PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 12., szombat

Jön a belépési díj az idősotthonokba

Jön a belépési díj az idősotthonokba

A törvény gigantikus belépési díjakat engedélyez az idősotthonokba. Jelenleg még nem élnek az otthonok minden lehetőséggel, csupán az egy illetve 2 férőhelyes szobákba költöző idősektől kérnek belépési díjat, melynek mértéke a fél millió forinttól a 6 millió forintig terjed.


A legújabb közgyűlési szavazáson, 2015. március 23-án hétfőn döntöttek arról, hogy 232 helyért fognak kérni belépési díjat a fővárosban május 1-től. Ezek a helyek emelt szintű ellátással várják lakóikat, egy és két ágyas szobákban, saját fürdőszobával.
A Halom utcai idősek otthonában kérnek fél millió forintot kell fizetni, azért, hogy 2 ágyas szobában helyezzék el az idős embert. A XI. kerület két otthonában 1.5-1.5 milliót, a XII. és a III. kerületben 1.8-1.8 milliót.
Az egyágyas szobák ára XII. kerületben 2.3, a X. kerületben 2.5, a XI. kerületben is.
A belépési díjat olyan otthonokban is be lehet vezetni, ahol közel sincsen emelt szintű ellátás, magyarán bármelyik otthon vezethet be belépési díjat. A jelenleg megszavazott és májustól érvényben lévő belépési díjak csak az első lépést jelentik a rendkívül költséges idősotthoni elhelyezés felé, ugyanis ezt követően meg fogják vizsgálni annak a lehetőségét is, hogy a már az otthonokban lévők esetében egyfajta hozzájárulást kellejen fizetni.
A belépési díj bevezetésére egyébként idén januártól van lehetőség, ugyanis az ekkor módosuló szociális törvény ezt lehetővé teszi. A belépési díjat a havi rendszeresen fizetendő költségeken felül kell kifizetni. A legmagasabb összeg, amit egy férőhelyért lehet kérni az 8 millió forint, amit akár minden férőhelyre el lehet kérni az állami otthonokban. Az állami, illetve önkormányzati fenntartású intézményeknél jelenleg három hónaptól másfél évig tart a várakozási idő.
A magánotthonokban eddig is mindig volt belépési díj.