kell, hogy váljon, és a házastárs tulajdonjoga is bejegyzésre kell, hogy kerüljön az ingatlan-nyilvántartásban. 3. Lakáscsere esetén sem kizárt, ha ez a csereingatlan, és a támogatási céllal érintett ingatlanban mindkét fél tulajdont szerez.
5. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki minden egyéb feltételnek megfelel, de összes lakástulajdonát házastársára íratta a megelőző napokban kifejezetten annak érdekében, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos-e ez?

Nem. Lásd a 3. és 4. pontban!
6. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki minden egyéb feltételnek megfelel, de lakástulajdonától adásvétel keretében néhány nappal korábban vált csak meg kifejezetten azért, hogy igénybe vehesse a CSOK-ot? Szabályos-e ez?
Igen, de annak eladási árát be kell számítani az önerőbe. Lásd az 1. pontot!
7. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki minden egyéb feltétlenek megfelel, de 100%-os tulajdonosa egy 10 millió forintos lakásnak, amelyet egy 20 millió forintosra cserél, és a különbözetet részben önerőből, részben a CSOK-ból állná? Mit tekintünk CSOK-ra feljogosító lakáscserének?
Igen. Bármilyen értékű ingatlant, ami nagyobb/egyenlő értékű mint az eladásra kerülő.
Milliós összeget kaphatsz: 8 kérdés és válasz az új szocpolról
8. Igénybe vehet-e CSOK-ot az, aki a megvásárolt lakást nem otthonként, hanem befektetési céllal, lakás-bérbeadásra hasznosítja? Ellenőrzi-e bárki a lakáshasználatot?
Nem veheti igénybe. Az Állam és a NAV is ellenőrizheti.
Forrás www.szocpol.blog.hu