PÁLYÁZAT, ÁLLAMI TÁMOGATÁS, SZOCIÁLIS ELLÁTÁS, SEGÉLY, NYUGDÍJ, GYES, GYED, CSOK (SZOCPOL), CSALÁDI PÓTLÉK, VÁLLALKOZÁS, MUNKAHELY, LAKÁS, OTTHON, PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓ

A legfrissebb pályázati lehetőségek, állami-, EU-s finanszírozású támogatások több kategóriában is. (napkollektor, napelem, hőszigetelés, nyílászáró, társasház, képzés)
Vissza nem térítendő állami támogatásokról, forrásokról kaphat tájékoztatást. Támogatások vállalkozásoknak, családoknak, iskoláknak, diákoknak. Szociális ellátások, segély, nyugdíj, gyes, gyed, csok (szocpol), családi pótlék.



2015. szeptember 24., csütörtök

LISTÁT FOG VEZETNI A NAV A JÁTÉKFÜGGŐKRŐL

LISTÁT FOG VEZETNI A NAV A JÁTÉKFÜGGŐKRŐL


Értesülések szerint októbertől
nyilvántartást fog vezetni az adóhatóság a súlyos játékfüggőségben szenvedőkről. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan miképp fogják nyomon követni egy delikvens életútját, de Szemelyácz János pszichológus szerint értelmetlen is egy ilyen lista létrehozása.


Egy október elejétől életbe lépő törvénymódosítás korlátozná a súlyos játékfüggők lehetőségeit, azaz csökkentenék a szerencsejáték káros hatásainak való kitettség mértékét. Ebben nagy szerep jutna az adóhatóságnak. A vonatkozó kormányrendelet értelmében a személyes azonosításhoz kötött játékok (kártyaterem, kaszinó, online kaszinó, távszerencsejáték) esetén a “szervező a játékos azonosítása során a játékosvédelmi nyilvántartás adatait elektronikus úton lekérdezi, és a sérülékenynek minősülő játékos részére belépést nem biztosíthat”. A nyilvántartást a NAV vezetné.

Kerestük az adóhatóságot a témával kapcsolatban. Egyebek mellett tudni szerettük volna, hogy mi alapján kerülhet fel valaki a listára, hogyan fogja tudni a NAV kiszűrni, hogy ki számít súlyos függőnek, miként lehet lekerülni a listáról. A szervezet azonban nem kívánt nyilatkozni.
Ezután megkérdeztünk egy pszichológust, mit szól a hamarosan életbe lépő tervezethez.
Szemelyácz János addiktológus nehezen tudja elképzelni, hogy a NAV miként fogja a nyilvántartást vezetni.
– Kérdés, hogy ha valaki bemegy egy kaszinóba játszani, akkor a NAV kap-e információt onnan, hogy milyen személyazonossággal és adószámmal rendelkezik, hogy az ott elköltött pénzt céges számláról veszi-e ki, stb. El nem tudom képzelni, hogy a NAV hogyan fogja ezt bonyolítani.

Ez olyan, mondja a szakember, mint ha a NAV minden magyar alkoholistát lajstromba venne, hogy mennyit költ a kocsmában. A NAV pénzlimit alapján tudna alkoholistának nyilvánítani embereket: aki egy luxus kávéházban iszik meg két deci bort 15 ezer forintért, az hamarabb átlépné a limitet, mint az, aki a Dunai Vasművel szembeni talponállóban inna meg 39 kevertet.
– Ha az emberek hülyeségekre költik a pénzüket, az a ő dolguk. A szerencsejáték-függők hosszú távon mínuszban vannak: tudunk olyanokat, hogy valaki egyszer nyer egy mesés vagyont, de igazi függőként el is játssza. Konkrétan ismerek olyan személyt, aki húszmilliót nyert ruletten egy este, amit a következő három este eljátszott.

Az elképzelések szerint 2016-tól a játékadóból befolyt pénz 3 százalékát addiktológiai ellátások fejlesztésére kellene fordítani. Ez Szemelyácz szerint mindenképpen jó hír az ágazat számára, ennek ellenére a játékadó miatt nem kellene a szenvedélyeseket lajstromba venni.